«Δεν πέθανε από την καρδιά της» - Η τελευταία ημέρα της Τζωρτζίνας

Τι κατέθεσε ο διευθυντής του Παιδιοκαρδιολογικού του Ωνάσειου

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Για την τελευταία ημέρα ζωής της Τζωρτζίνας κατέθεσε στη δίκη κατηγορούμενης μητέρας από την Πάτρα ο διευθυντής του Παιδιοκαρδιολογικού Τμήματος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Πάτρα: Πραγματογνωμοσύνη για το Σύνδρομο Μινχάουζεν ζητά η μητέρα

Ο άνθρωπος που είχε τοποθετήσει ειδική συσκευή επεμβατικής παρακολούθησης της καρδιακής λειτουργίας του άτυχου κοριτσιού, στην κατάθεση του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, εισέφερε σημαντικά δεδομένα από την ημέρα του θανάτου και έδωσε τη δική του εικόνα, όπως αποτυπώθηκε από τα ηλεκτρονικά μηνύματα της συσκευής.

Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο με το οποίο να μπορούμε να αποδώσουμε τον θάνατο της Τζωρτζίνας στην καρδιά της.

Ο μάρτυρας μίλησε με σαφήνεια για τα γεγονότα την ημέρα του θανάτου του μικρού παιδιού, στις 29 Ιανουαρίου 2022, τονίζοντας τα εξής:

Πάτρα: «Η μητέρα δε φαινόταν να στεναχωριέται. Δεν πλησίαζε τη Τζωρτζίνα»

«Είκοσι λεπτά πριν τον θάνατό του το παιδί είχε φυσιολογικό καρδιολογικό ρυθμό: Την τελευταία ημέρα ζωής της Τζωρτζίνας έχουμε σημαντικά δεδομένα. Έλαβα μια κλήση από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της ανακοπής και μου ζήτησε να δω μια καταγραφή που μου είχε στείλει. Μπήκα στο σύστημα και είδα ότι στις 2:00 το μεσημέρι υπήρχε φυσιολογικός ρυθμός καρδιάς. Δηλαδή, 20 λεπτά πριν το συμβάν το παιδί είχε φυσιολογικό ρυθμό. Στην ανάνηψη του παιδιού γύρω στις 15:30 μου εστάλη ακόμη μια καταγραφή που έδειχνε ότι το μηχάνημα λειτουργούσε σαν βηματοδότης γιατί οι παλμοί είχαν πέσει κάτω από τους 60. Δεν είχε καταγράψει καμία επικίνδυνη αρρυθμία που να το κάνει να λειτουργήσει ως απινιδωτής. Όταν η καρδιά έπαψε να λειτουργεί μου εστάλη ένα καρδιογράφημα που έδειχνε ότι το μηχάνημα συνέχιζε να λειτουργεί, όμως η καρδιά δεν ανταποκρινόταν...».

Η κατηγορούμενη μητέρα από την Πάτρα

«Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο με το οποίο να μπορούμε να αποδώσουμε τον θάνατο της Τζωρτζίνας στην καρδιά της», ανέφερε στη δίκη ο διευθυντής του Παιδιοκαρδιολογικού Τμήματος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi (Γιάννης Παναγόπουλος)

Πάτρα: «Δεν πιστεύω ότι η Τζωρτζίνα πέθανε από την καρδιά της»

