Κρήτη: Ισχυρός μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ αναστάτωσε ξανά τους κατοίκους

Πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές και αυτοκίνητα

Ξάγρυπνοι έμειναν χθες το βράδυ οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη, καθώς η γη δε σταματούσε να σείεται μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας. Οι μετασεισμοί ήταν συνεχείς, με τον μεγαλύτερο να σημειώνεται λίγο πριν τις 08:00 το πρωί με μέγεθος 5,4 Ρίχτερ.

σεισμός Κρήτη

Αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στο Αρκαλοχώρι

Σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο μετασεισμός σημειώθηκε 22 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και είχε εστιακό βάθος 13.9 χιλιόμετρα.

Κρήτη σεισμός: «Αμελητέα είναι η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό»

Σεισμός: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους

Πολύς κόσμος κοιμήθηκε μέσα στα αυτοκίνητά του είτε σε πρόχειρες σκηνές που στήθηκαν.

κάτοικοι σεισμός σκηνή

Οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές

«Πάρα πολύ δύσκολη νύχτα. Η κατάσταση είναι τραγική. Φοβόμασταν να κοιμηθούμε σπίτι. Πήραμε κάτι κουβέρτες. Εσωτερικά δεν έμεινε τίποτα όρθιο σπίτι. Ένα ποτήρι για να πιούμε νερό δεν έχουμε. Τηλεόραση, καθρέφτη» δήλωσε στο MEGA κάτοικος των Ρουσσοχωρίων.

Σεισμός Κρήτη: Στήνονται σκηνές για να φιλοξενηθούν 2.500 σεισμόπληκτοι

στρατός

Ο στρατός έστησε σκηνές στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου

Πολλά σπίτια, και ιδιαίτερα τα παλιά, έχουν καταστραφεί. Στα χωριά γίνονται περιπολίες ώστε να μην γίνει πλιάτσικο στα σπίτια. 

Σεισμός Κρήτη: Πάνω από 1.000 κτίρια είναι ακατάλληλα

«Τα σπίτια είναι ακατοίκητα. Δεν μπορούμε να μπούμε μέσα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ποιος θα φτιάξει τα σπίτια; Έρχεται χειμώνας» υπογράμμισε ο κ. Μανώλης, άλλος κάτοικος του ίδιου χωριού.

Σεισμός: Οι ένοπλες δυνάμεις έστησαν σκηνές για τους κατοίκους

Ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού εγκατέστησαν σκηνές στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου και μεταφέρονται εκεί οι κάτοικοι που φιλοξενήθηκαν στον πρόχειρο καταυλισμό. Σκηνές στήθηκαν επίσης σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. 

Σεισμός Κρήτη: Η προφητική ανάρτηση του Τσελέντη πριν από τρεις μέρες

Σύμφωνα με το υπουργείο υποδομών έχουν στηθεί πάνω από 100 σκηνές. Από αυτές οι 80 στο  εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου και οι υπόλοιπες σε άλλα χωριά. Περίπου 250 άτομα κοιμήθηκαν σε σκηνές και 80 σε ξενοδοχεία. 

Σήμερα, Τρίτη, αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

σκηνή σεισμός

Σε σκηνή στήθηκε και το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου

Έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου στήθηκε μέσα σε σκηνή ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας για να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί ακατάλληλο προς χρήση. 

Συντρίμμια παντού μετά τον σεισμό στην Κρήτη - Αποκαρδιωτικές εικόνες

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

ζημιές Αρκαλοχώρι

Κλιμάκια θα καταγράψουν στις ζημιές από τον σεισμό

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες» ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σεισμός: Πώς να προστατευτείτε από τη σεισμική δόνηση

Πάντως σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να φιλοξενηθούν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί.

Λέκκας για σεισμό: Μην μπαίνετε σε κτίρια με ζημιές

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντιστεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ε. Λέκκας υπογράμμισε πως τα κτίρια διαχωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: εκείνα που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1970 χωρίς τις προβλέψεις των νέων αντισεισμικών κανονισμών και εκείνα μετά το 1985, τα οποία πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές του νέου κανονισμού.

σπίτι σεισμός

Οι κάτοικοι καλούνται να μείνουν μακριά από κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές

Ο γενικός κανόνας που έδωσε ο κ. Λέκκας είναι πως στα παλιά κτίρια, εφόσον υπάρχουν ζημιές δεν πρέπει να μείνουν οι κάτοικοι μέχρι την αποτίμηση των ζημιών. Το ίδιο και για νεότερα που εμφανίζουν ζημιές κατά την πρώτη μέρα. Στα νεότερα, μετά το 1985 αν δεν έχουν ζημιές μπορούν να παραμείνουν οι κάτοικοι τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top