Ανησυχία για τα κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα - Πού εντοπίστηκαν

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη νόσο - Τι λέει ο ΕΟΔΥ

Τρία κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Συναγερμός και στην Ελλάδα για την οξεία ηπατίτιδα μετά τα τρία κρούσματα σε παιδιά. Ποια συμπτώματα παρουσίασαν, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Τι λέει ο ΠΟΥ για τη νόσο που έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 20 ώρες.

Τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Συναγερμός σήμανε και στη χώρα μας για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τρία παιδιά πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», όπως το ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα τρία κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική.

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Γιατί ερευνάται η σύνδεση με σκύλους

Οξεία ηπατίτιδα: Τα συμπτώματα που εμφάνισαν τα παιδιά

Τα δύο από αυτά ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα -κοιλιακό άλγος και εμέτους- και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

O Ηλίας Μόσιαλος απαντά σε 20 ερωτήσεις για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2.

Το ένα δε νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

συναγερμός για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά

Οξεία ηπατίτιδα: Σε επαγρύπνηση οι γιατροί - Παρακολουθεί την κατάσταση ο ΕΟΔΥ

Οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες.

Οξεία ηπατίτιδα: Σε 20 χώρες εντοπίστηκαν κρούσματα - Τι λέει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τρίτη 10/5 ότι έχει καταγράψει 348 πιθανά κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης και ότι κάνει την υπόθεση εργασίας πως η μυστηριώδης ασθένεια, η οποία πλήττει κυρίως τα παιδιά, οφείλεται σε κάποιον αδενοϊό.

Κατά τον ΠΟΥ, κρούσματα ηπατίτιδας που μέχρι στιγμής δεν έχουν εξήγηση έχουν καταγραφεί σε 20 χώρες. Συνολικά 70 ύποπτα κρούσματα, που έχουν αναφερθεί από 13 χώρες, εκκρεμεί να επιβεβαιωθούν με εργαστηριακές εξετάσεις.
Μόνο έξι χώρες έχουν καταγράψει πάνω από πέντε κρούσματα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράφει μακράν τα περισσότερα, που φτάνουν τα 160.

Πώς προκαλείται η οξεία ηπατίτιδα; Συνδέεται με τον κορωνοϊό;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι εξετάσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι το 70% των κρουσμάτων ήταν θετικό σε αδενοϊό, με τις περιπτώσεις του υποτύπου 41 -ο οποίος κανονικά συνδέεται με τη γαστρεντερίτιδα- να είναι οι περισσότερες.

Οι αδενοϊοί εξαπλώνονται γενικά με την προσωπική επαφή, από τα σταγονίδια που εκκρίνονται με την αναπνοή και την εκπνοή, ή από επιφάνειες. Είναι γνωστό ότι προκαλούν συμπτώματα στο αναπνευστικό, επιπεφυκίτιδες, προβλήματα στην πέψη.

Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι το 18% των ασθενών είχε μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, ενώ το ερχόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι έρευνες θα επικεντρωθούν σε ιολογικές εξετάσεις για την έκθεση ή παρελθούσες μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό.

Μετά τον εντοπισμό των 169 πρώτων κρουσμάτων, ο ΠΟΥ είχε υπογραμμίσει πως σε κανένα από τα κρούσματα δεν εντοπίστηκαν οι ιοί της ηπατίτιδας A, B, C, D και E.

Τα περισσότερα παιδιά που ασθένησαν παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, ιδίως πόνους στην κοιλιακή χώρα, διάρροιες, εμετούς, ή ακόμη και ίκτερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκλήθηκε ηπατική ανεπάρκεια και χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top