Μαγιορκίνης: Η μεγαλύτερη αύξηση σε θανάτους παγκόσμια από τον Αύγουστο

Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τον κόσμο

Για τα θλιβερά επιδημιολογικά στοιχεία που δείχνουν μεγάλη αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό μίλησε κατά τη διάρκεια του υπουργείου Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παπαευαγγέλου: «Η Όμικρον μας έδειξε ότι ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει»

Όπως είπε, η αύξηση των νεκρών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Συνολικά έχουν καταγραφεί 363 εκατ. μολύνσεις και 5,6 εκατ. θάνατοι.

Παρατηρήσαμε τη μεγαλύτερη αύξηση σε θανάτους που έχουμε να δούμε από τον Αύγουστο και αυτό είναι το αποτύπωμα της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 8% την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή περίπου 3,3 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα. Οι ασθενείς που καταλήγουν αυξήθηκαν σημαντικά κατά 14%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 8.500 θάνατοι ανά ημέρα, είπε ο καθηγητής.

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 2.000 τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον

Κορωνοϊός: Στα ύψη και σήμερα κρούσματα και νεκροί

Μαγιορκίνης: Αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στους ευρωπαϊκούς αριθμούς. Όπως είπε, στην Ευρώπη αυξήθηκαν τα κρούσματα κατά 22%, ωστόσο οι θάνατοι μειώθηκαν περίπου 4%.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 10,3 εκατ. διαγνώσεις και 20.100 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

Κορωνοϊός: 6.816 κρούσματα σήμερα στην Αττική και 1.916 στη Θεσσαλονίκη

Επίσης, 34 από τις 47 χώρες της γηραιάς ηπείρου δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση άνω του 30% παρατηρείται σε 22 χώρες, ενώ σημαντική βελτίωση (πάνω από 30%) παρατηρείται σε 5 χώρες.

Μαγιορκίνης: Αύξηση στους θανάτους, όμως σταθεροποιείται η κατάσταση

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που επικαλέστηκε ο κ. Μαγιορκίνης, ο αριθμός των διαγνώσεων έδειξε σημεία σταθεροποίησης, με μικρή συρρίκνωση των διαγνώσεων της τάξης του 5%.

Αντίθετα, ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή αύξηση της τάξης του 6%.

Τέλος, επεσήμανε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με υποχώρηση στις εισαγωγές, τάσεις αποσυμπίεσης και σταθεροποίησης στους σκληρούς δείκτες. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ παραμένει σταθερός, οι εισαγωγές με Covid στα νοσοκομεία έδειξε πτώση της τάξης του 15%, ενώ παρατηρείται και μείωση των εισιτηρίων της τάξης του 9%, που σημαίνει ότι το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων προς το 1,1.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top