Πλεύρης: Lockdown για ανεμβολίαστους και όσους δεν έχουν αρνητικό test 

Τα νέα μέτρα μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού 

Tα νέα μέτρα  μετά την έκρηξη των κρουσμάτων της πανδημίας, μετά τα  6.700 νέων κρούσματα  που ανακοινώθηκαν σήμερα, έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα νέα μέτρα - Τι έχει πέσει στο τραπέζι

Ουσιαστικά ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε μία μορφή lockdown σε μία σειρά δραστηριοτήτων, ακόμη και στην εργασία, όπως και στους μεικτούς χώρους εστίασης, αλλά μόνο για τους ανεμβολίαστους που δεν έχουν αρνητικό rapid τεστ. Εξαιρούνται όμως τα super market και τα καταστήματα τροφίμων εν γένει, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες από την αυστηροποίηση των μέτρων. Σε όλους τους υπόλοιπους χώρους όμως (και στα εμπορικά καταστήματα με ευθύνη των καταστηματαρχών για την τήρηση του μέτρου) απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμό ή νόσησης, ενώ για τους ανεμβολίαστους απαιτείται η επίδειξη του το αρνητικού αποτελέσματος του rapid test.      

«Οι περιορισμοί θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν διότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Από το Σάββατο 6/11/2021 θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής για την προστασία της κοινωνίας» τόνισε ο Υπουργός Υγείας.  Όπως συμπλήρωσε όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα είναι υποχρεωμένοι με δύο rapid test ή μοριακό εβδομαδιαίως. Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid test ή μοριακό. «Το μέτρο δεν αφορά αγορές τροφίμων, φαρμακεία και την εκτέλεση θρησκευτικών καθηκόντων» διευκρίνισε ο Υπουργός Υγείας.  
    
Επιπλέον, αυξάνονται τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ. Επίσης, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα, όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους διασκέδασης και διαμήνυσε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν.

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους και εστίαση αποφασίζει το Μαξίμου 

Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε «βασικό όπλο» τον εμβολιασμό, επικαλούμενος τα σχετικά στοιχεία των επιδημιολόγων, ενώ ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού, για τους πολίτες 18 ετών και άνω, που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες που έχουν ήδη εμβολιασθεί να κάνουν και την τρίτη δόση, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το συγκεκριμένο ζήτημα.      

Σφίγγει ο κλοιός: Στα 80 ευρώ τον μήνα το κόστος για τους ανεμβολίαστους

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα. 

«Βρισκόμαστε σε μία αυξητική τάση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα έχοντας διπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ και με προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα έχουμε έρθει σε πλήρη συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, όπου έχουν παραχωρηθεί κλίνες» ανέφερε  ο κ. Πλεύρης, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους γιατρούς θα παραμείνει. 

Όσον αφορά την ετοιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας.

Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί αναπτυχθεί 1300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

 

  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top