Κορωνοϊός: Νέα έξαρση της πανδημίας – Φόβοι για 5ο κύμα

Δεν υποχωρούν οι σκληροί δείκτες

Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (2/2/22)

Τεράστια είναι η ανησυχία των επιστημόνων με τη νέα έξαρση της πανδημίας κορωνοϊού που παρατηρείται και πάλι στη χώρα. 

Παρ’ όλ’ αυτά, εκτιμούν, με βάση τα προβλεπτικά μοντέλα, ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα μειωθεί το ιικό φορτίο, εκτός εάν η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 σημειώσει ραγδαία διασπορά. 

Αποκλειστικό: Το Star στην καρδιά της διανομής αντιικών χαπιών στον ΕΟΠΥΥ

Χθες ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης Rt ξεπέρασε τη μονάδα, στο 1,01, ενώ την περασμένη Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου βρισκόταν στο 0,95.

Επίσης, από την κατανομή των κρουσμάτων διαπιστώνεται μια μετατόπιση της πανδημίας από την Αθήνα στην περιφέρεια. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.190 κρούσματα στην Αττική, αριθμός που δείχνει μια σταθεροποίηση στην πρωτεύουσα σε σύνολο 18.825 νέων ημερήσιων κρουσμάτων. 

Κορωνοϊός: Στα ύψη η θετικότητα - Ποιο νησί «καίγεται» με 7,44%

Αυτό σημαίνει ότι το 73% των χθεσινών κρουσμάτων εντοπίστηκαν σε άλλες περιοχές, εκτός της Αττικής. Ενδεικτικό είναι ότι στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου καταγράφηκαν 3.399 κρούσματα, το 30% των κρουσμάτων κορωνοϊού της περιφέρειας. 

Επίσης δε φαίνεται να υποχωρούν και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Οι νεκροί από κορωνοϊό έφτασαν πάλι χθες τους 106, οι διασωληνωμένοι ήταν 561 και οι νοσηλείες ήταν 4.665. Οι εισαγωγές ασθενών του περασμένου 24ωρου ήταν και πάλι πάνω από 500, με τις περισσότερες πλέον να αποδίδονται στη μόλυνση με τη μετάλλαξη Omicron που κυριαρχεί. 

Κορωνοϊός: Καμία νέα χαλάρωση στα μέτρα μετά από απόφαση των ειδικών

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο κύριος όγκος των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι, όπως επίσης και όσων χάνουν τη ζωή τους. Όμως εξηγούν πως η πλειονότητα των θανάτων αφορά ακόμη σε σοβαρά περιστατικά νόσησης λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα 

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται και η εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα μας. 

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις το 69,8% του γενικού πληθυσμού. Επίσης σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωριδου, τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση πως τείχος ανοσίας δεν μπορεί να χτιστεί, όμως ο εμβολιασμός, ιδίως με την αναμνηστική δόση προστατεύει δραστικά από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. 

Κορωνοϊός: 18.825 κρούσματα σήμερα - Πάνω από 100 οι νεκροί

Από τους 5.816.000 δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης, οι 4.489.000 έχουν λάβει την ενισχυτική δόση και άλλοι 200.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Απομένουν δηλαδή 736.000 πολίτες που δεν έχουν πραγματοποιήσει την τρίτη δόση του εμβολίου. 

Σημαντικός αριθμός εξ αυτών έχει νοσήσει από την αρχή του έτους πριν προλάβει να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και με την αναμνηστική δόση και αναμένει το κατάλληλο χρονικό διάστημα για τον προγραμματισμό της. 

Ανεμβολίαστοι παραμένουν και περίπου 200.000 πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top