Πάσχα: Βάφουμε και διακοσμούμε πασχαλινά αυγά με τρεις τρόπους

Χρησιμοποιήστε λαχανικά ή κουρκουμά για ένα υπέροχο χρώμα

Όλα όσα είπε η εκπαιδευτικός και YouTuber Αλένα Κωνσταντινίδου

Κατά την παράδοση την Μεγάλη Πέμπτη, την ημέρα του Μυστικού Δείπνου, βάφουμε τα πασχαλινά μας αυγά. Μιλώντας στο star.gr η εκπαιδευτικός Αλένα Κωνσταντινίδου, μοιράστηκε χρήσιμα tips για να βάψουμε και να διακοσμήσουμε φέτος το Πάσχα, τα πιο εντυπωσιακά πασχαλινά αυγά. 

«Τα κόκκινα αυγά, είναι μία μόνο από τις επιλογές που έχουμε. Μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικούς τρόπους, πέρα από βρώσιμα χρώματα, για να βάψουμε τα αυγά μας και να στολίσουμε με αυτα το πασχαλινό τραπέζι», σημείωσε.

βαμμένα κόκκινα αυγά

 Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει στα πασχαλινά αυγά, το αίμα του Χριστού, αλλά και την ελπίδα για Ανάσταση (φωτ. eurokinissi)

Μυστικά για να μην σπάσουν τα αυγά

Σύμφωνα με την ίδια, είναι σημαντικό να μη ραγίσουν τα αυγά κατά την προετοιμασία τους.

Για να το πετύχουμε αυτό:

  • Πριν βράσουμε τα αυγά μας πρέπει να τα αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μία ώρα.
  • Προσθέτουμε σε μία κατσαρόλα κρύο νερό, δύο κουταλιές της σούπας ξύδι και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Το αλάτι βοηθάει στο πιο εύκολο ξεφλούδισμα των αυγών, ενώ το ξύδι τα προστατεύει από το ράγισμα και κάνει πιο έντονη την απόχρωσή τους όταν τα βάψουμε. 

  • Βάζουμε πολύ προσεκτικά τα αυγά μέσα, ώστε να μη ραγίσουν πριν τα βράσουν.
  • Βράζουμε τα αυγά για 10 λεπτά.
  • Ο χρόνος μετρά από την ώρα που κοχλάζει το νερό.
  • Στη συνέχεια κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε τα αυγά για 20 ακόμη λεπτά με κλειστό καπάκι μέσα στο καυτό νερό.

Δες στο βίντεο της κ. Κωνσταντινίδου πώς βράζουμε τα πασχαλινά αυγά για να μην σπάσουν

«Από δω και πέρα τα αυγά μας είναι έτοιμα και μπορούμε πλέον να τα βάψουμε είτε με ειδικά, βρώσιμα χρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά σε μορφή σκόνης, είτε με χρώματα ζαχαροπλαστικής», είπε.

Πώς να βάψεις κόκκινα αβγά για το Πάσχα - 10 μυστικά!

Πώς βάφουμε πασχαλινά αυγά με λαχανικά ή κουρκουμά

Εκτός από τα χρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και υλικά που όλοι έχουμε σπίτι μας, για να βάψουμε τα αυγά μας για το Πάσχα. Σε αυτή την εκδοχή, σύμφωνα με την κ. Κωνσταντινίδου δεν βράζουμε τα αυγά μας από την αρχή.

  • Χρησιμοποιούμε ωμά αυγά και κάποια λαχανικά, κρεμμύδια κόκκινο λάχανο, παντζάρια ή κουρκουμά
  • Βάζουμε μία στρώση στον πάτο της κατσαρόλας από τα λαχανικά που προτιμούμε.
  • Στη μέση της κατσαρόλας τοποθετούμε τα ωμά αυγά και προσθέτουμε νερό, στο οποίο έχουμε βάλει αλάτι και ξύδι, όπως αναφέραμε πιο πάνω.
  • Καλύπτουμε τα αυγά με μία δεύτερη στρώση λαχανικών.
  • Κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή- μέτρια φωτιά.

Δες στο βίντεο της κ. Κωνσταντινίδου τρεις τρόπους για να βάψεις τα πασχαλινά αυγά

«Στόχος είναι να τα αυγά μας να βράσουν σιγά- σιγά για να μην σπάσουν. Στο τέλος θα έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα με τα λαχανικά, ωστόσο καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα χρώματα δεν μπορούν να βγουν πάρα πολύ έντονα , όπως στον πρώτο τρόπο». 

Μεγάλη Εβδομάδα: Τι γιορτάζουμε- Γιατί ονομάζεται έτσι

Πώς διακοσμούμε τα πασχαλινά αυγά- Η τεχνική με την κάλτσα

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντινίδου, μπορούμε να βάψουμε και να διακοσμήσουμε τα πασχαλινά μας αυγά χρησιμοποιώντας την τεχνική του καλσόν.

  • Παίρνουμε σχεδιάκια της επιλογής μας κομμένα σε χαρτί, φύλλα μαιντανού. λουλουδάκια ή λαστιχάκια και αφού τυλίξουμε με αυτά τα αυγά μας, τα τοποθετούμε προσεκτικά, για να μη φύγουν, σε μια λεπτή κάλτσα, καλσόν
  • Κλείνουμε πολύ καλά την κορυφή της κάλτσας για να μη φύγουν και βάζουμε τα αυγά μέσα στα χρώματα.

αυγά βαμμένα με την τεχνική του καλσόν

Πασχαλινά αυγά, βαμμένα με την τεχνική του καλσόν (φωτ. eurokinissi)
  • Στο σημείο που εφάπτεται το σχέδιο στο αυγό, δεν επιτρέπεται να περάσει το χρώμα και έτσι αυτό μένει λευκό, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Αν θέλουμε να δώσουμε μία ωραία γυαλάδα στα βαμμένα μας αυγά, βάζουμε λίγο λαδάκι, ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, στις παλάμες μας και αφού περάσουμε τα αυγά, τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Όπως πρόσθεσε, η κ. Κωνσταντινίδου, μπορούμε να ζωγραφίσουμε τα αυγά μας με ειδικούς μαρκαδόρους που υπάρχουν στην αγορά, κηρομπογιές ή ανεξίτηλους μαρκαδόρους.

Δες στο βίντεο κ. Κωνσταντινίδου πώς βάφουμε τα πασχαλινά αυγά με την τεχνική του καλσόν
  • Προσοχή! Το χρώμα από τους ανεξίτηλους τους μαρκαδόρους μπορεί να περάσει μέσα στο αυγό. Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να μη φαγωθεί το αυγό, αλλά να έχει μόνο διακοσμητική χρήση.

  • Μπορούμε διακοσμήσουμε μαζί με τα παιδιά μας τα βαμμένα αυγά, κολλώντας και κάποια χαρτονάκια με διάφορα σχέδια, όπως πεταλούδες, πουλάκια με φτερά, κοτοπουλάκια κτλ. 

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε βρώσιμα υλικά όταν βάφουμε και διακοσμούμε τα πασχαλινά αυγά, αν θέλουμε να τα καταναλώσουμε (φωτ. eurokinissi)
  • Προσοχή! Αν δεν χρησιμοποιήσουμε βρώσιμη κόλλα, δεν θα πρέπει να καταναλώσουμε τα αυγά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top