Φωτιά: Πύρινος εφιάλτης «καταπίνει σπίτια» - 600 εκκενώσεις μέσα στη νύχτα

Μάχη με τις φλόγες σε Παλλήνη, Γέρακα, Ανθούσα

Η νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στη φωτιά της Πεντέλης, που καίει από το απόγευμα της Τρίτης. 

φωτιά Πεντέλη πυροσβέστης

Όλη νύχτα οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες σε αντίξοες συνθήκες

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παραμένουν αρκετά ισχυροί. 

Μάχη με τις φλόγες σε Παλλήνη, Γέρακα, Ανθούσα

Μάχη με τις φλόγες σε Παλλήνη, Γέρακα, Ανθούσα

Φωτιά Πεντέλη: Πού έχουν καεί σπίτια

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και το πύρινο μέτωπο θέριεψε με τη βοήθεια του αέρα που δεν έχει κοπάσει, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών. 

φλόγες στη φωτιά στην Πεντέλη

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από χθες δυσχεραίνουν απίστευτα το έργο της κατάσβεσης

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια, ενώ τις τελευταίες ώρες έχει σημάνει συναγερμός σε Γέρακα και Παλλήνη.

φωτιά

Οι άνεμοι άλλαζαν συνεχώς τη φορά της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα αναζωπυρώσεις και επέκταση του μετώπου

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν καμένα σπίτια σε Παλαιά Πεντέλη, Ντράφι, Ανθούσα, Γέρακα και Πανόραμα Παλλήνης ενώ οι εστίες είναι δεκάδες και εκτείνονται από το Πεντελικό όρος μέχρι την οδό Μαραθώνος.

καίγονται σπίτια

Καμένα σπίτια υπάρχουν στο Ντράφι, την Πεντέλη, τον Γέρακα, την Παλλήνη και την Ανθούσα

Οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασαν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα, με τον αέρα να αλλάξει συνεχώς την πορεία της φωτιάς, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης.

Φωτιά Πεντέλη: 600 απομακρύνσεις κατοίκων μέσα στη νύχτα

Φωτιά Πεντέλη: 600 απομακρύνσεις κατοίκων μέσα στη νύχτα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γ. Αρτοποιό, κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν 600 απομακρύνσεις κατοίκων από περιοχές που βρίσκονταν σε κίνδυνο, ενώ εστάλησαν πέντε μηνύματα από το 112.

φωτιά

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλησαν πέντε μηνύματα από το 112 για εκκένωση περιοχών

Συγκεκριμένα, στις 02:00 τα ξημερώματα ζητήθηκε από τους κατοίκους της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια. Λίγα λεπτά πριν από τις 03:00 τα ξημερώματα ζητήθηκε από όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν προς Αγία Παρασκευή.

Στις 04:30 τα ξημερώματα, ζητήθηκε από όσους βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι και στις 05.20 κλήθηκαν όλοι όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη να εκκενώσουν προς Πικέρμι - Ραφήνα.

Φωτιά Πεντέλη: Απογειώθηκαν τα πτητικά μέσα

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Πτητικά μέσα έχουν φτάσει στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά, όμως λόγω της πυκνότητας του καπνού οι ρίψεις νερού δεν ήταν εφικτές από τα πρώτα λεπτά. 

φωτιά Πεντέλη

Με το πρώτο φως της μέρας απογειώθηκαν τα πρώτα πτητικά μέσα για να ξεκινήσουν οι ρίψεις νερού

Γι’ αυτό άρχισαν πρώτα να γίνονται περιμετρικά κυρίως στην ανατολική πλευρά όπου μαίνεται η φωτιά, στην πίσω πλευρά της Πεντέλης.

Τρία Canadair 415, δύο ελικόπτερα Erickson, ένα Bell 214 και ένα BK 117 (για τον συντονισμό), συμμετέχουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

πυροσβέστης σβήνει φωτιά

Στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν 485 πυροσβέστες και 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων

Σε δεύτερη φάση θα «σηκωθεί» και το δεύτερο κύμα πτητικών μέσων.

Φωτιά Πεντέλη: Δεν υπάρχει διαρροή αερίου

Νωρίς το πρωί υπήρξε η πληροφορία ότι υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου στον λόφο Έντισον στην Παλλήνη και σημειώνονται συνεχείς εκρήξεις. 

Ωστόσο λίγο αργότερα η πληροφορία διαψεύστηκε από την Πυροσβεστική, καθώς, όπως αναφέρθηκε υπάρχουν συστήματα αυτόματης διακοπής της παροχής αερίου σε περίπτωση κινδύνου. 

φωτιά

Υπήρχε πληροφορία για διαρροή φυσικού αερίου στον λόφο Έντισον, η οποία διαψεύστηκε από την Πυροσβεστική

Οι αναφερόμενες εκρήξεις πιθανότατα αφορούν σε γραμμές υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ ή σε εκρήξεις φιαλών αερίου σε συνεργείο αυτοκινήτων που βρίσκεται στην περιοχή και φέρεται να έχει παραδοθείς τις φλόγες. 

Φωτιά: Στο Συντονιστικό ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 το πρωί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Φωτιά Πεντέλη: Άνοιξε η Αττική Οδός – Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Πεντέλη είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό, από τον κόμβο Κηφισίας έως τον κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο Μαραθώνος έως τον κόμβο Πεντέλης στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

φωτιά Πεντέλη

Η Πυροσβεστική προχώρησε στο κλείσιμο της Αττικής Οδού στο ρεύμα προς αεροδρόμιο

Ωστόσο, λίγο μετά τις 07:00 άνοιξε η Αττική Οδός στο ρεύμα προς το αεροδρόμιο.

Κλειστές παραμένουν οι έξοδοι Ανθούσας και Μαραθώνος στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο, το ρεύμα προς Ελευσίνα από κόμβο Μαραθώνος έως τον κόμβο Πεντέλης και η τελευταία έξοδος προς Περιφ. Υμηττού από Αεροδρόμιο προς Ελευσίνα.

φλόγες Πεντέλη

Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα στην Αττική

Επίσης, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας στη Λ. Μαραθώνος, στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη, στον Σταυρό της Αγ. Παρασκευής, στη Λεωφ. Σπάτων και στις οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου στο ρεύμα προς Αθήνα.

Φωτιά Πεντέλη: Εκκενώθηκαν κέντρα κοινωνικής φροντίδας

Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

φλόγες

Αρκετοί κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους

Ειδικότερα:

  • Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.
  • Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.
  • Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη

Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ, 5 πολίτες διακομίσθηκαν ένας στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, τρεις στον Ερυθρό Σταυρό και ένας στη Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top