Τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ - Τι συμπτώματα εμφάνισαν οι ασθενείς

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα πρώτα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στη χώρα μας. 

Tο ένα παιδί, ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό, ενώ τα άλλα δύο, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, εμφάνισαν πόνους στην κοιλιά, εμετούς και πυρετό. Και τα τρία παιδιά διαπιστώθηκε πως είχαν οξεία ηπατίτιδα μετά από εργαστηριακό έλεγχο. Το δύο παιδάκια χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία, ενώ το άλλο δε νοσηλεύτηκε καθόλου.

Ηπατίτιδα: «Την περιμένουμε στην Ελλάδα» - «Καμπανάκι» για τα σχολεία

Δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και «είναι σε άριστη γενική κατάσταση», όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, και τα τρία κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αθήνα. 

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα πρώτα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα 

Στη χώρα μας, μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml). Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Παγώνη για ηπατίτιδα: «Θα έχουμε κρούσματα» - Η οδηγία για τους γονείς

Οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

O Ηλίας Μόσιαλος απαντά σε 20 ερωτήσεις για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.

Τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας παγκοσμίως 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (εμέτους ως προεξάρχον σύμπτωμα), που προηγούνται του ικτέρου. 

Έως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 περιστατικά παγκοσμίως. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top