Οι τέσσερις περιοχές που ανησυχούν τους σεισμολόγους

Στη Θήβα έχει μεταβεί κλιμάκιο σεισμολόγων για να εκτιμήσει την κατάσταση

Όλα όσα είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας/ (30/9/21)

Ο απροσδόκητα μεγάλος σεισμός των 5,8 ρίχτερ που σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου την περασμένη Δευτέρα έχει δημιουργήσει ανησυχία για ενδεχόμενα φαινόμενα και σε άλλα ρήγματα της χώρας. 

Κρήτη σεισμός

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες από τα συντρίμμια της Κρήτης/ eurokinissi

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, αναφέρθηκε σε τέσσερις περιοχές που παρουσιάζουν έντονη σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο καιρό: την Κρήτη, τη Θήβα, τη Νίσυρο και τη Ναύπακτο.

Κρήτη σεισμός - Τσελέντης: «Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά»

«Αυτή την στιγμή έχουμε τέσσερις πηγές που είναι ενεργές, με μικρούς σεισμούς, για πάρα πολλούς μήνες. Αυτό έχει αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πάρα πολλοί κάτοικοι από μικρούς σεισμούς στην περιοχή της Νισύρου, της Θήβας, στην Κρήτη και την περιοχή της Ναυπάκτου, στο Αίγιο. Ευτυχώς ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε φέτος, τα 7 Ρίχτερ στη Σάμο, μας έχουν αφήσει ήσυχους, γιατί από εκεί περιμέναμε αλλεπάλληλους μετασεισμούς των 5 Ρίχτερ», δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Σεισμός Κρήτη: Η προφητική ανάρτηση του Τσελέντη πριν από τρεις μέρες

Ο κ. Χουλιάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το ρήγμα της Θήβας, τονίζοντας πως δεν πρέπει να ανησυχούν οι κάτοικοι, καθώς σε 30 – 40 σημεία της χώρας καταγράφουμε σεισμούς καθημερινά. 

Χουλιάρας - Σεισμοί: Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο ρήγμα της Κρήτης 

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι η σεισμική ακολουθία της Κρήτης. 

Σεισμός Κρήτη: Δύο νέοι μετασεισμοί ταρακούνησαν το Αρκαλοχώρι

«Μετά από την ισχυρή δόνηση, θα μας δείξει μια σχετική ύφεση. Μέρα με την μέρα, σταδιακά, θα μειώνονται οι αριθμοί των σεισμών. Που και που θα κάνει κανένα σεισμό 4 και 5 βαθμών Ρίχτερ. Ωστόσο το πρόβλημα είναι τα κτίρια, καθώς οι μικρές δονήσεις θα τα καταπονούν».

Ο Ευθύμιος Λέκκας ανησυχεί για τη Θήβα – «Να μην αντιμετωπίσουμε όσα έγιναν στην Κρήτη»

Αντίθετα, ο Ευθύμιος Λέκκας θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη προετοιμασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε η Θήβα να μην αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Κρήτης. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι σήμερα έχει μεταβεί κλιμάκιο σεισμολόγων στην περιοχή.

Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι για τη Θήβα: Σπεύδει κλιμάκιο ειδικών στην περιοχή

«Στην περιοχή της Θήβας παραμένει η σεισμικότητα εδώ και περίπου τέσσερις μήνες και πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα σχέδια μας με βάση και τις ανάγκες που προέκυψαν στην Κρήτη», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Κόντρα σεισμολόγων για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στη Θήβα

«Στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία συνεδρίασε χθες το βράδυ, επισημάναμε την αναγκαιότητα οι δήμοι της περιοχής να έχουν επικαιροποιημένα όλα όσα προβλέπονται από τα σχέδια. Επίσης, να είναι προετοιμασμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς για να μην αντιμετωπίσουμε όσα αντιμετωπίσαμε στον πρόσφατο σεισμό της Κρήτης», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Κρήτη σεισμός

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες από τα συντρίμμια της Κρήτης/ eurokinissi

Όπως πρόσθεσε, την περασμένη Παρασκευή ο ΟΑΣΠ και ο ίδιος έκαναν εκπαίδευση για τους σεισμούς σε όλα τα σχολεία της Θήβας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top