Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βανδαλισμού

Η ανακοίνωση του συλλόγου για τις σπασμένες βιτρίνες

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βανδαλισμού
Σπασμένη τζαμαρία στην Ερμού/ Φωτογραφία star.gr

Ανακοίνωση εξέδωσε ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών σχετικά με τις σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων στο κέντρο της πόλης και τα φαινόμενα βανδαλισμού που παρατηρήθηκαν σήμερα μετά το τέλος της διαδήλωσης στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Επεισόδια στην πορεία: Χημικά και μολότοφ στο Σύνταγμα

Η ανακοίνωση του συλλόγου

Ο εμπορικός κόσμος της Αθήνας, για άλλη μία φορά, βιώνει εικόνες βιαιότητας στην εμπορική καρδιά της πόλης. Μετά το τέλος της ειρηνικής διαμαρτυρίας φορέων και πολιτών για την ακρίβεια, οι καταστηματάρχες της Ερμού βρέθηκαν στο έλεος ελάχιστων περιθωριακών στοιχείων, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και κάτω από τα έκπληκτα και τρομοκρατημένα βλέμματα τουριστών και καταναλωτών, προέβησαν σε πράξεις βανδαλισμού σπάζοντας βιτρίνες και τρομοκρατώντας υπαλλήλους και πελάτες.

Άμεσα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης επικοινώνησε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο όπου του επισήμανε πως αν και με την άμεση παρέμβαση της αστυνομίας και τις 11 προσαγωγές, ίσως αποφύγαμε καταστροφές μεγαλύτερων διαστάσεων, οι παραγωγικές δυνάμεις υποστηρίζουν και απαιτούν την προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας επιχειρήσεων και πολιτών.

Ταυτόχρονα η υπηρεσία του συλλόγου σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ έκανε ενέργειες για να καταγραφούν από ειδικό κλιμάκιο οι ζημιές.

Με αφορμή τα σημερινά επεισόδια  ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά:

  • Μηδενική  ανοχή της πολιτείας σε αντίστοιχα φαινόμενα βίας
  • Να προβλεφθεί ειδική διαδικασία άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων εμπόρων  με την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών και την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, βάσει του άρθρου 20 του Ν. 3775/21.7.2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Επεισόδια στην πορεία: Χημικά και μολότοφ στο Σύνταγμα

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 13:30 το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, την ώρα της διαδήλωσης στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Άγνωστοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν έξω από τη Βουλή, με εκείνους να απαντούν με χρήση χημικών, προκειμένοι να τους κάνουν να υποχωρήσουν.

Οι αστυνομικοί απάντησαν στους διαδηλωτές με χρήση χημικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Σύνταγμα

Τα επεισόδια γρήγορα επεκτάθηκαν και στους γύρω δρόμους του Κέντρου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να καταδιώκουν τους διαδηλωτές μέχρι την Ερμού. Στον εμπορικό δρόμο, κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας: 11 προσαγωγές σε Αθήνα, 12 σε Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την πανελλαδική απεργία, μετά από κάλεσμα Πολιτικών Κομμάτων, Συνδικαλιστικών Φορέων και Ομοσπονδιών, Εργατικών Σωματείων και Συνδικάτων, καθώς και Οργανώσεων.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Αθήνας και στις περιοχές του Συντάγματος, της πλατείας Κλαυθμώνος, καθώς και επί των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου με τη συμμετοχή περίπου 16.000 διαδηλωτών.

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν επεισόδια από ομάδες ατόμων που αποκόπηκαν από το πλήθος, οι οποίες προέβησαν στη ρίψη μολότοφ και αντικειμένων σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα.

Στη συνέχεια, από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε απαραίτητη χρήση των ενδεδειγμένων μέσων, με αποτέλεσμα να απωθήσουν τα άτομα και να διασκορπισθούν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν 11 προσαγωγές, από τις οποίες οι 2 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκε αστυνομικός.

Στη συγκέντρωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν 12 προσαγωγές, από τις οποίες οι 8 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top