Καιρός: Έρχεται ο κυκλώνας «Νέαρχος» στη Μεσόγειο- Πώς θα επηρεαστεί η χώρα

Ο καιρός για το τριήμερο - Ποιες περιοχές θα έχουν βροχές;

Η πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες τρεις μέρες από τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά/ Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star (28/10/21)

Περίπου 13 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από την Ελλάδα, ένας νέος μεσογειακός κυκλώνας (Medicane), ο «Νέαρχος», σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο σήμερα. Αυτή τη φορά όμως τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνουν ότι ο καιρός της χώρας μας δε θα επηρεαστεί σημαντικά. 

Η Κρήτη πιθανώς θα δεχτεί βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, όμως η Μάλτα και η Σικελία είναι αυτές που θα επηρεαστούν κυρίως από θυελλώδεις ανέμους, υψηλό κυματισμό στις ακτές και ισχυρές βροχοπτώσεις. Ήδη, σύμφωνα με εικόνες ευρωπαϊκού δορυφόρου, ο «Νέαρχος» το απόγευμα της Πέμπτης κινείτο πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας.

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας ή Medicane είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσόγειο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία «ματιού», την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος.

Ο κρητικής καταγωγής Νέαρχος - που έδωσε το όνομα του στο νέο κυκλώνα - υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία.

Καθησυχαστικος εμφανίζεται και ο μετεωρολογος της ΕΜΥ, Θοδωρης Κολυδάς σχετικά με την πορεία του καιρού τις επόμενες μέρες.

Μεταξύ άλλων, ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει πως «ο κυκλώνας δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη χώρα μας αν και θα έχουμε περισσότερες βροχές την Κυριακή και την Δευτέρα οι οποίες θα εκδηλωθούν κυρίως στην περιοχή της Κρήτης, το ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και τις νότιες Κυκλάδες»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top