Σφίγγει ο κλοιός: Στα 80 ευρώ τον μήνα το κόστος για τους ανεμβολίαστους

Σαφάρι ελέγχων και τσουχτερά πρόστιμα έως 600 ευρώ την εβδομάδα

Νέο αρνητικό ρεκόρ χθες κρουσμάτων με 5.449 νέες λοιμώξεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ /  Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με τα νέα μέτρα, που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ώστε να ανακοπεί το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται σε δύο rapid test την εβδομάδα, από ένα, που απαιτείται σήμερα. Μάλιστα, ένα από τα σενάρια θέλει τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην εστίαση να κάνουν τρία rapid test την εβδομάδα.

Με τα δύο τεστ την εβδομάδα, το υποχρεωτικό κόστος για έναν ανεμβολίαστο εργαζόμενο ανεβαίνει στα 80 ευρώ τον μήνα.

Κάθε rapid test κοστίζει 10 ευρώ, καθώς οι ανεμβολίαστοι, που δεν έχουν κάποιο αποδεδειγμένο πρόβλημα υγείας, είναι αποκλεισμένοι από τα δωρεάν rapid test του ΕΟΔΥ.

Κορωνοϊός: «Κλειδώνουν» σήμερα τα νέα μέτρα – Αλλαγές σε εστίαση και τεστ

Έτσι, με 2 rapid test την εβδομάδα, το κόστος ανεβαίνει στα 20 ευρώ την εβδομάδα ή 80 ευρώ τον μήνα.

Αυτό σημαίνει πως για έναν εργαζόμενο με βασικό μισθό 650 ευρώ, δηλαδή καθαρά 587 μηνιαίως, το κόστος για τα τεστ, προκειμένου να μείνει ανεμβολίαστος, φτάνει το 14% του μισθού.

Κορωνοϊός: 6.000 κρούσματα - Ανακοινώσεις Πλεύρη το απόγευμα

Το κόστος ανεβαίνει ακόμη περισσότερο εάν αποφασιστεί να ισχύουν 3 rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην εστίαση, φτάνοντας τα 120 ευρώ τον μήνα.

Υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε προ ημερών, επιστρατεύει τους ηλεκτρονικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των παραβατών.

Πλεύρης: «Ναι» σε νέα μέτρα, «όχι» σε ένα νέο lockdown

Μέσω από μια ηλεκτρονική διαδικασία, στην οποία θα εμπλέκονται οι εργοδότες και τα διαγνωστικά κέντρα, θα ελέγχονται κάθε εβδομάδα ψηφιακά οι παραβάτες και θα επιβάλλονται αυτόματα και ηλεκτρονικά τα πρόστιμα στους εργαζόμενους.

Τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά και ανέρχονται σε 300 ευρώ για κάθε rapid test, που δε γίνεται, με αποτέλεσμα το κόστος, σε περίπτωση μη πραγματοποίησης του τεστ, να φτάνει και τα 600 ευρώ.

Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test

Υποχρέωση για διενέργεια rapid tests για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:

α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.

β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κ.λπ.

γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

2. Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης).

Ποιες κατηγορίες εργαζομένων υποχρεούνται σε 2 rapid test ανά εβδομάδα σήμερα

•    Εστίαση.

•    Τουριστικές επιχειρήσεις.

•    Μεταφορές προσώπων.

•    Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές.

•    Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.ά.).

•    Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top