Μουσείο Ακρόπολης: Η πρώτη επιστροφή παρθενώνειου γλυπτού είναι γεγονός

Πρόκειται για απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα

Βίντεο από την εκδήλωση του Μουσείου Ακρόπολης, όπου παρευρέθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης/ Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star (5/1/22)

Η πρώτη επιστροφή παρθενώνειου γλυπτού από το εξωτερικό είναι γεγονός.  

Το Μουσείο Ακρόπολης υποδέχτηκε κατ’ αρχάς για ένα διάστημα οκτώ ετών το περίφημο «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο. Η ιδιαιτερότητα αυτής της επιστροφής δεν έγκειται στη μακροχρόνια κατάθεση (‘deposito’) του θραύσματος στο μνημείο που ανήκει, τον Παρθενώνα, και στο Μουσείο Ακρόπολης, αλλά στην προοπτική που έχει ξεκινήσει από την Περιφερειακή Κυβέρνηση της Σικελίας προς το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε αυτό να παραμείνει σε μόνιμη βάση (‘sine die’) στο Μουσείο Ακρόπολης. 

Η θέση στην οποία προσαρμόζεται το πόδι της Θεάς Αρτέμιδας πάνω στο λίθο VI της ανατολικής ζωφόρου, χρωματισμένο για να ξεχωρίζει.

Πρόκειται για απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, να παρακολουθούν την πομπή και την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την Πολιούχο θεά της Αθήνας. Απεικονίζει τα κάτω άκρα της θεάς Αρτέμιδας, μεταξύ άλλων θεάς του κυνηγιού, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό. 

Το απότμημα του λίθου VI από την ανατολική ζωφόρο με το πόδι της Αρτέμιδας που έρχεται από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο

Συνοδευτικά, τα μεταφρασμένα στα ελληνικά κείμενα του Assessore της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Dr. Alberto Samonà και της Διευθύντριας του Μουσείου Antonino Salinas, κυρίας Caterina Greco, και οι δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, Δρος Λίνας Μενδώνη και του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη. 

Το Μουσείο Ακρόπολης οργάνωσε εκδήλωση για την επιστροφή θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα στις 3/1, όπου παρευρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Ηχηρό μήνυμα επανένωσης των τμημάτων του Παρθενώνα από Μητσοτάκη

«Αυτό το ταξίδι της επιστροφής εκπέμπει από μόνο του ένα ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων αυτού του μοναδικού μνημείου της ανθρωπότητας» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Μουσείο Ακρόπολης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top