Βία στην εγκυμοσύνη: Η σκληρή πραγματικότητα και ο ρόλος της μαίας

Στοιχεία σοκ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Kατά της Bίας των Γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών η σημερινή και τα στοιχεία σοκάρουν / Βίντεο από μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star

Σε «πανδημία» τείνει να εξελιχθεί η βία κατά των γυναικών, καθώς παγκοσμίως μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί κάποια στιγμή στη ζωή της κακοποίηση.

Σπάσε τη Σιωπή: Δημοσιογράφοι για την Εξάλειψη Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, που έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Ελληνική Ψυχοπροφυλακτική Εταιρεία αποκαλύπτει στοιχεία για την ελληνική πραγματικότητα, και ειδικότερα για τη βία έναντι των γυναικών στην περίοδο της κύησης και της λοχείας.

Θεοδωρικάκος: Πάνω από 10.000 γυναίκες κατήγγειλαν βία μέσα σε έναν χρόνο

Ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της κύησης

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, περισσότερο από το 30% των περιπτώσεων άσκησης ενδοοικογενειακής βίας γίνεται στη διάρκεια της κύησης, με το 40 - 60% των γυναικών αυτών να κακοποιούνται συστηματικά στο διάστημα της κύησης.

Ενδοοικογενειακή βία στην κύηση

Διαστάσεις μάστιγας λαμβάνει η κακοποίηση γυναικών, ακόμα και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Στην Ελλάδα, το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες. Οι συνέπειες της βίας αφορούν τόσο στο έμβρυο όσο και στην έγκυο. Οι γυναίκες που επιβίωσαν από την άσκηση βίας, δυστυχώς, καθυστερούν ή εμποδίζονται στην αναζήτηση μαιευτικής φροντίδας και παρακολούθησης, με συνέπεια οι δυσμενείς επιπτώσεις να πολλαπλασιάζονται.

Παράλληλα, η περίοδος αμέσως μετά τη γέννα, με τον ερχομό του νέου μέλους στο σπίτι, αποτελεί περίοδο αυξημένης πιθανότητας επιδείνωσης των μορφών βίας που υφίσταται η γυναίκα, ενώ το θύμα πλέον μπορεί να είναι και το παιδί.

Βία και παρενόχληση στην εργασία: Πώς θα τις καταπολεμήσετε

Ο ρόλος της μαίας στη φροντίδα γυναικών που έχουν υποστεί βία

Η μαία και ο μαιευτής πρέπει να έχουν ρόλο στη φροντίδα αυτών των γυναικών, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί, σημειώνει η Ελληνική Ψυχοπροφυλακτική Εταιρεία.

«Οι μαίες και οι μαιευτές, ως επιστήμονες πρώτης γραμμής που έρχονται σε επαφή με τη γυναίκα από την αρχή της εγκυμοσύνης έως και το τέλος του θηλασμού, μπορούν και είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά περισσότερα στους τομείς της πρόληψης, της ενημέρωσης, της συμβουλευτικής, της έγκαιρης αναγνώρισης πρώιμων σημείων άσκησης βίας προς τη γυναίκα ή τα παιδιά, της ενδυνάμωσης και της παραπομπής στους κατάλληλους φορείς. Η μαία και ο μαιευτής έχουν ρόλο κλειδί στην προαγωγή της υγείας της γυναίκας και του παιδιού μέσα στην κοινότητα και πρέπει να ενισχυθούν ως προς αυτόν» τονίζεται.

Ενδοοικογενειακή βία

Οι συνέπειες της βίας αφορούν τόσο στο έμβρυο όσο και στην έγκυο

Στοιχεία σοκ: Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού

Η Ελληνική Ψυχοπροφυλακτική Εταιρεία προσπαθεί να σταθεί όσο γίνεται περισσότερο δίπλα στις γυναίκες, τις μαίες και τους μαιευτές μέσα από δράσεις ενημέρωσης ανοικτές προς το κοινό αλλά και μέσα από τα μετεκπαιδευτικά της σεμινάρια και συνέδρια με συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Τι πρέπει να ξέρει μία γυναίκα που έχει πέσει θύμα βίας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top