Εξιστορώντας δε, τα όσα προηγήθηκαν αυτού του επεισοδίου, περίπου ένα έτος νωρίτερα, διάστημα κατά το οποίο η μικρή Τζωρτζίνα είχε υποστεί ανακοπή, ενώ νοσηλευόταν στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο της Πάτρας και συνεπώς μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Ωνασείου για περαιτέρω παρακολούθηση, ο διευθυντής του Παιδιοκαρδιολογικού υποστήριξε: «Η Τζωρτζίνα ήταν ένα μήνα στη ΜΕΘ και παρακολουθούνταν από μόνιτορ, δεν είχε παρουσιάσει ποτέ αρρυθμίες. Δεν είχε παθολογικές βραδυκαρδίες, ούτε άλλες αρρυθμίες. Διενεργήσαμε και άλλες εξετάσεις για να αποκαλύψουμε τυχόν άλλες λανθάνουσες διαταραχές που δεν φαίνονται στο απλό καρδιογράφημα. Και αυτό αποκλείστηκε. Κάναμε έλεγχο με υπέρηχο, ήταν όλα φυσιολογικά, εκτός από ήπιες διαταραχές που οφείλονταν στην υποξαιμία που είχε περάσει το παιδί», ανέφερε στην κατάθεσή του, μιλώντας για την κατάσταση της υγείας του κοριτσιού.

Παρά την εκπεφρασμένη θέση της υπεράσπισης, ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν υπήρξε ένδειξη καρδιολογικού προβλήματος, υπογραμμίζοντας έντονα «δεν πιστεύω πως η Τζωρτζίνα πέθανε από την καρδιά της», ενώ εξήγησε τον τρόπο και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, ώστε να αποκλειστεί καρδιολογικό πρόβλημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η μικρή Τζωρτίνα πριν από το συμβάν ήταν ένα ζωηρό παιδί».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε και η στιχομυθία μεταξύ προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και του μάρτυρα, με κεντρικό αντικείμενο εξέτασης την υπόθεση χορήγησης κεταμίνης.

Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να υπήρχε κάποιο γενετικό αρρυθμιογόνο νόσημα και να μην ήταν ανιχνεύσιμο; Έγινε έλεγχος σε 5.000 γονίδια και ο αυτός ήταν αρνητικός, δεν είχε βρεθεί τίποτα.

Μάρτυρας: Υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό. Ακόμη και 1 στις 100 των σπάνιων περιπτώσεων θα καταγράφονταν στη λειτουργία του απινιδωτή.

Πρόεδρος: Η κεταμίνη τι είδους φάρμακο είναι;

Μάρτυρας: Είναι κατασταλτικό φάρμακο, το χορηγούμε όταν πρέπει να κάνουμε κάποια επίπονη πράξη, τη χρησιμοποιούμε για παράδειγμα σε καθετηρίαση της καρδιάς.

Πρόεδρος: Χρησιμοποιείται κεταμίνη στην ανάνηψη;

Μάρτυρας: Είναι απίθανο, όταν ο ασθενής είναι σε ανακοπή να του δώσεις κεταμίνη.

Πρόεδρος: Όταν έχουμε ένα παιδί που κοιμάται και παθαίνει ανακοπή, όπως εν προκειμένω ανέφερε η κατηγορουμένη για τη Τζωρτζίνα, θα προηγηθεί ταραχή, δύσκολη αναπνοή; Η περιγραφή της μητέρας είναι ότι το παιδί ανασηκώθηκε, τίναξε χέρια και πόδια. Συνάδει αυτό με ανακοπή;

Μάρτυρας: Δε θα περίμενα ένα τέτοιο συμβάν να καταλήξει έτσι, δεν εξηγείται αυτό με υποκείμενο αρρυθμιογόνο πρόβλημα.

Εισαγγελέας: Τι αιτιολογία δίνετε; Πώς γίνεται μια καρδιά γερή να σταματήσει να λειτουργεί;

Μάρτυρας: Δε μας δόθηκε κάποια σαφής αιτία για την καρδιά.

Εισαγγελέας: Είδατε το παιδί ανάμεσα στις δυο ανακοπές. Βρίσκετε κάποιες ομοιότητες ανάμεσα σε αυτές τις δυο ανακοπές;

Μάρτυρας: Προφανώς δεν μπορώ να πω με σιγουριά, γιατί δεν ήμουν μπροστά στα συμβάντα. Όμως και στις δυο περιπτώσεις δεν υπήρχε κάποια αρρυθμία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top