Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο - Πληροφορίες για εγκλωβισμένους

Στους δρόμους οι κάτοικοι - Ζημιές σε Αρκαλοχώρι και Πατσίδερο

Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί στο Ηράκλειο Κρήτης, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στους κατοίκους. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στις περιοχές Αρκαλοχώρι και στον Πατσίδερο. Στο Ηράκλειο σπεύδει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης.

Βράχοι «ξεκόλλησαν» και έπεσαν, με αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία, λόγω κατολίσθησης. Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων. Επί ποδός βρίσκονται όλες οι Αρχές, εστιάζοντας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου καταγράφονται σημαντικές ζημιές και καταρρεύσεις ναών.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, δύο άτομα έχουν εγκλωβιστεί. Το ένα βρίσκεται εγκλωβισμένο στο σπίτι του στο χωριό Πατσίδερος και το άλλο στο Αρκαλοχώρι, μέσα σε εκκλησία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ναό γίνονταν εργασίες εκείνη τη στιγμή.

Επί ποδός οι Αρχές για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων / cretalive.gr

Ζημιές στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου / cretalive.gr

Ένα αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Οι σεισμικές δονήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την εκκένωση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου. 

Ο δήμαρχος Μίνωας Πεδιάδος ανέφερε μιλώντας το ΣΚΑΪ ότι έπεσαν δύο εκκλησίες, ένα ξωκκλήσι και μια εκκλησία που ήταν χαρακτηρισμένη μη λειτουργική, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ακριβώς την περιοχή. 

 

Ζημιές σε κατάστημα του Ηρακλείου / cretalive.gr

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό του βάθος είναι 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρβης στο Ηράκλειο.

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή

Νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:37 ώρα Ελλάδος, μετά τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ στις 09:17, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αρβης Ηρακλείου. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ έγινε σε απόσταση 349 χλμ. ν/να των Αθηνών και το επίκεντρο εντοπίζεται 20 χλμ. β/δ της πόλης της Άρβης

Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε ακόμα ένας μετασεισμός 3,7 Ρίχτερ στο ίδιο σημείο, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται 11,2 χιλιόμετρα.

Αισθητός στα Χανιά ο σεισμός

Αισθητή και στα Χανιά, έγινε η σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί με επίκεντρο την περιοχή του Ηρακλείου. Ο σεισμός προκάλεσε την ανησυχία πολλών πολιτών που βγήκαν στον δρόμο, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές.

Λέκκας: «Να αποφεύγετε τα παλιά κτίρια»

«Κεραυνό εν αιθρία» και «αναπάντεχο» χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό 5,8 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση, αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε «τι να πει κανείς μετά από αυτό», για να συμπληρώσει: «Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακοκουθία η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποίες ήταν 4,5 ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέπει να είναι προσκεκτικος αποφεύγοντας τα παλιά κτίρια». Κατά την άποψή του, οι ζημιές θα περιοριστούν στη στενή περιοχή γύρω από το επίκεντρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top