Κρήτη σεισμός: «Αμελητέα είναι η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό»

Ευθύμιος Λέκκας στο star.gr: Το επόμενο 24ωρο είναι αρκετά κρίσιμο

Όλα όσα είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας)

Ιδιαίτερα έντονη συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στο Ηράκλειο της Κρήτης, μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί.  

«Έχουμε δονήσεις της τάξεως των 4,5- 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (ο μεγαλύτερος). Θεωρούμε ότι το επόμενο 24ωρο είναι αρκετά κρίσιμο. Μέχρι στιγμής η μετασεισμική δραστηριότητα είναι αυτή που θέλουμε», είπε στο star.gr o Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

καταστροφές από το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι

Ο κ. Λέκκας έχει μεταβεί στις πληγείσες περιοχές και πραγματοποιεί αυτοψία μαζί με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους της περιοχής (φωτ. eurokinissi)

«Εκτεταμένες οι ζημιές από τον σεισμό στις πληγείσες περιοχές»

Ο φονικός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ, άφησε πίσω του ένα νεκρό στο χωριό Αρκαλοχώρι και τεράστιες υλικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές στην ευρύτερη περιοχή.

«Εκτεταμένες ζημιές καταγράφονται σε όλα τα χωριά, κυρίως σε παλιά σπίτια, αλλά και σε καινούριες κατασκευές. Σύντομα έρχονται σκηνές οι οποίες θα τοποθετηθούν σε κάθε χωριό και θα υπάρξει περίθαλψη των κατοίκων. Τα σχολεία δε θα ανοίξουν. Οι έλεγχοι (των κτιρίων) θα αρχίσουν αμέσως μετά τη μείωση των μετασεισμών. Θεωρώ ότι ελέγχουμε ουσιαστικά την όλη κατάσταση», ανέφερε ο κ. Λέκκας, περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί αυτή την ώρα.

Καταπλακωμένο αυτοκίνητο από συντρίμμια, μετά το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι

Καταπλακωμένο αυτοκίνητο από συντρίμμια, μετά το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι (φωτ. eurokinissi)

Ο ίδιος μάλιστα έστειλε ένα μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής, προειδοποιώντας τους να μην πλησιάσουν τα σπίτια τους. 

Για κανένα λόγο δε θα πρέπει να πλησιάζει ο κόσμος τα σπίτια και να μπαίνει μέσα σε σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες.

«Αμελητέα η πιθανότητα να υπάρξει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός»

Ερωτώμενος αν ο σεισμός των 5.8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι αν και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα ακόμα, η πιθανότητα να υπάρξει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός είναι πολύ μικρή.

Σεισμός Κρήτη: Στήνονται σκηνές για να φιλοξενηθούν 2.500 σεισμόπληκτοι

«Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να έχουμε κάποιο μεγαλύτερο σεισμό. Αμελητέα θα έλεγε κανένας, αλλά κανένας δεν ξέρει το φυσικό φαινόμενο πώς μπορεί να εξελιχθεί», είπε μιλώντας στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top