Κορωνοϊός: Στο τραπέζι και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη 01:00

Το plan B αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα

Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (4/11)

Τα 6.808 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος του κορωνοϊού. Τα νούμερα προκαλούν… ζαλάδα και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αποκλείεται σε λίγες μέρες να αυξηθούν περισσότερο και να φτάσουν ακόμα και τις 10.000. 

Από αύριο μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ωστόσο στο τραπέζι υπάρχει και εφεδρικό σχέδιο, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι πλέον θα χρειαστούν πολύ περισσότερα για να ελεγχθεί η πανδημία. 

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για τους ανεμβολίαστους άνω των 70 ετών

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα είναι έντονη η συζήτηση για επαναφορά μέτρων που ίσχυαν τις περιόδους της καραντίνας. Κανείς προς το παρόν δε μιλά για οριζόντιο lockdown, όπως πέρσι, όμως αν τελικά κυβέρνηση και ειδικοί κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, τότε θα επηρεαστούν τόσο ανεμβολίαστοι, όσο και εμβολιασμένοι. 

Παπαευαγγέλου: Τουλάχιστον 35.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Ένα από τα μέτρα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 για τις επιβαρυμένες περιοχές και αυτό γιατί εκτιμάται ότι η διασπορά του ιού στους χώρους εστίασης και διασκέδασης είναι πολύ μεγάλη. 

Νέα Μέτρα: Τι θα ισχύσει από αύριο

Πάντως, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει και plan B, εκτιμά πως τα μέτρα που τεθούν σε ισχύ από αύριο, Σάββατο, είναι «ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα».

ΠΟΥ για κορωνοϊό: Μισό εκατομμύριο επιπλέον θάνατοι μέχρι τον Φεβρουάριο

Συγκεκριμένα από αύριο:

  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσέρχονται στη δουλειά τους με δύο υποχρεωτικά αρνητικά τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr) με δικά τους έξοδα, ενώ όσοι απασχολούνται στην εστίαση με τρία. 

Επίσης, με υποχρεωτικό rapid ή pcr τεστ θα εισέρχονται οι πολίτες σε:

  1. δημόσιες υπηρεσίες
  2. τράπεζες
  3. εκκλησίες
  4. μικτούς χώρους διασκέδασης
  5. ανοιχτούς χώρους διασκέδασης
  6. εμπορικά κέντρα και καταστήματα
  7. κομμωτήρια

Ελεύθερη θα είναι για τους ανεμβολίαστους η είσοδος σε:

  1. χώρους προμήθειας τροφίμων – σούπερ μάρκετ
  2. φαρμακεία

Επιπλέον, υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και για τους εμβολιασμένους οπαδούς ομάδων που παρακολουθούν δια ζώσης αθλητικές διοργανώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επικρέμεται ποινή για την αθλητική ομάδα, η οποία θα αφορά στην απουσία φιλάθλων σε επόμενους αγώνες.

Χάρτης ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία

Νέα Μέτρα: Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι από αύριο οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων θα είναι αυστηροί και έχει προειδοποιήσει για βαριές «καμπάνες» σε περίπτωση μη τήρησής τους. 

Ήδη, το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν εκπονήσει κυβερνητικά στελέχη προβλέπει μπαράζ ελέγχων, τους οποίους θα πραγματοποιούν 8.000 αστυνομικοί με 1.900 συνεργεία των 10-15 ατόμων σε όλη τη χώρα, όπως και 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά και στελέχη της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης. 

Τα χρόνια ζωής που χάσαμε εξαιτίας του κορωνοϊού

Για λόγους διαφάνειας, τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ θα δρουν σε διαφορετικές περιοχές, από αυτές που υπηρετούν κανονικά τα μέλη τους, ενώ οι έλεγχοι θα διενεργούνται αιφνιδιαστικά και ταχύτατα, προκειμένου να διαπιστωθεί ο πραγματικός αριθμός τυχόν παραβάσεων.

Σε περίπτωση παραβάσεων τα πρόστιμα πλέον είναι διπλάσια και ανέρχονται σε 5.000 ευρώ  μαζί με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρέκκλιση από τα μέτρα. 

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφωθούν με τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς, θα εγγράφονται στην «μαύρη λίστα», δηλαδή στην ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενημερώνονται σχετικά οι πολίτες.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν πρώτα από υπότροπες επιχειρήσεις και θα επεκταθούν σε:

  • χώρους νυχτερινής διασκέδασης
  • χώρους εστίασης (μπαρ, εστιατόρια) ιδίως με εξωτερικούς χώρους
  • μεγάλα εμπορικά κέντρα
  • σούπερ μάρκετ
  • λιανεμπόριο

Σε επόμενο στάδιο, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και κομμωτήρια.

Προσεκτικοί ως προς τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας θα πρέπει να είναι από πλευράς τους και επιχειρηματίες, καθώς θα πρέπει να απαιτούν την αντιπαραβολή του πιστοποιητικού με το δελτίο ταυτότητας, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι και τα δύο ανήκουν στο ίδιο άτομο.

Νέα μέτρα: Το παρασκήνιο για την είσοδο στις εκκλησίες με pcr ή rapid test

Χθες η Ιερά Σύνοδος, μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερη την είσοδο στις εκκλησίες για τους ανεμβολίαστους, πήρε την κατάσταση στα χέρια της και αποφάσισε πως πιστοί, κλήρος και λοιπό προσωπικό θα προσέρχεται και στους ιερούς ναούς με rapid ή pcr test. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια έδωσε εντολή για να βγει η εγκύκλιος. 

Σε αυτήν ορίζεται ρητά ότι οι πιστοί πρέπει να έχουν μαζί τους rapid ή μοριακό test για να μπουν στις εκκλησίες, ενώ ιερείς, ψάλτες, νεωκόροι, κτλ θα πρέπει να υποβάλλοντια σε δύο τεστ την εβδομάδα. Ο έλεγχος για την τήρηση των μέτρων θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολη η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης της Ιεραρχίας της Ελλάδας, ωστόσο έχει ισχυρό συμβολισμό, καθώς «συνιστά ξεκάθαρη αναγνώριση του προβλήματος κι εντός “του οίκου του Θεού” από την Εκκλησία και κατά συνέπεια αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς το ανεμβολίαστο ποίμνιο να σπεύσουν προς εμβολιασμό».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top