Νορβηγικά ΜΜΕ: «Η μαμά του Ράινερ καταζητείται για αρπαγή από το 2020»

Ο πατέρας βρισκόταν στην Ελλάδα εδώ και 9 μήνες και ήθελε να πάρει το παιδί

Τι είπε στο star.gr η γιαγιά του 6χρονου για τη στιγμή της απαγωγής του εγγονιού της στην Κηφισιά

Η αρπαγή του 6χρονου Ράινερ έχει «παγώσει» το πανελλήνιο. Ο τρόπος που απήχθη δεν είναι συνηθισμένος για τα ελληνικά δεδομένα. Οι αρχές θεωρούν ως νούμερο ένα ύποπτο τον πατέρα του παιδιού, ενώ λένε πως μάλλον δεν έχει φύγει από τη χώρα ακόμα. Πληροφορίες των νορβηγικών ΜΜΕ αναφέρουν πως υπήρξε μεγάλη δικαστική διαμάχη για την επιμέλεια του παιδιού, την οποία είχε κερδίσει ο πατέρας. Όπως λένε, «η μητέρα πήρε παράνομα το παιδί το 2020, έφυγε από την χώρα και έκτοτε καταζητείται». Μάλιστα, εκείνος βρίσκεται στην Ελλάδα το τελευταίο 9μηνο και προσπαθεί να πάρει τον γιο του, κάτι που δεν του επιτρέπουν οι ελληνικές αρχές. 

Αρπαγή 6χρονου Κηφισιά: Η διαμάχη των γονιών και όσα κατέγραψαν οι κάμερες

Ο τρόπος που έγινε η απαγωγή δεν είναι συνηθισμένος. Στο λευκό βαν πρέπει να ήταν δύο άτομα. Ο κουκουλοφόρος χτύπησε την πόρτα και άρπαξε τον 6χρονο μπροστά στα μάτια της γιαγιάς του. 

Οι αστυνομικοί έχουν πάρει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του διπλανού σπιτιού. Θεωρούν πως το πιο πιθανό είναι ο απαγωγέας να κατευθύνθηκε με το λευκό βαν προς το λιμάνι του Πειραιά, και να μην έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Ίσως όμως να έχει επιβιβαστεί σε κάποιο πλοίο. Όλες οι υποψίες στρέφονται στον πατέρα του Ράινερ, ο οποίος είναι σε διαμάχη με την μητέρα για την επιμέλεια του παιδιού. Μάλιστα, έχει ήδη διαπιστωθεί πως το λευκό βαν νοικιάστηκε και επεστράφη χθες από τον πατέρα του παιδιού. 

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως η Ελληνίδα μητέρα του Ράινερ έχει την πλήρη επιμέλειά του. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας nettavisen, ο πατέρας του παιδιού είχε κερδίσει την δίκη για την πλήρη επιμέλειά του στα νορβηγικά δικαστήρια. Άνθρωπος από το στενό συγγενικό περιβάλλον του παιδιού, μιλώντας στο star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη, δήλωσε πως όντως υπήρξε νορβηγικό δικαστήριο που δικαίωσε τον πατέρα. Η δίκη όμως έγινε ερήμην της μητέρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η δικαστική τους διαμάχη στην Ελλάδα. Έτσι ενδέχεται το ελληνικό δικαστήριο να δικαίωσε τη μητέρα αλλά το νορβηγικό τον πατέρα! 

Η νορβηγική εφημερίδα nettavisen αναφέρει επίσης πως ο πατέρας του 6χρονου βρίσκεται στην Ελλάδα τους τελευταίους 9 μήνες και προσπαθεί να πάρει πίσω τον γιο του, κάτι που δεν του επιτρέπουν οι ελληνικές αρχές. «Η μητέρα του Ράινερ κατηγορείται για αρπαγή του 6χρονου γιου της από το καλοκαίρι του 2020 στην Νορβηγία και το παιδί αναζητείται διεθνώς εδώ και δύο χρόνια», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.  

