Πώς θα είναι ο καιρός μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο-Έρχονται καταιγίδες

Το Meteo προειδοποιεί για καιρό τύπου Hot-Dry-Windy

Για καταιγίδες σε διάφορες περιοχές της χώρας προειδοποιεί σήμερα το δελτίο καιρού της ΕΜΥ, ενώ βροχές αναμένονται και τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα, το Meteo προειδοποιεί για καιρό τύπου Hot-Dry-Windy και επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών.

Αλλάζει ο καιρός: Πτώση θερμοκρασίας με βροχές και καταιγίδες

Πρόβλεψη καιρού από Δευτέρα 8/8-13/8


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 08-08-22
Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου πιθανώς να σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στο Αιγαίο τους 33 βαθμούς όμως στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες έως τις πρώτες πρωινές ώρες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, και γρήγορη βελτίωση. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν εκ νέου παροδικές νεφώσεις.
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες έως τις πρώτες πρωινές ώρες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, και γρήγορη βελτίωση.
Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσηβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα να σημειωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 με 30 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας οπότε στα Δωδεκάνησα είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες. Πιθανότητα έως τις πρώτες πρωινές ώρες για τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες έως τις πρώτες πρωινές ώρες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, και γρήγορη βελτίωση. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν εκ νέου λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 09-08-22
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει μεταβολή. Θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 36 και τοπικά 37 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 33 βαθμούς και στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10-08-22
Γενικά αίθριος καιρός. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11-08-22
Στα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Στη νησιωτική χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-08-22 ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13-08-22
Στα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Στη νησιωτική χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση την Παρασκευή.

 

Η πρόβλεψη του Meteo για επιδείνωση πυρομετεωρολογικών συνθηκών

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας κατά το τριήμερο Κυριακή - Τρίτη, 07 - 09.08.2022. 

Αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (>5 μποφόρ) σε συνδυασμό με την εδραίωση πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και θα αυξήσουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες κατά το διάστημα Κυριακή - Τρίτη , 07 - 09.08.2022 αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο για δασικές πυρκαγιές τύπο καιρού  Hot + Dry + Windy (Εικόνα 1). 

Εικόνα 1. Εποπτική παρουσίαση του τύπου καιρού Hot + Dry + Windy. 

Εικόνα 1. Εποπτική παρουσίαση του τύπου καιρού Hot + Dry + Windy. 


Ειδικότερα, την Κυριακή 07.08.2022 (Εικόνα 2):

Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Καβάλα (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου), Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, και περισσότερο τοπικά σε Σέρρες και Δράμα.  
Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα και περισσότερο τοπικά σε Αν. Φθιώτιδα. 
Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ν. Κρήτη και στις βορειότερες νήσους των Κυκλάδων. 
Κατά τόπους μέτριο/υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (πυροεπαγωγικές) δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. 

Εικόνα 2. Πυρομετεωρολογικές συνθήκες (δείκτης Hot-Dry-Windy) την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022. 

Εικόνα 2. Πυρομετεωρολογικές συνθήκες (δείκτης Hot-Dry-Windy) την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022. 


Τη Δευτέρα 08.08.2022 (Εικόνα 3):

Πάρα πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Καβάλα (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου), Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Φωκίδα, και στα νότια και ανατολικά της Χαλκιδικής. 
Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, και περισσότερο τοπικά σε Φθιώτιδα, Αχαϊα, Β. Εύβοια, Αν. Λέσβο και Χίο.  
Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς και Λευκάδα.     
Κατά τόπους μέτριο/υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (πυροεπαγωγικές) δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.

 

Εικόνα 3. Πυρομετεωρολογικές συνθήκες (δείκτης Hot-Dry-Windy) τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022. 
Εικόνα 3. Πυρομετεωρολογικές συνθήκες (δείκτης Hot-Dry-Windy) τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022. 


Την Τρίτη 09.08.2022 (Εικόνα 4):

Πάρα πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Καβάλα (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου), Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, Αττική, Βοιωτία, Β. και Κ. Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα, και περισσότερο τοπικά σε Λακωνία, Αρκαδία, Αχαϊα, Φθιώτιδα και Ν. Εύβοια. 
Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές  με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική (Κασσάνδρα), Πέλλα, Σέρρες, Δράμα, και Δ. Κρήτη.  
Κατά τόπους μέτριο/υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (πυροεπαγωγικές) δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. 

Εικόνα 4. Πυρομετεωρολογικές συνθήκες (δείκτης Hot-Dry-Windy) την Τρίτη 9 Αυγούστου 2022. 
Εικόνα 4. Πυρομετεωρολογικές συνθήκες (δείκτης Hot-Dry-Windy) την Τρίτη 9 Αυγούστου 2022. 


Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς. 

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες η εκτιμώμενη περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων δε θα ξεπερνά κατά τις μεσημεριανές/απογευματινές ώρες το 10 - 12%, στοιχείο που θα διευκολύνει την ανάφλεξη, διατήρηση και μετάδοση της φωτιάς, ενώ θα παραμένει σε παρόμοια επίπεδα (12 - 14%) και κατά τη διάρκεια της νύχτας, περιορίζοντας το νυχτερινό “παράθυρο ελέγχου” της φωτιάς.  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top