Κορωνοϊός: Τρίτη δόση για εμβολιασμένους και νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Τι θα ισχύσει από το Σάββατο σε κομμωτήρια, εμπορικά κέντρα και τράπεζες

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους

Τα 6.700 κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες αποκάλυψαν το μέγεθος της απειλής ενός νέου σαρωτικού κύματος της πανδημίας που θέτει και πάλι σε κίνδυνο τη λειτουργία του ΕΣΥ. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν πλέον μονόδρομος για την κυβέρνηση και τους ειδικούς και όλοι πλέον παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς η χώρα έχει μπει σε κατάσταση συναγερμού. 

«Βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης», ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι ξεκάθαρο ότι συγκριτικά με πέρσι έχουμε ένα βασικό όπλο που είναι και η ειδοποιός διαφορά. Είναι ο εμβολιασμός».

Νέα μέτρα και στα κομμωτήρια - Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Όπως είπε, πάνω από το 85% και προς το 90% των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Έτσι, λοιπόν, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες έχουν στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της μερίδας αυτών των πολιτών που δεν έχουν προχωρήσει με τον εμβολιασμό τους. 

Νέα μέτρα: Οι αλλαγές για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση  

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

 • Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με δύο υποχρεωτικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).
 • Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:
 1. δημόσιες υπηρεσίες
 2. τράπεζες
 3. μικτούς χώρους διασκέδασης
 4. ανοιχτούς χώρους διασκέδασης
 5. εμπορικά κέντρα
 6. κομμωτήρια
 • Ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους σε:
 1. χώρους προμήθειας τροφίμων – σούπερ μάρκετ
 2. φαρμακεία
 3. χώρους άσκησης θρησκευτικού δικαιώματος

Νέα μέτρα: Εντατικοί έλεγχοι για την τήρησή τους

Παράλληλα, αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα νέα μέτρα, ενώ θα ενταθούν οι έλεγχοι. 

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Το 25% των κρουσμάτων αφορά παιδιά κάτω των 18 ετών

Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει στο εξής ταυτόχρονη επίδειξη πιστοποιητικού και δελτίου ταυτότητας, ενώ οι ποινές για τους παραβάτες διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στους αθλητικούς χώρους

Ο κ. Πλεύρης ήταν κατηγορηματικός και όσον αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μαζικούς αθλητικούς χώρους, όπου η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους. 

Πλεύρης: Lockdown για ανεμβολίαστους και όσους δεν έχουν αρνητικό test 

Αν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια ελέγχων ότι το μέτρο δεν τηρείται, τότε βαριές θα είναι οι καμπάνες για τις ομάδες, που θα περιλαμβάνουν ακόμα και στέρηση της παρουσίας φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια. 

Νέα μέτρα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτών γιατρών

Ανακοινώθηκε, επίσης, πως θα δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για την ένταξή τους στο ΕΣΥ, μεταξύ αυτών η καταβολή 250 ευρώ για εφημερίες και σε ιδιώτες αναισθησιολόγους. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε αρκετοί γιατροί θα λάβουν χαρτί επίταξης, όπως είχε γίνει και πέρσι τον χειμώνα. 

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους και εστίαση αποφασίζει το Μαξίμου 

Το μέτρο της αναστολής καθηκόντων για ανεμβολίαστους υγειονομικούς και η μη ανανέωση των συμβάσεων με το ΕΣΥ για όσους επικουρικούς γιατρούς δεν εμβολιαστούν πήρε παράαση μέχρι 31 Δεκεμβρίου. 

Εμβολιασμοί: Τρίτη δόση από την Παρασκευή για όλους

Όσον αφορά στους εμβολιασμένους πολίτες, δεν επηρεάζονται από τα νέα μέτρα, ωστόσο κρίνεται επιτακτικός ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση του εμβολίου, αν έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που έκαναν τη δεύτερη δόση. 

Κορωνοϊός: Αύξηση του ιικού φορτίου σε έξι πόλεις - Πού αυξήθηκε 223%

Για τον λόγο αυτό από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση. 

Αποκλείεται προς το παρόν το lockdown

Την ίδια ώρα, ο Θ. Πλεύρης επανέλαβε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα, όπως ένα οριζόντιο lockdown, από τη στιγμή που σχεδόν το 73% των ενήλικων συμπολιτών μας και το 63% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. 

Εμβολιασμοί: Ποιοι θα λάβουν sms κι επιστολές

Τέλος, θα ενταθεί η καμπάνια για την επιτάχυνση των εμβολιασμών με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων επικοινωνιακών πόρων. 

Εμβόλιο: Ανοίγει για όλους η τρίτη δόση - Πότε να κλείσετε ραντεβού

Έτσι ανεμβολίαστοι πολίτες θα λάβουν επιστολές και γραπτά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, στα οποία θα τονίζεται η αναγκαιότητα του εμβολιασμού. 

Συνεχής θα είναι η ενημέρωση και από τα ΜΜΕ, με την προβολή επιστημονικών στοιχείων για τον εμβολιασμό και με απαντήσεις που θα δίνονται στα επιχείρηματα των αρνητών του εμβολίου. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top