Τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά - Η επίσημη ανακοίνωση Πλεύρη

Τι γίνεται σε περίπτωση που ένα παιδί χρειαστεί μεταμόσχευση

Για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας μίλησε ο Θάνος Πλεύρης. «Το σύστημα είναι πλήρως προετοιμασμένο», δήλωσε ο υπουργός και εξήγησε τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιο βαρύ περιστατικό χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος. 

Ανησυχία για τα κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα - Πού εντοπίστηκαν

Διευκρινίσεις για τα τρία κρούσματα ηπατίτιδας που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, έγινε αναδρομικός έλεγχος από την αρχή του έτους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν πιθανά κρούσματα που δεν είχαν εντοπιστεί: 

ΠΟΥ: Σε 20 χώρες τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά - Έφτασαν τα 348

«Κάναμε και έναν έλεγχο αναδρομικό από 1/1 ουσιαστικά να δούμε τι χαρακτηριστικά υπήρξαν στα νοσοκομεία μας σε νοσηλείες. Υπάρχει ένας ορισμός που συνδυάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σ εαυτόν τον τύπο της ηπατίτιδας που το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάγεται στους γνωστούς τύπους που έχουμε, οπότε όταν έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, εμείς τυποποιούμε τις περιπτώσεις αυτές ως περιπτώσεις της ηπατίτιδας που έχουμε έξαρση τώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχαν οι τρεις περιπτώσεις», είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ είπε: «Ο ΕΟΔΥ ανά 15 μέρες περίπου θα βγάζει τι περιστατικά υπήρξαν. Δε σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους και όλες οι περιπτώσεις έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», ανέφερε αρχικά ο υπουργός και δήλωσε ότι το σύστημα είναι πλήρως προετοιμασμένο:

Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και με πλήρη ενημέρωση σε όλα τα νοσοκομεία.

Θάνος Πλεύρης: Τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιο περιστατικό χρειαστεί μεταμόσχευση

Μιλώντας για το ενδεχόμενο κάποιο βαρύ περιστατικό οξείας ηπατίτιδας να χρειαστεί μεταμόσχευση, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι ήδη υπάρχει σύμβαση με δύο κέντρα στην Ιταλία, αφού στη χώρα μας δε γίνονται μεταμοσχεύσεις:

«Ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που χρειαστεί μεταμόσχευση, ήδη έχουμε σύμβαση με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο, άρα υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία εικόνα που να μας οδηγεί σε μία μεγαλύτερη έξαρση. Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός», διευκρίνισε ο υπουργός.

Ηπατίτιδα: Και επίσημα στο ECDC τα κρούσματα στην Ελλάδα

Στον Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) δήλωσε και επισήμως σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα τρία κρούσματα της αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας σε τρία παιδιά, ηλικίας από 14 μηνών έως 10 ετών , για τα οποία ο Οργανισμός εξέδωσε χθες σχετικό επιδημιολογικό δελτίο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας έχουν ανέλθει σε 348 και εντοπίζονται σε 20 χώρες.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top