Οξεία ηπατίτιδα: Εγρήγορση συνιστούν οι ειδικοί μετά τον θάνατο του βρέφους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και ποια είναι τα συμπτώματα

Κατέληξε νήπιο 13 μηνών από οξεία ηπατίτιδα - Βίντεο από μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Ένα βρέφος μόλις 13 μηνών κατέληξε από οξεία ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης. Είναι ο πρώτος θάνατος που καταγράφεται στην Ελλάδα, προκαλώντας ανησυχία στους γονείς. Οι γιατροί συνιστούν εγρήγορση. Συμβουλεύουν τους γονείς να απευθύνονται στους παιδιάτρους με το που δουν τα πρώτα συμπτώματα.

Ο πρώτος θάνατος από οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά καταγράφηκε χθες στη χώρα μας, με την τραγική είδηση του χαμού ενός βρέφους μόλις 13 μηνών σε ιδιωτική κλινική της Αττικής. 

Πρώτος θάνατος παιδιού στην Ελλάδα από οξεία ηπατίτιδα

Ήταν ο 12ος ασθενής που εντοπίστηκε στα ελληνικά νοσοκομεία και δυστυχώς κατέληξε χθες το πρωί. Παγκοσμίως έχουν δηλωθεί 18 θάνατοι ανηλίκων από σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας σε σύνολο 920 περιστατικών. 

Οξεία ηπατίτιδα: Τα συμπτώματα του βρέφος που πέθανε 

Αν και την τελευταία περίοδο υπάρχει σταθερή μείωση των νέων κρουσμάτων, η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του βρέφους ήταν ραγδαία, με τους γιατρούς να μην μπορούν να κάνουν κάτι για να του σώσουν τη ζωή. 

Πάτρα: Αγοράκι 2 ετών εξετάζεται για οξεία ηπατίτιδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλινική του εικόνα κατά την εισαγωγή του στα επείγοντα της ιδιωτικής κλινικής ήταν πολύ βαριά. Το βρέφος είχε υψηλό πυρετό, νωθρότητα και ωχρότητα στο δέρμα. 

Μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι το βρέφος είχε εμφανίσει ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα. Αμέσως εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και παρέμεινε διασωληνωμένο για κάποιες ώρες, όμως δεν άντεξε και κατέληξε, βυθίζοντας στο πένθος τους γονείς του. 

Οξεία ηπατίτιδα: Συναγερμός για τέσσερα νέα ύποπτα κρούσματα σε παιδιά

Καθώς μεγάλο ποσοστό των παιδιών που νόσησαν από οξεία ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης έχει συνδεθεί με τον αδενοϊό και τον κορωνοϊό, οι γιατροί έκαναν τους δύο ελέγχους για τους συγκεκριμένους ιούς. Αρχικά ανίχνευσαν αδενοϊό στο παιδί, αλλά από τον επανέλεγχο που έγινε στα εργαστήρια του ΕΟΔΥ τελικά  ο συγκεκριμένος ιός δεν εντοπίστηκε. 

Σε περαιτέρω έλεγχο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί θα αναζητηθεί πιθανή άλλη λοίμωξη που μπορεί να είχε το βρέφος και να επιβάρυνε την κατάσταση ή πρόβλημα υγείας που πιθανόν δεν ήταν εμφανές και γνωστό.

Οξεία ηπατίτιδα: 12 τα περιστατικά στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά. 

Δύο νέα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά δύο και πέντε ετών

Τα περιστατικά αυτά δε χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για παιδιά ηλικίας 14 μηνών, 18 μηνών, 10 ετών, 5 ετών, 2 ετών, 4,5 ετών, 12 ετών, 6 ετών και 5,5 ετών, με τη σειρά που αναγράφονται στις επιδημιολογικές ενημερώσεις του ΕΟΔΥ. Για τα τελευταία δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας δε γίνεται αναφορά στην ηλικία των παιδιών που νόσησαν. Τουλάχιστον έξι παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Παγώνη για ηπατίτιδα: «Θα έχουμε κρούσματα» - Η οδηγία για τους γονείς

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 920 ανάλογα περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε 33 χώρες του κόσμου, τα 45 (5%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και τα 18 (2%) κατέληξαν.

Οξεία ηπατίτιδα: Εγρήγορση συνιστούν οι παιδίατροι

Οι ειδικοί μετά τον θάνατο του βρέφους συνιστούν στους γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση και να μην πανικοβάλλονται.

O Ηλίας Μόσιαλος απαντά σε 20 ερωτήσεις για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Συμβουλεύουν να απευθύνονται αμέσως στον παιδίατρο μόλις διαπιστώσουν κάποιο σύμπτωμα, όπως πυρετός, τάση για εμετό, διάρροια ή πόνο στην κοιλιά. Αν η κλινική εικόνα είναι πιο βαριά θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούν στο νοσοκομείο. 

Ωστόσο εξηγούν πως τα περισσότερα παιδιά που νόσησαν από οξεία ηπατίτιδα είχαν ήπια συμπτώματα, τα περισσότερα δε χρειάστηκαν νοσηλεία και πλέον είναι σε πολύ καλή κατάσταση. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top