Δικηγόρος πατέρα: «Δεν έχω καμία επαφή μαζί του» - Ξεκαθαρίζει τι έχει γίνει με την επιμέλεια του Ράινερ 

«Δεν έχω καμία επαφή με τον εντολέα μου για το συγκεκριμένο ζήτημα», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το star.gr η δικηγόρος του πατέρα του 6χρονου, Ρικ Πέντερσεν, Πατρινιά Μαρία Αδαμοπούλου.

Η ίδια έχει να μιλήσει μαζί του δύο μήνες, από την κατάθεση αίτησης αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου, η οποία θα εκδικαστεί αργότερα, μετά από ένα με δύο χρόνια.

«Η υπόθεση που χειρίστηκα είναι υπόθεση απαγωγής τέκνου σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης. Οι πρώτες αποφάσεις που έχουν βγει η πρωτόδικη και η εφετειακή λένε ότι η μητέρα παρανόμως κρατεί το παιδί στην Ελλάδα.

Όντως δηλαδή έχει διαπράξει απαγωγή, αλλά το δικαστήριο δεν διατάσσει την επιστροφή του παιδιού στη Νορβηγία, επειδή εκεί η ζωή του θα είναι αφόρητη.

Υπάρχει μία σύμβαση της Χάγης η οποία είναι περί απαγωγής τέκνου. Σύμφωνα με αυτήν, εφόσον υπάρχει απαγωγή διατάσσεται η επιστροφή του τέκνου, εκτός εάν το δικαστήριο κρίνει ότι η επιστροφή του παιδιού στον τόπο από όπου απήχθη θα κάνει τη ζωή του αφόρητη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις που επιτρέπουν στο ελληνικό δικαστήριο να μη διατάξει την άμεση επιστροφή του παιδιού. Με την αναίρεση την οποία έχει καταθέσει ο πατέρας στον Άρειο Πάγο λέει ότι το εφετείο εφάρμοσε εσφαλμένα τη σύμβαση της Χάγης. 

Αυτή λοιπόν είναι η υπόθεση που χειρίστηκα εγώ και αυτή που εκκρεμεί, δεν είναι υπόθεση επιμέλειας, αλλά εφαρμογής της Σύμβασης της Χάγης περί απαγωγής τέκνου», είπε στο star.gr η δικηγόρος του πατέρα του Ράινερ.

Amber Alert για τον 6χρονο Ράινερ – Σε επιφυλακή οι αρχές σε λιμάνια και αεροδρόμια

Πάντως, από χθες η μητέρα και η γιαγιά του Ράινερ προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον πατέρα, αλλά εκείνος δεν έχει απαντήσει σε κανένα τηλεφώνημα. 

Από την πρώτη στιγμή ειδοποιήθηκε η αστυνομία ενώ ελέγχθηκαν οι κάμερες διπλανών σπιτιών. Λίγη ώρα μετά την αρπαγή το αυτοκίνητο το επέστρεψαν στην εταιρία ενοικιάσεως. Στις αρχές έχει σημάνει συναγερμός ενώ έχουν ειδοποιηθεί οι αεροπορικές εταιρίες σε περίπτωση που στο αεροδρόμιο εμφανιστεί ο 6χρονος μαζί με τον πατέρα του και θελήσουν να φύγουν από την χώρα μας.

Το σπίτι του 6χρονου Ράινερ στην Κηφισιά/ Φωτογραφία: star.gr, Ανέστης Συμεωνίδης 

Το σπίτι του 6χρονου Ράινερ στην Κηφισιά/ Φωτογραφία: star.gr, Ανέστης Συμεωνίδης 

Ο 6χρονος φορούσε μπλε παντελόνι φόρμας, άσπρη κοντομάνικη μπλούζα, γκρι κάλτσες και έχει φακίδες στο πρόσωπο του, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Amber Alert. Η γιαγιά του μιλώντας στους αστυνομικούς είπε ότι ο άγνωστος που φορούσε κουκούλα, γύρω στις 8 και μισή το βράδυ, πλησίασε με ένα βανάκι το σπίτι και άρπαξε το παιδί. Ο 6χρονος νόμιζε ότι ήταν η μαμά του και για αυτό άνοιξε την πόρτα. 

Επιμέλεια: Ναταλία Κλαδά 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top