Κορωνοϊός: Αναπτύχθηκε στο σώμα κινέζου ανθρακωρύχου πριν 10 χρόνια

Νέα θεωρία για την προέλευση του ιού

Έρευνες στελεχών του ΠΟΥ σε αγορά ζώων στην Ουχάν

Μια νέα θεωρία για την προέλευση του κορωνοϊού δημοσίευσε η εφημερίδα Telegraph, η οποία υποστηρίζει πως ο ιός δεν είναι κατασκευασμένος και δε διέρρευσε από εργαστήριο της Ουχάν. 

Ο Δρ. Jonathan Latham, εκτελεστικός διευθυντής του US Bioscience Resource Project, ο οποίος ανέπτυξε τη σχετική θεωρία, υποστηρίζει πως ο κορωνοϊός εξελίχθηκε στο σώμα ενός μολυσμένου κινέζου εργάτη ορυχείου, σχεδόν μια δεκαετία πριν από την έναρξη της πανδημίας. 

Κορωνοϊός: Οι κίνδυνοι από τις ελευθερίες των εμβολιασμένων

Αναφέρει επίσης πως δείγματα της αινιγματικής ασθένειας του ανθρακωρύχου είχαν σταλεί για μελέτη στην Ουχάν κι ενδεχομένως από εκεί να διέφυγε ο ιός στον πληθυσμό. 

Ο Latham τονίζει πως η μετάλλαξη Άλφα που εμφανίστηκε στο Κεντ της Βρετανίας, είναι η απόδειξη πως ο κορωνοϊός μπορεί να κάνει «περίεργα εξελικτικά άλματα» και να αναπτύξει γρήγορα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων όταν βρίσκεται μέσα σε έναν οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Σχετικά με αυτό και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μετάλλαξη Άλφα ενδεχομένως να εξελίχθηκε στον οργανισμό ενός και μόνο ανοσοκατασταλμένου ασθενή που είχε κορωνοϊό επί μήνες. 

Μαγιορκίνης:Θα μελετηθεί μονοκλωνικό αντίσωμα για ασθενείς με βαρύ κορωνοϊό

«Η θεωρία απαιτεί πολλές εκατοντάδες μεταλλάξεις σε έναν ανθρακωρύχο για να μετατραπεί σε Sars-Cov-2. Δεκαετίες συμπιέστηκαν σε περίπου έξι μήνες. Αλλά έχουμε ακούσει για το εκπληκτικό φαινόμενο μεμονωμένων περιπτώσεων πολύ επιταχυνόμενης εξέλιξης των ιών στη Βρετανία. Σε αυτό το ένα άτομο στην Αγγλία συνέβη τόση εξέλιξη όση είχε συμβεί σε εκατομμύρια άλλες μολύνσεις. Η θεωρία μας προτείνει ότι μια παρόμοια εξέλιξη συνέβαινε στο εσωτερικό των πνευμόνων των ανθρακωρύχων μετά τη μυστηριώδη ασθένεια το 2012 και υποστηρίζει ότι ο ιός διέρρευσε από ένα ιατρικό δείγμα που ελήφθη από τους ανθρακωρύχους που μολύνθηκαν από την επιδημία», υποστηρίζει ο Latham.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 2012 έξι ανθρακωρύχοι αρρώστησαν βαριά όταν καθάριζαν γκουανό νυχτερίδας στο ορυχείο Tongguan. Η ασθένεια έμοιαζε με πνευμονία, ενώ τρεις από αυτούς πέθαναν. Οι υπόλοιποι έμειναν για μήνες στο νοσοκομείο.

Έρευνα: Μικρή διαφορά στο ιικό φορτίο της Δέλτα μεταξύ εμβολιασμένων και μη

Κινέζος ερευνητής που διερεύνησε τους θανάτους για τη μεταπτυχιακή του διατριβή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εργάτες πιθανότατα είχαν μολυνθεί από ένα είδους κορωνοϊού που μοιάζει με τον Sars και προέρχεται από νυχτερίδες.

Μάλιστα, το 2013 επιστήμονες της Ουχάν μπήκαν στις συγκεκριμένες σπηλιές και βρήκαν έναν ιό που ονόμασαν RaTG13. Ο νέος ιός διαπιστώθηκε αργότερα ότι ταυτίζεται κατά 96% με τον Covid-19, αλλά πρέπει να έχει αποκλίνει 40 χρόνια νωρίτερα.

Κορωνοϊός: Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική;

Η νέα θεωρία του Latham αναφέρει πως η εξέλιξη του RaTG13 στο κορωνοϊό, συνέβη μέσα στο σώμα του ανθρακωρύχου. 

«Γνωρίζουμε ότι οι κορωνοϊοί ήταν άφθονοι κοντά στο ορυχείο, και γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από τους ανθρακωρύχους νοσηλεύτηκαν για μακρό χρονικό διάστημα. Η θεραπεία τους διήρκεσε έξι μήνες και επέτρεψε την εξέλιξη νέων προσαρμοσμένων ανθρώπινων κορωνοϊών. Γνωρίζουμε ότι πολλά ιατρικά δείγματα στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, οπότε το ερώτημα είναι, τι υπήρχε στα δείγματα και τι έγινε με τους ιούς που βρέθηκαν;», ανέφερε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top