ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών

Συνταγματικά ανεκτό και το πρόστιμο των 100 ευρώ

Όλα όσα είπε στο star.gr για την τέταρτη δόση του εμβολίου η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και Μέλος της Επιτροπής των Ειδημόνων του Υπουργείου Υγείας 

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και ανεκτό το πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών, οι οποίοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν.

Κορωνοϊός: BioNTech και Pfizer θα ξεκινήσουν τεστ εμβολίων επόμενης γενιάς

Συνταγματικό έκρινε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60 ετών το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Δικαστήριο απέρριψε και τις τέσσερις αιτήσεις κατά των σχετικών διατάξεων με μειοψηφία ενός μέλους με αποφασιστική και ενός με συμβουλευτική ψήφο.

Κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των φυσικών προσώπων άνω των 60 ετών, που θεσπίζεται με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 και εξειδικεύεται με τις προσβαλλόμενες πράξεις, αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ.

ΣτΕ: Συνταγματικό το πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 που δεν εμβολιάστηκαν

Το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων, ενόψει των προαναφερόμενων σκοπών δημόσιου συμφέροντος, πολύ περισσότερο δε που, μετά την αναστολή του άρθρου 24 για το χρονικό διάστημα από 15.4.2022 μέχρι 30.9.2022 δυνάμει του άρθρου εικοστού ενάτου του ν. 4917/2022 και της Γ.Π. οικ. 20906/11.4.2022 απόφασης του Υπουργού Υγείας, η οποία εχώρησε πριν από τη συζήτηση των αιτήσεων την 6η.5.2022, το συνολικό ποσό του προστίμου, περιοριζόμενο για το ήμισυ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top