Κορωνοϊός: «Ίσως χρειαστεί μία τέταρτη δόση εμβολίου το φθινώπορο»

Καμία άρση μέτρου μετά την αύξηση των ενεργών κρουσμάτων της Όμικρον 2

Όλα όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας (31/3/22)

Προς την κορύφωση του επιδημικού κύματος που έφερε η Όμικρον 2 οδηγείται η χώρα, με τους ειδικούς να αποφασίζουν να μην γίνει καμία νέα άρση περιοριστικού μέτρου για τον κορωνοϊό μέχρι το τέλος Απριλίου. 

Αυτά υπενθύμισαν σήμερα η  αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. 

Κορωνοϊός: 21.099 νέα κρούσματα - 51 νεκροί και 355 διασωληνωμένοι

Τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο φτάνουν τα 176.000  και προβλέπεται αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την αναπλ. Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα , η οποία έκανε εκ νέου έκκληση για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων: «Πρέπει  να είμαστε προσεκτικοί καθώς η πανδημία είναι σε έξαρση». 

Η κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον 2 είναι κοντά, όπως σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι προκαλεί ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων στις διάμεσες ηλικίες.  «Σήμερα έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς και αναμένεται μικρή αύξηση των νέων διασωληνώσεων σε Αττική και νότια Ελλάδα». 

Σημαντική αύξηση στα ενεργά κρούσματα

«Υπάρχει σταθεροποίηση αλλά με σαφή μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο που φτάνουν τα 176.000», είπε από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου. 

ΠΟΥ: Τα τρία σενάρια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού παγκοσμίως

Σημείωσε επίσης ότι δε θα γίνει καμία νέα άρση μέτρου μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ δήλωσε πως οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προσέχουν ακόμα περισσότερο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Tσιόδρας στην Επιτροπή διατηρείται στο  ακέραιο η προστασία του εμβολίου έναντι της νόσησης. «Είναι λάθος όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν επειδή έχουν νοσήσει» σημείωσε η καθηγήτρια.

Σχετικά με τη χορήγηση μίας ενεδεχόμενης τέταρτης δόσης, η Βάνα Παπαευαγγέλου αποκάλυψε πως αυτή ενδέχεται να έρθει το Φθινώπορο.

«Μελετάμε όλα τα κλινικά δεδομένα για την τέταρτη δόση και θα πρέπει να περιμένουμε  να δούμε τι θα αποφασίσουν και οι άλλες χώρες. Το φθινόπωρο πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί επαναληπτική δόση» σημείωσε και  επανέλαβε ότι η  προστασία που προσφέρει η Τρίτη δόση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δύο. 

Πάνω από 770 αιτήσεις καθημερινά για τα αντιικά χάπια

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τα αντιικά χάπια καθώς γίνονται 770 αιτήσεις την ημέρα. Ωστόσο, για το μονοκλωνικό χάπι της AstraZeneca είπε ότι «δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία». 

Επιτροπή: Όχι σε χαλάρωση των μέτρων για Covid-19 μέχρι την Πρωτομαγιά

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα προβλέπουμε ύφεση τους επόμενους έναν με δύο μήνες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top