Ξενοδοχείο-κολαστήριο στη Συγγρού - Τις φυλάκιζαν και τις εξέδιδαν

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τη δράση του διεθνούς κυκλώματος trafficking

Πώς λειτουργούσε το διεθνές κύκλωμα σωματεμπορείας που εξαρθρώθηκε στην Ελλάδα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μιλά στην εκπομπή Αλήεθειες με τη Ζήνα

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον τρόπο που δρούσε το διεθνές κύκλωμα μαστροπείας που εξαρθρώθηκε στη χώρα μας. Σωματέμποροι έφερναν γυναίκες στην Ελλάδα, τάζοντάς τους μια καλύτερη ζωή, τις κρατούσαν φυλακισμένες σε ξενοδοχείο της Συγγρού, τις απειλούσαν και τις εξέδιδαν.

Συνολικά 15 γυναίκες από τη Λατινική Αμερική ζούσαν την απόλυτη φρίκη στα χέρια των μαστροπών τους, μέσα σε ξενοδοχείο της Συγγρού. Οι γυναίκες με καταγωγής από τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα και το Μαρόκο ήρθαν στην Ελλάδα με σκοπό να εργαστούν ως συνοδοί πολυτελείας με καλή αμοιβή.

Το κύκλωμα τις στρατολογούσε μέσω διαδικτυακής εφαρμογής και εκμεταλλευόμενοι τα οικονομικά προβλήματά τους τις έφερνε στη χώρα μας πληρώνοντας τα έξοδα του ταξιδιού.

Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τους υποσχέθηκαν. Τις φυλάκισαν μέσα σε ξενοδοχείο, εξαναγκάζοντάς τες σε δεκάδες ερωτικά ραντεβού καθημερινά, με τα μέλη του κυκλώματος να κρατούν και τα 150 ευρώ που έδιναν οι «πελάτες» για να τις κακοποιήσουν.

Trafficking: Πώς εξαρθρώθηκε το διεθνές κύκλωμα

Για τον εντοπισμό των θυμάτων και τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε τρία ξενοδοχεία σε διάφορες περιοχές της Αττικής.  Συνολικά συνελήφθησαν 8 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων 5 αλλοδαποί και 3 ημεδαποί.

Ειδικότερα, συνελήφθη ένας 37χρονος αλβανικής καταγωγής, που ήταν ο αρχηγός του κυκλώματος, ακόμα τρεις άντρες (ηλικίας 40, 33 και 31 ετών), που είχαν αναλάβει τη μεταφορά των θυμάτων και την παρακράτηση των χρηματικών αμοιβών, ένας 62χρονος στο ξενοδοχείο του οποίου γίνονταν οι ερωτικές συναντήσεις με τους «πελάτες» και διέμεναν τα θύματα, και τρεις γυναίκες που είχαν αναλάβει την λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου, μέσω του οποίου κανόνιζαν τις συναντήσεις. 

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της εμπορίας ανθρώπων, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε συμπεριλαμβάνονται τρία ακόμη μέλη της οργάνωσης, τα οποία και αναζητούνται.

Λόγω της ιδιαίτερης φύσης των διερευνώμενων αδικημάτων, κρίθηκε απαραίτητη η συνδρομή και παρουσία εκπροσώπων της Εθνικής Αστυνομίας της Κολομβίας (Policía Nacional de Colombia) και της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της ίδιας χώρας, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα- HSI - Homeland Security Investigations), καθώς και των  Μ.Κ.Ο. «Our Greece» και «Α21», εξειδικευμένες στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο εξής: 

  • στρατολογούσαν αλλοδαπές γυναίκες, προερχόμενες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τις οποίες και μετέφεραν στην Ελλάδα
  • τις εγκαθιστούσαν σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, όπου διέμεναν σε άσχημες συνθήκες, επιτηρώντας πλήρως τις κινήσεις τους,
  • τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν ερωτικές συναντήσεις με πελάτες έναντι χρηματικής αμοιβής, τις οποίες και κανόνιζαν μέσω γραφείου που λειτουργούσε σε ιστοσελίδα του διαδικτύου

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν στήσει ένα πλήρως εξοπλισμένο τηλεφωνικό κέντρο (call center) που είχε ως «βιτρίνα» κατασκευαστική εταιρία ιδιοκτησίας του 37χρονου αρχηγικού μέλους, όπου οι τηλεφωνήτριες ενημέρωναν τους υποψήφιους πελάτες ως προς το ποια ιστοσελίδα θα επισκέπτονταν για να δουν το «προφίλ» των εκδιδόμενων γυναικών, ενώ επιπλέον εξηγούσαν και τις επιλογές ως προς τον τόπο όπου θα πραγματοποιούταν η συνεύρεση.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ στις 15 διασωθείσες γυναίκες θύματα της εγκληματικής οργάνωσης, παρασχέθηκε η δέουσα αρωγή και προστασία.

Θεοδωρικάκος: «Βασική μας προτεραιότητα η αντιμετώπιση του trafficking»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε σχετικά: «Η αντιμετώπιση του trafficking, της σύγχρονης δουλεμπορίας, της εκμετάλλευσης ανθρώπων, της  εμπορικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών, αποτελεί μια από τις βασικότερες, έμπρακτες προτεραιότητες για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Είναι θέμα ανθρωπιάς, δικαιοσύνης, πολιτισμού, σεβασμού στον άνθρωπο. Είναι θέμα απόλυτης τήρησης της νομιμότητας στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Γι' αυτό το λόγο, θέλω να συγχαρώ την Ελληνική Αστυνομία για την εξαιρετική συνεργασία που είχε με τις Αρχές Ασφαλείας της Κολομβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τη συμβολή της στην εξάρθρωση της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης. Συνεχίζουμε αποτελεσματικά τις διεθνείς συνεργασίες μας, για να ξεριζώσουμε από την Ελλάδα το trafficking, αυτή τη σύγχρονη μορφή δουλεμπορίας».

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Έρευνας Εγκλημάτων και Interpol των κολομβιανών Αρχών, στρατηγός Όλγα Πατρίτσια Σαλαζάρ Σάντσες, ευχαρίστησε την ΕΛΑΣ για τη διάσωση των θυμάτων και την παροχή βοήθειας, ενώ τόνισε ότι υπήρξε στενότατη συνεργασία μεταξύ των αρχών των δύο χωρών για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Επιπρόσθετα, η κ. Σάντσες απευθυνόμενη στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, πρότεινε την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας των δυο χωρών για την αντιμετώπιση της εμπορίας και εκμετάλλευσης γυναικών. 

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ τόνισε ότι «η συντονισμένη συνεργασία ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία, τις Αρχές της Κολομβίας και των Η.Π.Α., καταδεικνύει ότι οι διακρατικές συμφωνίες, η ανταλλαγή πληροφοριών, οι τεχνογνωσίες, οδηγούν σε επιτυχίες και απτά αποτελέσματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Παράλληλα απάντησε στη πρόταση της κ. Σάντσες λέγοντας: «Θέλω να σας τονίσω κυρία διευθύντρια, ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί στο διηνεκές, ώστε να εμπεδώσουμε ένα επίπεδο ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας, Κολομβία και Ελλάδα.»  

Τέλος, ο διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, σημείωσε ότι η εξάρθρωση της συμμορίας αυτής επέφερε ένα καίριο πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, και τόνισε πως ήταν αναμφίβολα μια δύσκολη επιχείρηση, για την επιτυχή ολοκλήρωση της οποίας απαιτήθηκαν ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί και μεθοδικές έρευνες. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top