Μίκης Θεοδωράκης: «Έχουν δαπανηθεί πάνω από 100.000 ευρώ για την κηδεία»

«Θα στραφούμε δικαστικά κατά όλων», δηλώνει ο Αλέξης Κούγιας στο star.gr

Όλα όσα είπε ο Αλέξης Κούγιας

Για τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και τα όσα διαμείφθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών γύρω από την κηδεία και την ταφή του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, μίλησε στο star.gr ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εκπροσώπησε το γραφείο τελετών και εμμέσως, όπως είπε και την Μαργαρίτα Θεοδωράκη. 

«Ήταν μια δοκιμασία όλη αυτή η διαδικασία, γιατί ουσιαστικά η δική δεν αφορούσε κάτι που να τιμά τη μνήμη του Θεοδωράκη, αντιθέτως τη βεβήλωνε. Ήταν διαγωνισμός του ποιου προσώπου θα κερδίσει από αυτήν την ταφή. Είτε αυτό είναι το γραφείο τελετών, είτε αυτοί οι οποίοι θα επέλεγαν το γραφείο τελετών», είπε χαρακτηριστικά.

Κούγιας: «Αυτή η διαδικασία προσβάλλει τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη»

Συνεχίζοντας, ο ίδιος έκανε λόγο για μία κωμικοτραγωδία, που είδε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του.  

«Είδα πατέρα και κόρη δικηγόρους, που ο πατέρας είναι ο δικηγόρος που έχει το γραφείο να δηλώνει ότι “Εγώ εκπροσωπώ τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη και επιθυμία της είναι την ταφή να επιμεληθεί το συγκεκριμένο γραφείο και να επιμεληθεί και του προσκυνήματος και των υπολοίπων διαδικαστικών της τελετής”. 

Και είδα και την κόρη, η οποία δεν έχει καμία παρουσία δικηγορική αλλά είναι μαζί με τον πατέρα της, να λέει ότι «Εγώ εκπροσωπώ τη σύζυγο του Θεοδωράκη και τον γιο και εμείς δεν συμφωνούμε με την κυρία Μαργαρίτα Θεοδωράκη και θέλουμε την τελετή να επιμεληθεί ο Σύλλογος Φίλων Θεοδωράκη και αυτός να επιλέξει και το πρόσωπο ή την εταιρεία που θα επιμεληθεί τα διαδικαστικά για την τελετή”. 

Τώρα βλέποντας αυτό που αρχικά με σόκαρε, σκέφτηκα να φύγω από τη διαδικασία, αλλά εκείνο που κατάφερα ήταν να δείξω αυτήν την προσβολή της μνήμης του Θεοδωράκη και μέσα στη δικαστική αίθουσα και με την ανακοίνωση την οποία έκανα», σημείωσε. 

Μίκης Θεοδωράκης: Την Πέμπτη η κηδεία του - Όλο το τελετουργικό

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρεται στο εικκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρεται στο εικκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου, όπου τέθηκε για δεύτερη μέρα σε λαϊκό προσκύνημα - Eurokinissi
«Όλα γίνονται για τα χρήματα»

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, αιτία για τη διαμάχη που έφτασε μέχρι το Πρωτοδικείο Αθηνών, είναι τα χρήματα. 

Όλα γίνονται για τα χρήματα, τα οποία επιτρέψτε μου να σας πω είναι πολλά. Πολλά είναι ακόμα και για το προσκήνιο και το παρασκήνιο της ταφής. Τα της κληρονομιάς έπονται. 

Αναφερόμενος στη σύζυγο του Μίκη Θεοδωράκη, αναρωτήθηκε πώς επέλεξε δικηγόρο, δεδομένου ότι είναι τρία χρόνια σε κώμα και δεν έχει καμία επικοινωνία με το περιβάλλον. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης 

Η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει αύριο 10/09 στις 15:00 από τη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 11/09  στις 13:00 στον Γαλατά Χανίων (eurokinissi)

«Και ο γιος του έχει προβλήματα που τα γνωρίζουμε όλοι μας. Όσον αφορά στο Σύλλογο Φίλων, μου φαίνεται εντελώς άκομψο και προσβάλλει τη μνήμη του Θεοδωράκη. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να τον πάνε να κάνει ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο στο οποίο εκτός του να επιλέγει τον τόπο που θα ταφεί, να επιλέγει και γραφείο τελετών, σε ηλικία 96 ετών το 2020», πρόσθεσε.

