Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστη η βόρεια Ελλάδα – Δεν κλείνουν ραντεβού

Κινητές μονάδες εμβολιασμού από σήμερα σε πόλεις και χωριά

Όλα όσα είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών/ (11/10/21)

Έντονη είναι η ανησυχία για την εμβολιαστική κάλυψη στη βόρεια Ελλάδα, την ώρα που οι επιστήμονες φοβούνται μια νέα έξαρση της εποχικής γρίπης μετά την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας κορωνοϊού

Σήμερα το υπουργείο Υγείας ξεκινά την πρώτη φάση της εντατικοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος στη βόρεια Ελλάδα. 

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα επισκεφθεί περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και θα έχει συναντήσεις με υγειονομικούς και φορείς της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο τη συστράτευση δυνάμεων για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού. 

Βόρεια Ελλάδα: Έχουν παγώσει τα νέα ραντεβού για εμβολιασμούς

Σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της βορείου Ελλάδας το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών αγγίζει περίπου το 60%. Μόνο στη Θεσσαλονίκη η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνά με το ζόρι το 50% του πληθυσμού της και γι’ αυτό γίνεται εντατική προσπάθεια για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. 

Θεμιστοκλέους: Πλήρως εμβολιασμένο το 69% του ενήλικου πληθυσμού

Κινητές μονάδες εμβολιασμού θα στηθούν από σήμερα στη Δράμα και την Πέλλα και την Πέμπτη στη Φλώρινα και τις Σέρρες. Επίσης, οι μονάδες θα επισκεφθούν τα απομακρυσμένα χωριά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της βορείου Ελλάδας. 

Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για τις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα ασθενείς με κορωνοϊό στη χώρα νοσηλεύονται εκεί, ενώ το 50% των ασθενών που καταλήγουν κάθε μέρα τις τελευταίες εβδομάδες προέρχεται από τη βόρεια Ελλάδα. 

Κορωνοϊός: Η Merck ζητά επείγουσα άδεια για το χάπι κατά του ιού

Εδώ και καιρό έχουν παγώσει τα νέα ραντεβού για εμβολιασμό στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. 

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα είναι η αιτία αναζωπύρωσης της επιδημίας στις επίμαχες περιοχές. 

Εμβολιασμοί: Τα ποσοστά κάλυψης στην Ελλάδα 

Στη βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης προκαλούν ανησυχία για αναζωπύρωση της πανδημίας. Ενδεικτικά, στο Κιλκίς είναι ανεμβολίαστο το 58,4%, στην Πιερία το 57,7% του πληθυσμού, στη Δράμα το 56,8%, στην Ξάνθη το 54,2%, στις Σέρρες το 53,6%, στη Χαλκιδική και στη Φλώρινα το 52,3%.

Εμβόλιο: Σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού είχε και η Κρήτη στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Η ΠΕ Ρεθύμνου διεκδικούσε αρνητική «επίδοση» με 37,6% του πληθυσμού της εμβολιασμένο, ποσοστό που σήμερα έχει φτάσει στο 53,3%. Η ΠΕ Χανίων από το 41,2% ανέβηκε στο 54,5% της εμβολιαστικής κάλυψης, η ΠΕ Ηρακλείου από το 42,5% στο 58,07% και η ΠΕ Λασιθίου από το 46,1% στο 59,4%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών να πάνε στις μονάδες και να συζητήσουν με τους ειδικούς τις τυχόν επιφυλάξεις τους. 

Κορωνοϊός: Αναπτύχθηκε στο σώμα κινέζου ανθρακωρύχου πριν 10 χρόνια

«Καλούμε τους ανεμβολίαστους πολίτες και τους κατοίκους των περιοχών αυτών να επισκεφθούν τις Κινητές Μονάδες, ακόμα και αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Θα είναι εκεί το υγειονομικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσει να συζητήσει μαζί τους, να λύσει οποιεσδήποτε απορίες έχουν και να είναι δική τους απόφαση αν θέλουν να εμβολιαστούν ή όχι» είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την «Ελευθερία» στο υπουργείο Υγείας.

Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.500.000 πολίτες με τουλάχιστον μια δόση, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 62% του γενικού πληθυσμού και στο 71,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μια δόση είναι 68,3% του γενικού πληθυσμού και 79,9% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 6.250.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 59,5% του γενικού πληθυσμού και στο 69% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 63,2% του γενικού πληθυσμού και 74,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Εξαδάκτυλος: «Οι εμβολιασμένοι θα κάνουν κανονικά Χριστούγεννα φέτος»

Τις τελευταίες δέκα ημέρες 50.500 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης. Με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 120.000 πολίτες και άλλοι 50.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν.

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατάκοιτων έχουν υποβληθεί 12.000 αιτήσεις για εμβολιασμό και ήδη έχουν εμβολιαστεί 10.000 άτομα, κατά κύριο λόγο από Κινητές Ομάδες των Κέντρων Υγείας. Από ιδιώτες γιατρούς και πολυιατρεία, έχουν γίνει 2.765 εμβολιασμοί, 890 στα ιατρεία και 1.875 κατ’ οίκον.

Αγωνία για έξαρση της γρίπης – Φόβοι ότι θα επικρατήσουν πολλά στελέχη ταυτόχρονα

Έντονες είναι και οι ανησυχίες ότι ο ιός της γρίπης θα ανακάμψει, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι κοινωνικές παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας, σιγά-σιγά εξασθενούν.

Η εποχική γρίπη σκοτώνει συνήθως 290.000 με 650.000 άτομα τον χρόνο, παγκοσμίως. Αλλά το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 και του 2021, ουσιαστικά, εξαφανίστηκε από μεγάλο μέρος του πλανήτη. 

Η άρση μέτρων επαναφέρει τη γρίπη - «Καμπανάκι» των ειδικών για τον χειμώνα

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας φαίνεται, επίσης, ότι έχουν καταστείλει ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα και σχετίζονται με σήψη. Βέβαια, ορισμένοι ιοί συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά. Οι ρινοϊοί, για παράδειγμα, μία σημαντική αιτία του κοινού κρυολογήματος, συνέχισαν να εξαπλώνονται καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας και οι λοιμώξεις, μάλιστα, αυξήθηκαν σε ορισμένες χώρες, πιθανώς επειδή αυτοί οι ιοί δεν είναι τόσο ευαίσθητοι σε μέτρα όπως ο καθαρισμός των επιφανειών και το πλύσιμο των χεριών.

Τα πράγματα, όμως, φαίνεται να αλλάζουν γενικά, καθώς μερικοί ιοί που είχαν μειωθεί παρουσιάζουν ήδη ανάκαμψη και μάλιστα εκτός εποχής. Οι κοινοί ανθρώπινοι κορωνοϊοί και οι ιοί της παραγρίπης ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις ΗΠΑ το 2020, αλλά άρχισαν να ανεβαίνουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία την άνοιξη του 2021, μία ασυνήθιστη περίοδο εμφάνισης κρυολογήματος. Ομοίως, οι λοιμώξεις με τον αναπνευστικό ιό RSV, ο οποίος συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα κρυολογήματος αλλά είναι επίσης υπεύθυνος για περίπου 5% των θανάτων σε παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως, ήταν σε ιστορικό χαμηλό για έναν χρόνο, αλλά άρχισαν να αυξάνονται μήνες αργότερα από το συνηθισμένο, τον Απρίλιο του 2021. Οι μολύνσεις από RSV εξακολουθούν να αυξάνονται.

Άλμπερτ Μπουρλά: «Μέχρι το τέλος του έτους το φάρμακο κατά του κορωνοϊού»

Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι επιστήμονες ανησυχούν για ισχυρή ανάκαμψη και του ιού της γρίπης. Η εξασθένηση των ταξιδιωτικών περιορισμών και των κοινωνικών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό του κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας, εντείνει τις ανησυχίες. Πολύ σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση του αριθμού ανθρώπων που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη γρίπη τα τελευταία χρόνια, άρα δεν είναι ανοσολογικά εκπαιδευμένοι. 

Υπάρχουν, μάλιστα, ήδη, στοιχεία από όλον τον κόσμο για αυξημένη κυκλοφορία των ιών γρίπης H3N2, H1N1 και B. Ένα κύμα μολύνσεων από τη γρίπη Β τον χειμώνα 2019-2020 συνέβαλε σε αριθμό ρεκόρ παιδικών θανάτων από γρίπη. Τα παραπάνω αποτελούν λόγους που καθιστούν τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης -αυτήν τη χρονιά- ιδιαίτερα σημαντικ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top