Κορωνοϊός - καθηγητής Yale: Πότε θα τελειώσει η πανδημία

«Δεν είμαστε ακόμα στην αρχή του τέλους»

Μπορεί τα μέτρα κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα να έχουν χαλαρώσει, ωστόσο δε θα πρέπει να πιστέψουμε ότι τελειώσαμε με την πανδημία, καθώς γι’ αυτό έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. 

Αυτό εκτίμησε ο καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνιολογίας του  Yale, Νικόλαος Χρηστάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστη η βόρεια Ελλάδα – Δεν κλείνουν ραντεβού

«Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε τον πόλεμο τώρα. Άμα όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος», λέει χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

Χρηστάκης

Ο καθηγητής Ιατρικής του Yale Νικόλαος Χρηστάκης

«Κατά τη γνώμη μου δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής».  

Ο ίδιος διαχώρισε την πανδημία σε συγκεκριμένες φάσεις και η πρώτη είναι αυτή που ζούμε ακόμα, του επιδημιολογικού συναγερμού. Η φάση αυτή θα συνεχίζεται, όπως είπε ο κ. Χρηστάκης μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού, της τάξης του 83%.

Θεμιστοκλέους: Πλήρως εμβολιασμένο το 69% του ενήλικου πληθυσμού

«Το 83% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει ανοσία, είτε με εμβολιασμό είτε με νόσηση. Και αποδεικνύεται κι από άλλους λόγους που είναι πολύ περίπλοκοι για να τους αναφέρουμε. Αποδεικνύεται για πολλούς λόγους, πως είναι ασφαλέστερο να ξεπεραστεί το ποσοστό εμβολιασμού. Έτσι νομίζω ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 85%, ενώ με το αρχικό στέλεχος, θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό.  Αλλά ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός και επειδή ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, νομίζω ότι τώρα για να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 85 ή το 90% του πληθυσμού, είτε να μολυνθεί. Έπειτα, μέσα στο 2022, θα περάσουμε στη δεύτερη φάση», είπε. 

Ο ίδιος περιέγραψε την πανδημία ένα τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη και τώρα το νερό φεύγει υποχωρεί από τα σπίτια. 

«Έξαλλος» ο Τσιόδρας: «Ακούγονται πολλές αντιεπιστημονικές ανοησίες»

«Επιτέλους το νερό φεύγει, όμως τώρα πρέπει να καθαρίσουμε. Είναι σαν μια φωτιά, όπως έχουμε στην Ελλάδα που καίγεται καίγεται, καίγονται όλα, μετά τελειώνει η φωτιά και πρέπει να ξαναχτίσουμε τα σπίτια κλπ. Αυτή είναι η δεύτερη φάση. Τη  δεύτερη φάση, την οποία λέτε θα τη ζήσουμε από το '22 και μετά, 2022 μέχρι '23 -'24 περίπου.  Το χειρότερο σε αυτή την δεύτερη φάση θα είναι τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο ιός. Για τον κάθε άνθρωπο που πεθαίνει από covid, περίπου πέντε θα έχουν υποστεί κάποια βλάβη στην καρδιά τους, τα νεφρά τους, τους πνεύμονες των ανθρώπων. Για κάθε έναν που πεθαίνει είναι περίπου πέντε που ζουν, άλλα επιζούν με κάποια βλάβη», πρόσθεσε ο κ. Χρηστάκης. 

Ο εμβολιασμός είναι για τον κ. Χρηστάκη το μοναδικό όπλο για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. 

Η άρση μέτρων επαναφέρει τη γρίπη - «Καμπανάκι» των ειδικών για τον χειμώνα

«Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε το πόλεμο τώρα. Άμα όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος. Άμα μολυνθείς έχεις 1% πιθανότητα να πεθάνεις.  Άμα πάρεις το εμβόλιο έχεις όμως ένα εκατομμύριο λιγότερες πιθανότητες να πεθάνεις. Δεν βλέπω εγώ τον λόγο να μην κάνει κάποιος το εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο», κατέληξε ο καθηγητής.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top