Τσιόδρας - Λύτρας: Αυξημένη κατά 87% η θνητότητα στις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ

Τι δείχνει έρευνα του 2020 για τους διασωληνωμένους λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για «ρεζερβέ» VIP ΜΕΘ / ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου Star 9/12/21

Εκτενής έρευνα για την ποιότητα υπηρεσιών στις ΜΕΘ και τη φροντίδα των διασωληνωμένων στην Ελλάδα δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση με την υπογραφή των καθηγητών Θεόδωρου Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα.

Κορωνοϊός: Διασωληνώθηκε βρέφος 12 ημερών - Τέσσερις έγκυες σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία έγινε το 2020 και δημοσιεύτηκε στο «Scandinavian Journal of Public Health», διαπιστώνεται ότι η ποιότητα υγείας μειώνεται, υπό την πίεση των αυξημένων εισαγωγών σε νοσοκομεία, παρόλο που οι κρατικές υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ελέγχοντας τα στοιχεία όλων των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, οι Έλληνες επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των διασωληνωμένων. 

Κορωνοϊός: «Δε γίνεται επιλογή ασθενών, αλλά διαλογή»

Ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1,25 φορές σε περιπτώσεις που οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι άνω των 400 ταυτόχρονα. Αν οι διασωληνωμένοι είναι άνω των 800 δε, ο κίνδυνος θανάτου είναι 1,57 φορές μεγαλύτερος.

Ακόμη, η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από κορωνοϊό αυξάνεται σημαντικά εκτός της Αττικής.

Με αυτά τα δεδομένα οι Έλληνες επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για σημαντική ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, εστιάζοντας και στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, πέρα απλώς από την επέκταση της χωρητικότητας σε κλίνες ΜΕΘ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top