Κόντρα σεισμολόγων για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στη Θήβα

Κύριος ο σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στο Αρκολοχώρι στην Κρήτη, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και αρκετές υλικές ζημιές, φαίνεται πως ήταν ο κύριος σύμφωνα με τους σεισμολόγους. Όμως μια νέα κόντρα έχει ξεσπάσει για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στη Θήβα. 

Σεισμός Κρήτη: Το συγκεκριμένο ρήγμα δε δίνει σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Α. Τσελέντης, υπογράμμισε ότι το ρήγμα του Καστελίου που προκάλεσε τον χθεσινό σεισμό είχε δώσει ενδείξεις από τον περασμένο Ιανουάριο. 

Σεισμός Κρήτη: 5,4 Ρίχτερ αναστάτωσαν ξανά τους κατοίκους

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούσαν στενά το φαινόμενο, ωστόσο δεν περίμεναν ότι θα σημειωθεί τόσο μεγάλος σεισμός. 

Όπως είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είναι πρώτη φορά από το 1900 και μετά που καταγράφεται σεισμός πάνω στο νησί της Κρήτης (και όχι υποθαλάσσιος), σε ένα ρήγμα που δεν γνώριζαν πριν οι σεισμολόγοι.

Από την πλευρά του ο κ. Τσελέντης, παραδέχθηκε και ο ίδιος ότι δεν περίμενε τέτοιου μεγέθους σεισμό. 

Σεισμός Κρήτη: Σοκαριστικά βίντεο από τη στιγμή που «χτυπά» ο Εγκέλαδος

«Έλεγα στον κόσμο να αποφεύγει τα παλιά πέτρινα σπίτια, αλλά δεν περίμενα 6 Ρίχτερ».

Πάντως όλοι είναι καθησυχαστικοί πως ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν και ο κύριος, καθώς το συγκεκριμένο ρήγμα, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη δε δίνει σεισμού πάνω από 6 Ρίχτερ. 

Κρήτη σεισμός: «Αμελητέα είναι η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό»

Ωστόσο οι μετασεισμοί θα είναι συνεχείς και θα διαρκέσουν για μήνες, ενώ οι κάτοικοι δε θα πρέπει να εφησυχάσουν και θα πρέπει αποφεύγουν τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές. 

Σεισμός: Κόντρα για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στη Θήβα

Την ίδια ώρα έντονη διαφωνία υπάρχει μεταξύ των σεισμολόγων για έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στη Θήβα. 

Τον τελευταίο καιρός είναι έντονη η σεισμική δραστηριότητα και στη συγκεκριμένη περιοχή, με τους σεισμολόγους να την παρακολουθούν στενά.

Σεισμός Κρήτη: Στήνονται σκηνές για να φιλοξενηθούν 2.500 σεισμόπληκτοι

Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 χθες δεν έκρυψε την ανησυχία του και εκτίμησε πως η Θήβα μπορεί να δώσει σεισμό έως 6,5 Ρίχτερ. 

Σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Α. Τσελέντης χαρακτήρισε εγκληματικές αυτές τις προβλέψεις και ζήτησε να παρέμβει ο εισαγγελέας. 

Σεισμός Κρήτη: Πάνω από 1.000 κτίρια είναι ακατάλληλα

Στην ίδια εκπομπή εμφανίστηκε εκ νέου ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως από το καλοκαίρι, επιτροπή 20 επιστημόνων αποφάσισε για το Αρκαλοχώρι και τη Θήβα να εφαρμοστεί το σχέδιο «Εγκέλαδος».

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν έκανε πρόβλεψη για 6 Ρίχτερ στη Θήβα, αλλά ότι αναμένεται μεγάλος σεισμός, εξηγώντας ότι ακόμα κι ένας της τάξεως των 5 Ρίχτερ, μπορεί να προκαλέσει ζημιές. 

Σεισμός Κρήτη: Η προφητική ανάρτηση του Τσελέντη πριν από τρεις μέρες

Όπως είπε από τον Ιούλιο έχουν καταγραφεί 1.700 σεισμοί στη Θήβα, όπως και στο Αρκαλοχώρι. 

Τσελέντης: Καθησυχαστικός για τους σεισμούς στη Νίσυρο

Έντονη είναι όμως η σεισμική δραστηριότητα και στη Νίσυρο. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Α. Τσελέντης αναφέρθηκε και στο φαινόμενο και ήταν καθησυχαστικός.

Όπως είπε, οι σεισμοί αυτοί είναι σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, οπότε οι κάτοικοι μπορούν να ησυχάσουν. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top