Μίκης Θεοδωράκης: Απαγορεύεται στην οικογένειά του να εμπλακεί στην κηδεία

«Θα στραφούμε δικαστικά κατά όλων»

Αναφερόμενος στην αντίδραση του γραφείου τελετών, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, που δίνει αποκλειστικό και πλήρες δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να αποφασίσουν για τα διαδικαστικά της κηδείας του, βάση των όσων περιλαμβάνονται στη συμβολαιογραφική πράξη που είχε συντάξει τον Ιανουάριο του 2020, ο κ. Κούγιας σημείωσε:

Θα στραφούμε δικαστικά κατά όλων και θα αποκαλύψουμε και το παρασκήνιο αυτής της ιστορίας, όπως και τι έχει κοστίσει μέχρι τώρα στο γραφείο τελετών όλη αυτή η δοκιμασία.

Ο ίδιος μάλιστα απαρίθμησε κάποια από τα έξοδα του εντολέα του.

«Το γραφείο τελετών παρέλαβε τη σορό, φρόντισε να τοποθετηθεί σε ψυγείο, καθώς χρειάζεται ειδική περιποίηση το πτώμα για να διατηρηθεί για λαϊκό προσκύνημα, ενώ υπήρξε παραγγελία ενός ιδιαίτερου φέρετρου και αυτοκινήτων. Θα υπήρχαν 25 συνοδοί, στους οποίους προκαταβάλλονται τα χρήματα και συγχρόνως υπάρχει και μια βόμβα είδηση που θα την αποκαλύψουμε στο μέλλον, για το πόσα χρήματα έδωσε και πού τα έδωσε το γραφείο τελετών. Μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί πάνω από 100.000 ευρώ, τα οποία τα έχει βάλει από την τσέπη του», αποκάλυψε μιλώντας στο star.gr.

Θεσσαλονίκη: Πρόταση να μετονομαστεί η οδός Λαγκαδά σε «Μίκη Θεοδωράκη»

Ερωτώμενος σχετικά διευκρίνισε ότι ο εντολέας του δεν έχει πάρει κάποια προκαταβολή.

«Δεν μπορούσε κανείς να το διανοηθεί, γιατί ούτε τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη ενημέρωσε για αυτό το συμβολαιογραφικό έγγραφο, ούτε κάποιον ότι θα εμφανιστεί ένας κύριος, που θα λέει “Eγώ είμαι πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Φίλων Θεοδωράκη”, με αυτόν θορυβώδη τίτλο, “Και εμένα με νοιάζει να επιλέξω γραφείο, γιατί αυτό μας ενδιέφερε όταν πήγαμε με τον Θεοδωράκη στο συμβολαιογραφικό γραφείο που έγινε η συμβολαιογραφική πράξη”…Ταπεινά πράγματα, φτηνά ...», σχολίασε ο κ. Κούγιας.

Πλήθος κόσμου περιμένει υπομονετικά για να τιμήσει τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη

Πλήθος κόσμου περιμένει υπομονετικά για να τιμήσει τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη - Intimenews

Μίκης Θεοδωράκης: Την Πέμπτη στα Χανιά η κηδεία του

Με την απόφασή του, το δικαστήριο απαγορεύει στην κόρη του, τον γιο και τη χήρα του να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη με την διοργάνωση της κηδείας του εκλιπόντος. Το αποκλειστικό και πλήρες δικαίωμα δίνεται στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη, να αποφασίσουν για τα διαδικαστικά, βάση των όσων περιλαμβάνονται στη συμβολαιογραφική πράξη που είχε συντάξει τον Ιανουάριο του 2020. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το γραφείο τελετών.

Μ. Θεοδωράκης: Έδινε οδηγίες για την κηδεία του σε συμβολαιογραφική πράξη

Το πρόγραμμα της κηδείας και της ταφής του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στα Χανιά, αποκάλυψαν μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο προέδρος του Συλλόγου Φίλων «Μίκης Θεοδωράκης», Γεώργιος Αγοραστάκης, ο οποίος είναι ένας εκ των δύο εκτελεστών της τελευταίας επιθυμίας του.

Συγκεκριμένα, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε στα πατρογονικά του χώματα με πλοίο και έφτασε στο λιμάνι της Σούδας σήμερα το πρωί. 

Στην συνέχεια με αυτοκινητοπομπή μεταφέρθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, από όπου θα συνοδευτεί πεζή στη Μητρόπολη Χανίων, όπου θα τεθεί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι σε λαϊκό προσκύνημα.

Κατόπιν η σορός με αυτοκινητοπομπή θα μεταφερθεί στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στις 13:00 το μεσημέρι. Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας θα συνοδευτεί πεζή στο κοιμητήριο του Γαλατά για να γίνει η ταφή. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top