Καιρός Hot, Dry, Windy: Σε συναγερμό όλη η χώρα για το ενδεχόμενο πυρκαγιών

Επίκινδυνο «κοκτέιλ» ο ξηρός καιρός με τους ισχυρούς ανέμους

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, καθώς επικρατεί ένα επικίνδυνο μείγμα υψηλών θερμοκρασιών κι ανέμων.

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

41 δασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το τελευταίο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με 41 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης τους.

Καιρός: Επιδείνωση θα παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας έως την Τρίτη, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr.

Πώς θα είναι ο καιρός μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο-Έρχονται καταιγίδες

Αιτία αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (άνω των 5 μποφόρ) σε συνδυασμό με την εδραίωση πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες θα αυξήσουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες κατά το διάστημα 7 - 9 Αυγούστου αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο για δασικές πυρκαγιές τύπο καιρού «Hot + Dry + Windy» (ζεστό, ξηρό και ανεμώδη).

Καιρός: Πού είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος πυρκαγιών

Πάρα πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε:

  • Καβάλα (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου)
  • Ξάνθη
  • Ροδόπη
  • Έβρο
  • Σαμοθράκη
  • Λήμνο
  • Φωκίδα
  • Νότια και ανατολικά της Χαλκιδικής


Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κεντρική και Νότια Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, και περισσότερο τοπικά σε Φθιώτιδα, Αχαΐα, Β. Εύβοια, Αν. Λέσβο και Χίο. Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς και Λευκάδα.

Κατά τόπους μέτριο/υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (πυροεπαγωγικές) δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για τη Δευτέρα (8 Αυγούστου), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Θάσου, ΠΕ Έβρου)

Φωτιές: Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. 

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Καιρός: Επικίνδυνα φαινόμενα και την Τρίτη

Πάρα πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται και την Τρίτη σύμφωνα με το meteo σε Καβάλα (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου), Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, Αττική, Βοιωτία, Β. και Κ. Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα, και περισσότερο τοπικά σε Λακωνία, Αρκαδία, Αχαΐα, Φθιώτιδα και Ν. Εύβοια.

Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές  με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική (Κασσάνδρα), Πέλλα, Σέρρες, Δράμα, και Δ. Κρήτη. 

Κατά τόπους μέτριο/υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (πυροεπαγωγικές) δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες η εκτιμώμενη περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων δε θα ξεπερνά κατά τις μεσημεριανές/απογευματινές ώρες το 10 – 12%, στοιχείο που θα διευκολύνει την ανάφλεξη, διατήρηση και μετάδοση της φωτιάς, ενώ θα παραμένει σε παρόμοια επίπεδα (12 – 14%) και κατά τη διάρκεια της νύχτας, περιορίζοντας το νυχτερινό «παράθυρο ελέγχου» της φωτιάς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top