Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Πυροβόλησαν τον χιμπατζή πριν φτάσει η αστυνομία

Προανάκριση για το περιστατικό - Ελεύθερος ο φροντιστής

Προανάκριση διενεργείται για το περιστατικό στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπου θανατώθηκε χιμπατζής. Ο φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο αφέθηκε ελεύθερος, ενώ παρενέβη και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ζητά να ελεγχθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων μετά τη θύελλα αντιδράσεων.

Αττικό Πάρκο για τη θανάτωση χιμπατζή: «Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση»

Προανάκριση διενεργείται από τους αστυνομικούς του τμήματος Σπάτων-Αρτέμιδας για τη θανάτωση του alpha male χιμπατζή «Μπαζού» στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Λίγο μετά το συμβάν συνελήφθη και ο 29χρονος φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο, όμως αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέως ζώων. 

Αττικό Πάρκο: Η θανάτωση χιμπατζή προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις  

Ο εισαγγελέας ζώων, σύμφωνα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ενημερωθεί για τη θανάτωση του ζώου στο και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, αφού ολοκληρωθεί η δικογραφία. Οι υπεύθυνοι του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου ειδοποίησαν την Αστυνομία αμέσως όταν ο χιμπατζής πήδηξε τον φράκτη, προκειμένου να πάρει μέτρα, αλλά μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο οι φροντιστές είχαν ήδη σκοτώσει το ζώο.

Δείτε στο βίντεο τη στιγμή που ο χιμπατζής το σκάει από τον ζωολογικό κήπο:

 

Θανάτωση χιμπατζή: «Προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν, πριν τον πυροβολήσουν» 

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι υπεύθυνοι του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, οι οποίοι έχουν δώσει κατάθεση για το συμβάν, ισχυρίζονται ότι ο χιμπατζής κατάφερε και πήδηξε τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ψηλής περίφραξης του πάρκου, καθώς τον καταδίωκαν άλλα αρσενικά και βγήκε στα χωράφια έξω από τον περιφραγμένο χώρο.

Οι φροντιστές φέρεται να επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν, ώστε να τον ακινητοποιήσουν με όπλο που έφερε βέλος με αναισθητικό, όμως δεν τα κατάφεραν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένας από τους παρευρισκόμενους δε θα τραυματιστεί, τον πυροβόλησαν θανάσιμα.

Παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη θανάτωση του «Μπαζού» 

Την ίδια ώρα, μετά τη θύελλα αντιδράσεων και τη δημόσια κατακραυγή για το περιστατικό, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς προχώρησε σε τριπλή παρέμβαση, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό, αλλά και να διαπιστωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του Πάρκου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο κ. Αμυράς απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του Ζαν Ζακ Λεσουέρ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:

  • για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων
  • για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών
  • για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου

Ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:

  • για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στον χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου

Τέλος, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top