Μάτι: «Μας είπαν να πάμε νύχτα στο νεκροταφείο να ξεθάψουμε το λάθος πτώμα»

Η συγκλονιστική κατάθεση μάρτυρα που έχασε τους γονείς της στη φονική φωτιά

Περιγραφές μαρτύρων που έζησαν τη φρίκη στο Μάτι / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 24/1/23

Συνεχίζονται οι καταθέσεις των μαρτύρων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου του 2018. Συγγενείς των θυμάτων καταθέτουν τις τραγικές στιγμές που βίωσαν οι ίδιοι και οι δικοί τους άνθρωποι, αλλά και όσα ακολούθησαν μετά την τραγωδία.

Σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου, μια γυναίκα που βρήκε απανθρακωμένους τους γονείς της αποκάλυψε πως της έδωσαν να θάψει λάθος σορό!

Δίκη Μάτι: Το ταξίδι του νιόπαντρου ζευγαριού που κατέληξε σε τραγωδία

Η ίδια περιγράφει: «Εκείνο το απόγευμα ήμασταν στο Μάτι. Φύγαμε μεσημέρι για δουλειά. Οι γονείς μου έμειναν στο σπίτι. Στις 6 παρά, καλώ τη μητέρα μου να της πω ότι επιστρέφουμε και μου λέει “μην έρθετε από Διόνυσο, έχει φωτιά στο Nταού”. Όταν βγαίνουμε Παλλήνη στις 18:20, με καλεί η μητέρα μου και μου λέει "η φωτιά έρχεται στο Μάτι. Πάρε την πυροσβεστική, γιατί τους καλούμε και δεν απαντούν"».

Στη συνέχεια, η γυναίκα εξηγεί ότι αναζητούσαν την Πυροσβεστική, αλλά κατάφερε να μιλήσει μόνο με το τοπικό πυροσβεστικό σώμα Παλλήνης, από το οποίο της είπαν ότι θα καλέσουν τα κεντρικά. «Με παρακάλεσαν να μην τους ενοχλήσω ξανά», πρόσθεσε.

Δίκη Μάτι: «Νόμιζα ότι κολυμπούσα δίπλα σε ξύλα. Ήταν πτώματα»

Σημείωσε ότι καθοδόν προς το Μάτι και λίγο πριν την έξοδο για Ραφήνα, είδε ένα πυροσβεστικό και του φώναξαν: «Καιγόμαστε, πάτε να βοηθήσετε», αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση.  Τόνισε ότι αστυνομική και πυροσβεστική παρουσία από τη Μαραθώνος μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου δεν υπήρχε πουθενά. 

Δεν υπήρχε επιλογή οδικώς να φτάσουμε στην περιοχή. Ο σύζυγός μου ήθελε να πηδήξει στον γκρεμό, στη θάλασσα για να σώσει τους γονείς μας

Η μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι λίγο μετά τις 20:00 της ίδιας μέρας, ένας λιμενικός της είπε ότι θα έφερναν διασωθέντες στη Ραφήνα, γεγονός που έδωσε φτερά στις ελπίδες της ίδιας και του συζύγου της. «Πήγαμε στο λιμάνι της Ραφήνας μετά τις 21:00. Στο λιμάνι της Ραφήνας εκείνο το βράδυ ήταν η απόλυτη κόλαση. Μαύρος καπνός… πηγαίναμε από καΐκι σε καΐκι και προσπαθούσαμε να δούμε αν οι διασωθέντες ήταν συγγενείς μας. Καθοδήγηση δεν υπήρχε… Μετά από ώρες με κάλεσε ξάδελφός μου. Κλιμάκιο επισκέφτηκε το σπίτι μας και δεν βρήκαν κάποιον μέσα. Αναπτερώθηκαν πάλι οι ελπίδες μας. Το άλλο πρωί μαθαίνω ότι πήγε η πυροσβεστική και βρήκε τους γονείς μου απανθρακωμένους στην κουζίνα».

Δίκη Μάτι: «Κατέρρευσε» μάρτυρας - «Μη συνεχίζετε άλλο», είπε η πρόεδρος

Με δάκρυα στα μάτια, περιέγραψε τη στιγμή που έφτασε έξω από το καμένο τους σπίτι. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ της είπαν να μην μπει γιατί ήταν ακόμη μέσα απανθρακωμένοι οι γονείς της. «Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι τα πτώματα είναι στο Γουδί. Πήγα για τα διαδικαστικά και για να λάβω τα προσωπικά τους αντικείμενα. Από εκεί και έπειτα οργανώσαμε την κηδεία». 

Η τραγωδία συνεχίστηκε όμως για τη μάρτυρα, αφού λίγες μέρες μετά την κηδεία των γονιών της έμαθε ότι της έδωσαν λάθος πτώμα και ότι ο άνθρωπος που κήδεψαν δεν ήταν ο πατέρας της. 

Οι δίδυμες που κάηκαν στο Μάτι - «Ραγίζουν» καρδιές οι γονείς τους

Η μάρτυρας κατέθεσε συντετριμμένη πως «δυστυχώς, φάνηκε πως δεν υπήρχε η διάθεση να δοθεί εισαγγελική οδηγία, αλλά υπήρχε η θέληση να συγκαλυφθεί και να γίνει αλλαγή πτωμάτων χωρίς να κηδέψουμε τον πατέρα μου. Κανένας σεβασμός, κανένα καθήκον, ούτε για τους ζωντανούς, ούτε για τους νεκρούς».

Μας είπαν να πάμε νύχτα στα νεκροταφεία να ξεθάψουμε το λάθος πτώμα

Η γυναίκα τόνισε ότι δεν ήθελαν να μαθευτεί ότι της έδωσαν λάθος πτώμα. «Ο διοικητής πυροσβεστικής Περιστερίου μου είπε ότι δεν πρέπει να μαθευτεί, διότι αν μαθευτεί θα υπάρχει πρόβλημα. Μας ζήτησε να πάμε νύχτα στο νεκροταφείο Περιστερίου να βγάλουμε τη σορό. Αν δεν έχεις εισαγγελική άδεια δεν μπορεί επίσημα να γίνει εκταφή, αλλά αν πηγαίναμε βράδυ... κάτι θα καταφέρναμε. Δεν το δέχτηκα» εξομολογήθηκε, σημειώνοντας ότι συμβουλεύτηκε τον δικηγόρο της και τελικά πήραν εισαγγελική άδεια.

Σπαρακτική κατάθεση στη δίκη για το Μάτι - Λύγισαν ακόμα και οι δικαστές

Εν τέλει, το γραφείο κηδειών ανέλαβε την εκταφή, οργανώθηκε η κηδεία του πατέρα της σε στενό οικογενειακό κύκλο και ο διοικητής της Πυροσβεστικής τής έστειλε μήνυμα ότι ήταν λάθος εκ παραδρομής. Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη του λάθους και της είπε ότι θα συνεχίσει την έρευνα να βρει τους ιθύνοντες. «Δεν ήξερα ποιον άνθρωπο θάψαμε και ξεθάψαμε... », κατέληξε η μάρτυρας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top