ΠΟΥ: Σε 20 χώρες τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά - Έφτασαν τα 348

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας στα παιδιά και η σχέση με τον κορωνοϊό

Προσοχή στα γαστρεντερικά συμπτώματα πρέπει να δώσουν οι γονείς, δήλωσε η Ματίνα Παγώνη/ Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 348 πιθανά κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. 

Ο ΠΟΥ κάνει την υπόθεση πως η μυστηριώδης ασθένεια, η οποία πλήττει κυρίως τα παιδιά, οφείλεται σε κάποιον αδενοϊό.

Κρούσματα ηπατίτιδας, που μέχρι στιγμής δεν έχουν εξήγηση έχουν καταγραφεί, σε 20 χώρες. Συνολικά 70 ύποπτα κρούσματα, που έχουν αναφερθεί από 13 χώρες, εκκρεμεί να επιβεβαιωθούν με εργαστηριακές εξετάσεις.

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Γιατί ερευνάται η σύνδεση με σκύλους

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας

Μόνο έξι χώρες έχουν καταγράψει πάνω από πέντε κρούσματα, με 160 από τον συνολικό αριθμό να έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Επιτεύχθηκαν σημαντικές πρόοδοι σε ό,τι αφορά τις επιπρόσθετες έρευνες», σημείωσε η Φίλιπα Ίστερμπρουκ του παγκόσμιου προγράμματος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Βρετανία συντονίζει μελέτες για τα γονίδια των παιδιών που εκδήλωσαν την ασθένεια, την αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, τους ιούς και άλλες επιδημιολογικές έρευνες. Άλλωστε είναι η χώρα που ενημέρωσε πρώτη τον ΠΟΥ, την 5η Απριλίου, για δέκα περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας ανηλίκων στη Σκωτία. Επρόκειτο για παιδιά κάτω των δέκα ετών.

Στις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν την Παρασκευή ότι διενεργούν έρευνες για 109 κρούσματα, ανάμεσά τους πέντε θανατηφόρα. Τρία παιδιά έχουν, επίσης, πεθάνει στην Ινδονησία. 

Παγώνη για ηπατίτιδα: «Θα έχουμε κρούσματα» - Η οδηγία για τους γονείς

Η ηπατίτιδα στα παιδιά και η σχέση με τον κορωνοϊό 

Οι εξετάσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι το 70% των κρουσμάτων ήταν θετικό σε αδενοϊό, με τις περιπτώσεις του υποτύπου 41 -ο οποίος κανονικά συνδέεται με τη γαστρεντερίτιδα- να είναι οι περισσότερες. 

Οι εξετάσεις έδειξαν, επίσης, ότι το 18% των ασθενών είχε μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Οι αδενοϊοί εξαπλώνονται γενικά με την προσωπική επαφή, από τα σταγονίδια που εκκρίνονται με την αναπνοή και την εκπνοή, ή από επιφάνειες. Είναι γνωστό ότι προκαλούν συμπτώματα στο αναπνευστικό, επιπεφυκίτιδες, προβλήματα στην πέψη.

«Την επόμενη εβδομάδα θα επικεντρωθούμε σε ιολογικές εξετάσεις για την έκθεση ή παρελθούσες μολύνσεις» από τον νέο κορωνοϊό, ανέφερε η κυρία Ίστερμπρουκ.

Μετά τον εντοπισμό των 169 πρώτων κρουσμάτων, ο ΠΟΥ είχε υπογραμμίσει πως σε κανένα από τα κρούσματα δεν εντοπίστηκαν οι ιοί της ηπατίτιδας A, B, C, D και E.

Τα περισσότερα παιδιά που ασθένησαν παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, ιδίως πόνους στην κοιλιακή χώρα, διάρροιες, εμετούς, ή ακόμα και ίκτερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκλήθηκε ηπατική ανεπάρκεια και χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top