Μίκης Θεοδωράκης: Γέμισε λουλούδια το πατρικό του - Το Star στον Γαλατά

Ανέβασε την Ελλάδα λίγο ψηλότερα

Χιλιάδες κόσμου συνέρρευσε από τις 10:00 το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών για το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο Έλληνα, τον μεγάλο συνθέτη, τον άοκνο αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη. 

Κρατώντας κόκκινα και λευκά λουλούδια κόσμος περίμενε υπομονετικά για τον ύστατο χαιρετισμό στον Μίκη με τις ουρές να φτάνουν μέχρι το Μοναστηράκι.

Μίκης Θεοδωράκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον μεγάλο συνθέτη

Κι όταν ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα και ξεκίνησε η μεταφορά της σορού στον ναό της Μητρόπολης ένα τεράστιο χειροκρότημα απλώθηκε παντού σαν τσουνάμι, ανεβάζοντας λίγο… ψηλότερα τον αθάνατο συνθέτη. 

νικολακοπουλου

Η Λίνα Νικολακοπούλου - NDP

«Αθάνατος» φώναξαν οι παρευρισκόμενοι και αυθόρμητα άρχισαν να τραγουδούν «σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες».

Ανάμεσά τους και πλήθος πολιτικών και καλλιτεχνών ήταν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός , Αντώνης Σαμαράς, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης με τη σύζυγό του συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη, η γενική διευθύντρια της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, Λούκα Τ. Κατσέλη, ο τραγουδοποιός, Φοίβος Δεληβοριάς και πολλοί άλλοι.

παυλόπουλος

Ο Προκόπης Παυλόπουλος - NDP

Μίκης Θεοδωράκης: Η συγκλονιστική τελευταία ηχογράφηση στο σπίτι του

Παρόμοια εικόνα και στο πατρικό του σπίτι στον Γαλατά στα Χανιά, στην κρητική γη που θα τον «αγκαλιάσει» για τελευταία φορά. 

Η αυλή του πατρικού του έχει γεμίσει με μηνύματα ευγνωμοσύνης και αγάπης για τον Μίκη Θεοδωράκη. Στίχοι από τραγούδια του είναι γραμμένοι πάνω σε χαρτί και καρφιτσωμένοι στην πόρτα του κλειστού πλέον σπιτιού. Όλα είναι γεμάτα αγάπη κι ένα «ευχαριστώ» στον μεγάλο δημιουργό. 

Επιθυμία του ήταν να ταφεί μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του στον Γαλατά Χανίων. Ο ίδιος είχε επιλέξει τον τάφο του και είχε μεριμνήσει για όλες τις λεπτομέρειες, όπως η απουσία σταυρού από το μνήμα του.

«Θέλω να φύγω κομμουνιστής», είπε αναφέρει σε επιστολή του στον Γ. Γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα. 

Οι εργαζόμενοι του δήμου, όπως μετέδωσε από τον Γαλατά, ο ρεπόρτερ του Star Άρης Λάμπος, έκαναν τις τελευταίες προετοιμασίες και καθάρισαν τον χώρο γύρω από την τελευταία κατοικία του Μίκη. 

Η σορός του θα φτάσει στα Χανιά αύριο το πρωί και από εκεί θα μεταφερθεί στη Μητρόπολη Χανίων, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα έως τις 12:00. 

Άνθρωποι από όλη την Κρήτη αναμένεται να σπεύσουν για να τον αποχαιρετήσουν, ενώ στην τελευταία του κατοικία θα τον συνοδεύσουν με ριζίτικα τραγούδια. 

«Αποχαιρετάμε έναν μεγάλο καλλιτέχνη. Ο ελληνισμός θρηνεί έναν μεγάλο καλλιτέχνη, έναν μεγάλο Έλληνα, ο οποίος αγωνίστηκε στη ζωή του για ιδανικά, για αξίες ανεξάρτητα από τις όποιες ιδεολογικές διαφορές υπάρχουν ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος ενώνει τον ελληνισμό και αγωνίστηκε για την εθνική συμφιλίωση. Αιωνία του η μνήμη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του - NDP

Για μια πολύ συγκινητική στιγμή, έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. «Ελάχιστοι κατόρθωσαν να παραμείνουν τόσο δεμένοι, μέχρι και με τον τελευταίο Έλληνα», προσέθεσε.

Κατσέλη

Η Λούκα Κατσέλη - NDP

Μίκης Θεοδωράκης: Όλες οι λεπτομέρειες για το τελευταίο «αντίο» στον Γαλατά

«Ο Μίκης υπήρξε κορυφαίος δημιουργός και εμβληματική προσωπικότητα με παγκόσμια ακτινοβολία. Η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχει γραφτεί πάνω στις παρτιτούρες του, που αποτελούν ανεκτίμητη παρακαταθήκη για όλους εμάς τους Έλληνες», επισήμανε η γενική Διευθύντρια της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, Λούκα Τ. Κατσέλη, ενώ συμπλήρωσε ότι πριν λίγους μόνο μήνες, πριν αποφασίσει να ενταχθεί στην ΕΔΕΜ, πήρε πρωτοβουλίες για την ένωση των δημιουργών μουσικών έργων σε έναν ισχυρό και ενιαίο οργανισμό.

Τσανακλίδου

Τάνια Τσανακλίδου - NDP

Για όλους ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας σπουδαίος συνθέτης, ένας οικουμενικός καλλιτέχνης, ένας μεγάλος αγωνιστής που έδωσε μάχες, εξορίστηκε και διώχθηκε για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

Μπιθικώτσης

Γρηγόρης Μπιθικώτσης - NDP

Μίκης Θεοδωράκης: «Έχουν δαπανηθεί πάνω από 100.000 ευρώ για την κηδεία»

 

Κωχ

Μαρίζα Κωχ - NDP

 

Μίκης Θεοδωράκης: Απαγορεύεται στην οικογένειά του να εμπλακεί στην κηδεία

Με τον χαμό του κλείνει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, όμως ο ίδιος θα μείνει αθάνατος μέσα από το έργο του και τους αγώνες του που ενέπνευσαν ολόκληρες γενιές Ελλήνων. 

Καρυστιάνη

Παντελής Βούλγαρης - Ιωάννα Καρυστιάνη - NDP

Ο Μίκης θα είναι πάντα παρών, να μας παροτρύνει και να μας δίνει κουράγιο… Λίγο ακόμα να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top