Έκτακτη ενημέρωση για την τέταρτη δόση- Τι ισχύει με τα εμβόλια νέας γενιάς

Τι είπαν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους

Ενημέρωση για το «άνοιγμα» της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για όλους άνω των 30 ετών πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου, από το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα από την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών

Τον λόγο πήρε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε ότι στις 03/05/2022 η Επιτροπή Εμβολιασμού είχε διατυπώσει τη σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και μένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.  

Κορωνοϊός: BioNTech και Pfizer θα ξεκινήσουν τεστ εμβολίων επόμενης γενιάς

«Λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της ανοσοδιαφυγής του ιού αλλά και των νέων παραλλαγών της Όμικρον και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων παρατηρούμε διεθνώς έναν αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς λόγω κυρίως του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών», είπε και πρόσθεσε:

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή επανήλθε στην σύστασή της που είναι αμετάβλητη. Η δόση αυτή θα μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών.

«Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού κάτω των 60 ετών η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένα. Αλλά συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων συνιστά να παρέχεται η δυνατότητα 4ης δόσης εξατομικευμένα αν το επιλέξουν με σύμφωνη ιατρική γνώμη. Ο κύριος λόγος του εμβολιασμού είναι η προστασία από σοβαρή νόσηση», κατέληξε.

Ακόμα, επανέλαβε ότι η σύσταση για τη λήψη της αφορά στους 70 ετών και άνω και στους 60 και άνω με υποκείμενα νοσήματα όπως και στις ευπαθείς ομάδες.

Θεοδωρίδου: Τι είπε για τα εμβόλια νέας γενιάς

Για τα νέας γενιάς εμβόλια και σε ποια φάση βρίσκονται η κα Θεοδωρίδου απάντησε:

«Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι υπάρχουν μελέτες και εργασίες από το Ισραήλ και τον Καναδά που δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης. «Αισθανόμαστε πιο σταθερά όταν έχουμε αποτελέσματα μετά από μεγαλύτερης διάρκειας παρατήρηση των εμβολίων. Ίσως αναλογιζόμενοι ότι πιο νωρίς από τους άλλους αρχίσαμε την 3η δόση που αποδείχθηκε σωτήρια αυτή σας την αναστολή να εμπιστευθείτε την επιτροπή να την επανεξετάσετε». 

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η τέταρτη δόση δε θα γίνει υποχρεωτική ούτε από το φθινόπωρο.

Θεμιστοκλέους: Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 21.090.000 εμβολιασμοί, 7.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75,3% του γενικού πληθυσμού και 84,9% του ενήλικου.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 75,2% επί του γενικού πληθυσμού και 85,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.618.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 72,6% του γενικού πληθυσμού και 81,2% του ενήλικου.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,6% επί του γενικού πληθυσμού και 83,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Σε σχέση με την αναμνηστική/τρίτη δόση, έχουν πραγματοποιηθεί 5.811.000 εμβολιασμοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80,14% των δικαιούχων και οι άνω των 60 ξεπερνούν το 60%.

Σε σχέση με τη δεύτερη αναμνηστική δόση (τέταρτη), στα άτομα άνω των 60 ετών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 332.000 εμβολιασμοί και υπάρχουν άλλα 40.000 μελλοντικά ραντεβού, ποσοστό 17,1% των δικαιούχων, ενώ για την ηλικία 30-59 ετών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 14.000 εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί άλλα 18.000 ραντεβού.

Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Μάριου Θεμιστοκλέους
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top