Τι πρέπει να ξέρει μία γυναίκα που έχει πέσει θύμα βίας

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

κακοποιημένες γυναίκες

Ως Παγκόσμια Ημέρα  για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έχει οριστεί η 25η Νοεμβρίου και  η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία επισημαίνει ποια είναι τα τρία πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι κακοποιημένες γυναίκες στην προσπάθειά τους να αποδείξουν πως έχουν υποστεί βία.

Έκθεση Φωτογραφίας για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

1ο λάθος: Θα βγάλω μία φωτογραφία για να αποδείξω τον ξυλοδαρμό μου.

Πολλές φορές παρατηρούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κακοποιημένες γυναίκες να αναρτούν φωτογραφίες με μώλωπες και εκδορές θέλοντας να δείξουν πως έπεσαν θύματα βίας. Αυτό σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Έρευνα είναι λάθος καθώς πολλές φωτογραφίες μπορεί να είναι αποτέλεσμα φώτοσοπ ή μακιγιάζ. Έτσι λοιπόν φωτογραφίζοντας κάποιος τις μελανιές του δεν μπορεί να αποδείξει την αθωότητά του.

Συμβούλιο Ευρώπης: Ορίζονται για πρώτη φορά body shaming και cyber flashing

2ο λάθος: Τα θύματα κακοποίησης πηγαίνουν στο πιο κοντινό νοσοκομείο για να πάρουν ιατρικό πιστοποιητικό από τον χειρουργό.

Ο μόνος αρμόδιος για να δώσει πιστοποιητικό των σωματικών βλαβών είναι ο ιατροδικαστής έτσι το να πάει ένα θύμα βίας στο πλησιέστερο νοσοκομείο μόνο για να πάρει μόνο χαρτί δεν έχει κανένα νόημα.
Ο ιατροδικαστής περιγράφει πλήρως τα χαρακτηριστικά της, δηλαδή τις διαστάσεις, τη χροιά και το σχήμα της, με αποτέλεσμα να μπορεί να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της υπόθεσης.

3ο λάθος: Δεν θέλω να υποβάλω μήνυση οπότε δεν μπορώ να εξεταστώ από ιατροδικαστή.

Όταν  μία γυναίκα έχει αποφασίσει να υποβάλει μήνυση στον δράστη, θα πρέπει να το κάνει το συντομότερο δυνατό στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Σε αυτήν την περίπτωση, η αστυνομία εκδίδει εντολή κλινικής ιατροδικαστικής εξέτασης στην πλησιέστερη ιατροδικαστική δομή και η όλη διαδικασία είναι δωρεάν.

«Είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν τις ορθές διαδικασίες. Ακόμη κι αν δεν συμβεί στις ίδιες ένα τέτοιο περιστατικό, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί να συμβουλεύσουν κάποιο άτομο του οικογενειακού ή του φιλικού τους περιβάλλοντος. Μόνο με τη σωστή ενημέρωση η γυναίκα θα μπορέσει να προβεί στις σωστές κινήσεις και τελικά να καταφέρει να δικαιωθεί. Οι ιατροδικαστές είμαστε δίπλα στα θύματα βίας όποτε και αν μας χρειάζονται», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top