Μαγιορκίνης: Παγκόσμια ύφεση της πανδημίας - Επιδείνωση στην Ευρώπη

«Δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας χωρών με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη»

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την κατάσταση της πανδημίας παγκοσμίως, λέγοντας πως μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 242.000.000 μολύνσεις και περισσότεροι από 4,9 εκατ. θάνατοι. 

Σταθερά πάνω από 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid στη βόρεια Ελλάδα

«Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν οριακά. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο συνεχίζουν να μειώνονται με ποσοστό 3% την τελευταία εβδομάδα. Κατά μέσο όρο, καταγράφηκαν 6.500 θάνατοι ανά ημέρα. Η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση από το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου». 

Κορωνοϊός: 3.407 τα σημερινά κρούσματα - 34 θάνατοι και 347 διασωληνωμένοι

«Αντιθέτως, στην Ευρώπη επιδεινώθηκε για τέταρτη εβδομάδα στη σειρά. Βλέπουμε 16% αύξηση στις διαγνώσεις και 12% στους θανάτους. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 έδειξαν επιδείνωση. Οριακή βελτίωση βλέπουμε μόλις 2% στην Ιταλία και 7% στη Σουηδία» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Αύξηση των διασωληνωμένων την τελευταία εβδομάδα 

«Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων έδειξε αύξηση για τρίτη εβδομάδα στη σειρά. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 17% περισσότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων είχε αύξηση 8%, αν και την προηγούμενη έδειξε μείωση 9%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών είναι ενισχυμένος με περισσότερες από 200 ανά ημέρα και το ισοζύγιο είναι πάνω από 1, πλησιάζει το 1,5», σημείωσε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Κορωνοϊός: «Σαρώνει» η μετάλλαξη Δέλτα - Εντοπίστηκε σε 364 δείγματα

«Βλέπουμε μια επιδείνωση στην Ευρώπη, αλλά στις περισσότερες χώρες που έχουμε καλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό δεν μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας. Η πτώση θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο έχει φέρει αύξηση των κρουσμάτων, την οποία περιμέναμε κιόλας, ωστόσο είναι ηπιότερη λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού».

«Ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδαμε μια σημαντική ήπια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας. Επί του παρόντος αναμένουμε να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για μια απλή διακύμανση, ή για αυξημένη επιδημικότητα, με την αυξημένη επιδημικότητα να κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα. Ωστόσο, η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη στις αρχές Νοεμβρίου», επισήμανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων»
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top