Langya: Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ – Τι αναφέρει για τον νέο ιό

Ποια είναι τα συμπτώματα

Παγκόσμια ανησυχία για τον νέο ιό που εμφανίστηκε στην Κίνα - Open

Ανακοίνωση για τον νέο ιό Langya που εμφανίστηκε στην Κίνα εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα. Όπως αναφέρει, ο συγκεκριμένος ιός, προς το παρόν, δεν προκαλεί ανησυχία, όμως θα πρέπει να γίνουν εκτενέστερες έρευνες για να αποκρυπτοφραφηθεί. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο νέος ιός αφορά ζωονόσο, δηλαδή ιό που μεταδίδεται από ζώα στον άνθρωπο και ανήκει στο γένος Henipavirus της οικογένειας Paramyxoviridae.

Κίνα: Δεκάδες τα κρούσματα του νέου ιού

Langya: «Κάποιοι ιοί της συγκεκριμένης ομάδας μπορεί να προκαλέσουν και θάνατο»

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, κάποιοι ιοί της συγκεκριμένης ομάδας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο ακόμα και θάνατο σε ανθρώπους. 

«Ο νέος ιός ανιχνεύθηκε κατά τη διερεύνηση εμπύρετων περιστατικών με πρόσφατο ιστορικό έκθεσης σε ζώα στην περιοχή της Ανατολικής Κίνας. Ο νέος ιός παρουσιάζει τη μεγαλύτερη γενετική συγγένεια με τον ιό henipavirus Mojiang, ο οποίος απομονώθηκε από τη Νότια Κίνα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Langya: 35 κρούσματα σε επαρχίες της Κίνας

Τουλάχιστον 35 άτομα έχουν μολυνθεί με τον συγκεκριμένο ιό στις επαρχίες Shandong και Henan της Κίνας, μεταξύ των οποίων 26 είχαν μολυνθεί μόνο με LayV (δεν ανιχνεύθηκαν άλλα παθογόνα).

Κίνα: Συναγερμός με νέο ιό – Μεταδίδεται από ζώα στον άνθρωπο

Langya: Τα συμπτώματα του νέου ιού

Αυτοί οι 26 ασθενείς παρουσίασαν τα εξής συμπτώματα:

  • Πυρετό
  • Κόπωση
  • Βήχα
  • Ανορεξία
  • Μυαλγία
  • Ναυτία
  • Πονοκέφαλο
  • Έμετο
  • Θρομβοπενία
  • Λευκοπενία 
  • Διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας και των νεφρών

Langya: Η διασπορά του ιού ξεκίνησε από τη μυγαλή

Σε οροεπιδημιολογική μελέτη σε οικόσιτα ζώα ανιχνεύθηκε η παρουσία αντισωμάτων σε κατσίκες και σκύλους. 

Μεταξύ 25 ειδών άγριων μικρών ζώων που ερευνήθηκαν, το LayV RNA ανιχνεύθηκε κυρίως σε μυγαλές, ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι η μυγαλή, πιθανόν, αποτελεί τη φυσική δεξαμενή του ιού LayV.

Langya: Εφικτή η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

«Αν και η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εφικτή για τον ιό Nipah, δεν υπήρξε επιδημιολογική συσχέτιση (χωρική ή χρονική συρροή) των περιστατικών με LayV», τονίζει ο ΕΟΔΥ. 

Επίσης δεν αναφέρθηκε στενή επαφή ή κοινό ιστορικό έκθεσης μεταξύ των περιστατικών, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι μολύνσεις στους ανθρώπους αφορούν σποραδικά συμβάντα.

Η ιχνηλάτηση επαφών για εννέα περιστατικά έδειξε ότι δεν υπήρξε μετάδοση LayV στα 15 μέλη των στενών επαφών τους στη ίδια οικογένεια, αλλά παρόλα αυτά το μέγεθος του δείγματός ήταν πολύ μικρό για να προσδιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΕΟΔΥ: Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του καταλήγει πως προς το παρόν δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον νέο ιό που εμφανίστηκε στην Κίνα. 

«Η μελέτη έδειξε την ταυτοποίηση ενός νέου ιού πιθανής ζωικής προέλευσης στην Κίνα που ανιχνεύθηκε σε εμπύρετα περιστατικά χωρίς προς το παρόν να έχει προκαλέσει θάνατο σε κάποιο από αυτά. Τα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω έρευνας για την καλύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών και της επιδημιολογίας της νόσου στον άνθρωπο και προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία αναφορικά με τον νέο ιό», τονίζεται στην ανακοίνωση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top