«Η Νόσος Χ είναι σαν να περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό»

«Καμπανάκι» από τον Γκίκα Μαγιορκίνη

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης περιέγραψε σαν «ένα μεγάλο σεισμό» τη Νόσο Χ, καθώς δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα συμβεί / Βίντεο Ερτ

Η παγκόσμια υγειονομική κοινότητα βρίσκεται σε επιφυλακή για μια νέα θανατηφόρα ασθένεια, τη Νόσο Χ που θα μπορούσε να προκαλέσε νέα πανδημία. «Η Νόσος Χ είναι σαν να περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό: ξέρουμε ότι θα συμβεί, αλλά όχι πότε», ανέφερε για τη νόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συναγερμός για νέα θανατηφόρα ασθένεια - Τι είναι η «Νόσος Χ»

Ο όρος «Νόσος Χ» που έδωσε ο ΠΟΥ περιγράφει μια ασθένεια άγνωστη στην ιατρική επιστήμη, που όμως θα μπορούσε να αποδειχτεί θανατηφόρα. Πρόκειται για ιό, βακτήριο ή μύκητα. 

«Η Νόσος X θα είναι 50-70% πιο θανατηφόρα από τον κορωνοϊό», λέει η Παγώνη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  άρχισε να συζητάει από το 2018 για τη Νόσο Χ, με στόχο την προετοιμασία για την απειλή πανδημίας, που κατά 70% θα είναι πιο θανατηφόρα από αυτή του 2019.

«Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό, αλλά είναι πιθανό. Σαν να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην Ερτ.

«Τα αμέσως επόμενα δευτερόλεπτα ή μετά από πολλά χρόνια είναι ο χρόνος που μπορεί να συμβεί, καθώς δεν είναι εύκολο να έχουμε μοντέλα που να προβλέπουν με ακρίβεια την επόμενη πανδημία», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αυτό που προκαλεί, όμως, ανησυχία είναι κατά πόσο η ανθρωπότητα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην είναι προετοιμασμένη.

«Η πανδημία του κορωνοϊού έδωσε εμπειρία, εκπαίδευση και υγειονομική παιδεία. Ωστόσο, επειδή o πλανήτης έχει περάσει πανδημίες, πολλές φορές τείνει να απωθείται το γεγονός και να δημιουργείται έτσι μία ψευδής αίσθηση αυτοπεποίθησης ότι δε θα ξανασυμβεί αυτό. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από 10 χρόνια για να εκπαιδευτεί», επεσήμανε ο καθηγητής.

«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για τη Νόσο Χ

Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε «καμπανάκι» για τη Νόσο Χ, αφού όπως λέει είναι πιθανό να μην υπάρχουν εμβόλια και οι διαθέσιμες θεραπείες να είναι λιγοστές.

Ειδικοί στη δημόσια υγεία πιστεύουν ότι η επόμενη Νόσος Χ θα είναι ζωονοσογόνος, που σημαίνει ότι θα προέρχεται από άγρια ​​ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα μεταδοθεί στους ανθρώπους. Τέτοιες νόσοι είναι ο Έμπολα, ο HIV/AIDS και ο Covid.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πηγές ασθενειών και η βιοτρομοκρατία θα μπορούσε να είναι η αιτία της επόμενης πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top