Βρέθηκαν συντρίμμια του Phantom - Άγνωστη η τύχη των δύο πιλότων

Το μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στην Ανδραβίδα

Όσα είπε ο δήμαρχος Ανδραβίδας, Ιωάννης Λέντζας, για τις έρευνες για τον εντοπισμό των δύο χειριστών του Φάντομ, στο star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη

Συναγερμός σήμανε στην Πολεμική Αεροπορία μετά τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ανδραβίδας, γύρω στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας.

Tα Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας- φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Tα Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας- φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η αγωνία κορυφώνεται για τους δύο πιλότους, οι οποίοι ακόμη αγνοούνται. Πάντως, συντρίμμια εντοπίστηκαν κοντά στο σημείο της συντριβής. Το αεροσκάφος έχει καταπέσει σε θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικά μίλια δυτικά από το Κατάκολο.

Tις πρώτες φωτογραφίες από τον εντοπισμό των συντριμμιών του Phantom δημοσίευσε το protinews.com.gr.

Tις πρώτες φωτογραφίες από τον εντοπισμό των συντριμμιών του Phantom δημοσίευσε το protinews.com.gr.

Έπεσε μαχητικό αεροσκάφος Φάντομ κοντά στην Ανδραβίδα

Στην περιοχή έχουν σπεύσει δύο ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και ένα C-130.

Κατά προσέγγιση, το σημείο όπου κατέπεσε το Phantom/ Google maps

Το μαχητικό εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, μαζί με δεύτερο Phantom. Πετούσαν  σε πολύ χαμηλό ύψος έως 300 πόδια με ελιγμούς και στροφές. Η συντριβή σημειώθηκε 15 λεπτά μετά την απογείωση. 

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».

F-4 Phantom: Ποιο είναι το αεροσκάφος που έπεσε στην Ανδραβίδα

Κώστας Ιατρίδης για πτώση Phantom: Ο αμυντικός αναλυτής που έχει επιβιώσει από παρόμοιο ατύχημα

O αμυντικός αναλυτής, Κώστας Ιατρίδης, ο οποίος είχε επιβιώσει από παρόμοια συντριβή, μίλησε στην ΕΡΤ για τη πτώση του Phantom.

«Έχω εγκαταλείψει όταν το αεροσκάφος το δικό μου πήρε φωτιά, νύχτα, to 1984 και μείναμε στη θάλασσα περίπου έξι ώρες μέχρι να έρθει το καραβάκι και να μας διασώσει. Γνωρίζω τι σημαίνει εγκατάλειψη όπως επίσης και το τι σημαίνει όταν πετάς επί ρεαλιστικής βάσεως, σε δύσκολες ασκήσεις» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Ιατρίδης.

Αναφερόμενος στην χαμηλή πτήση των δύο πιλότων που επέστρεφαν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας διευκρίνισε ότι συνήθως πετάνε σε 300 πόδια πάνω από τη θάλασσα. «Όταν πετάς με μεγάλες ταχύτητες και κάνεις στροφές, ελιγμούς και με πολλά G ανά πάσα στιγμή υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει το ατύχημα. Μπορεί να υπάρχει και άλλο πρόβλημα, όπως μια βλάβη στα πηδάλια», πρόσθεσε ο κ. Ιατρίδης, επισημαίνοντας ότι αυτό μένει να διευκρινιστεί.

Όσα είπε ο αμυντικός αναλυτής, Κώστας Ιατρίδης, στην ΕΡΤ για την πτώση του Phantom

Όσα είπε ο αμυντικός αναλυτής, Κώστας Ιατρίδης, στην ΕΡΤ για την πτώση του Phantom

«Γινόντουσαν ασκήσεις σε χαμηλό ύψος. Ήταν και άλλο αεροσκάφος και ενημερώνει. Και το σύστημα αεράμυνας», δήλωσε ο αμυντικός αναλυτής.

Αντιπτέραρχος Γεωργούσης: «Είχαν ενημερώσει ότι θα εγκαταλείψουν, άρα υπήρχε τεχνική βλάβη»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπτέραρχος ε.α. Βασίλης Γεωργούσης, αναφερόμενος στις πρώτες πληροφορίες πως οι δυο ιπτάμενοι είχαν ενημερώσει ότι θα εκαταλείψουν το αεροσκάφος, είπε πως αυτό σημαίνει ότι υπήρχε τεχνική βλάβη, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

«Υποθέτω λόγω του σημείου πως ήταν σε καθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν», είπε ο κ. Γεωργούσης.

Όπως είπε, η διαδικασία εγκατάλειψης είναι μια αυτόματη διαδικασία και στην πλειοψηφία τους αυτά τα περιστατικά έχουν αίσιο τέλος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top