Έκτακτο δελτίο καιρού: Χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα

Σε τρία στάδια η εξέλιξη των φαινομένων – Οι 11 περιοχές που κινδυνεύουν

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Προ των πυλών βρίσκεται η «πολική μπάλα» που βρισκόταν πάνω από την Ιταλία, η οποία θα προκαλέσει κύμα κακοκαιρίας με χιόνια και ισχυρές καταιγίδες που θα εξελιχθεί σε τρία στάδια. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, αλλά και οι πολύ ενισχυμένοι τοπικά άνεμοι.

Καιρός: Πλησιάζει η «πολική μπάλα» - Σφοδρή κακοκαιρία για 72 ώρες

Καιρός: Οι 11 περιοχές που κινδυνεύουν από ισχυρές καταιγίδες

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, ο μετεωρολογος Γιώργος Τσατραφύλλιας ανέφερε πως ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν από σήμερα το μεσημέρι έως το μεσημέρι της Πέμπτης. 

Πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στις εξής περιοχές:

  • ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
  • ΙΘΑΚΗ
  • ΖΑΚΥΝΘΟΣ
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • ΝΗΣΙΑ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
  • ΑΤΤΙΚΗ - ΚΥΡΙΩΣ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ (από Πέμπτη μεσημέρι)
  • ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  • ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (από Τετάρτη βράδυ)
  • ΠΙΕΡΙΑ

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας - windy.com

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 25/01 βροχές αναμένονται αρχικά κυρίως στα Επτάνησα και στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, εκτός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν τοπικά στα Επτάνησα και ενδεχομένως σε παράκτια τμήματα της βορειοδυτικής χώρας και θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται επικίνδυνα φαινόμενα

Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν στην Ήπειρο, στη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και στη Δυτική Μακεδονία. Τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας (με ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 900 μέτρα στα βόρεια και πάνω από τα 1.300 μέτρα στα υπόλοιπα), αλλά προς το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 600 μέτρα). Αξιόλογες θα είναι οι χιονοπτώσεις σε μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Καιρός: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη (24-01-2023) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Επισημαίνεται ότι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Δελτίο αφορούν μόνο στα υψόμετρα όπου αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις.

Σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται από το απόγευμα της Τετάρτης (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Σήμερα Τετάρτη (25-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη), στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στη δυτική Στερεά και βαθμιαία στην Ήπειρο.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες από νωρίς το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές:

  • στη δυτική Μακεδονία
  • στην Ήπειρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα και πάνω)
  • στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω)
  • στη δυτική και κεντρική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Ιόνιο τα 8 και πιθανώς πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Αύριο Πέμπτη (26-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
  • από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα
  • από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ
  • από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία
  • από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

  • στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω)
  • στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
  • στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω)
  • από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Καιρός: Σε τρία στάδια θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει πως η κακοκαιρία θα εξελιχθεί σε τρία στάδια, ενώ προειδοποιεί και για πλημμύρες. 

Ειδικότερα, ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει σε ανάρτησή του:

Καιρός: «Πολική μπάλα» φέρνει επικίνδυνη κακοκαιρία

«Επιδείνωση έχει παρουσιάσει ήδη ο καιρός στη χώρα μας με τις πρώτες καταιγίδες να εκδηλώνονται στο Ιόνιο. Την κακοκαιρία που αναμένουμε θα μπορούσαμε να την διακρίνουμε σε τρία στάδια για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

ΣΤΑΔΙΟ 1 - ΤΕΤΑΡΤΗ 25/1/2023

Στο επίκεντρο των ισχυρών φαινομένων (βροχές - καταιγίδες - χιόνια - επικίνδυνοι άνεμοι) θα βρεθεί η δυτική Ελλάδα.

ΣΤΑΔΙΟ 2 - ΠΕΜΠΤΗ 26/1/2023

Στο επίκεντρο της ισχυρής κακοκαιρίας θα βρεθεί το σύνολο της χώρας. Αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια στο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία - Θράκη, ανατολικό - βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα. Χιόνια στα περισσότερα ορεινά ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα από τη Λαμία και πιο πάνω με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω. Αυξημένες πιθανότητες για απαγορευτικό απόπλου κυρίως στο Αιγαίο (εντάσεις ανέμου μεγαλύτερες των 8 μποφόρ).

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

ΣΤΑΔΙΟ 3 - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/1/2023 ΜΕΧΡΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1/2023

Αρχικά οι ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάζουν το ανατολικό - νοτιοανατολικό Αιγαίο με αυξημένες πιθανότητες για πλημμυρικά επεισόδια. Από το μεσημέρι της Παρασκευής νέα επιδείνωση του καιρού στο σύνολο της δυτικής - κεντρικής - νότιας χώρας. Το Σάββατο προς το απόγευμα - βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα δυτικά.

Καιρός: Έρχεται ψυχρή εισβολή την Τετάρτη - Πού θα χιονίσει

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και την Κυριακή από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια με τα φαινόμενα όμως σαφώς να είναι αρκετά πιο ήπια με μια επιφύλαξη προς τα δυτικά όπου ίσως υπάρξει μια νέα ένταση των φαινομένων χωρίς όμως ακόμη να έχουμε "σταθερά" προγνωστικά στοιχεία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top