Σχολεία: Αγωνία πριν το πρώτο κουδούνι – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Έκκληση για εμβολιασμό των παιδιών

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από την επόμενη Δευτέρα 13/9

Λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα, εντείνεται η αγωνία των επιστημόνων μετά από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε εφήβους ηλικίας 12 – 17 ετών. Την ερχόμενη Δευτέρα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι με τους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση να θεωρούν το άνοιγμα των σχολείων ως το απόλυτο crash test για την αντοχή της πανδημίας.

Μάλιστα, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με παιδιάτρους και παιδολοιμωξιολόγους για το άνοιγμα των σχολείων και την αύξηση των εμβολιασμών.

Κεραμέως: «Δε θα δικαιολογείται απουσία μαθητή λόγω κρούσματος στην τάξη»

Κοινή πεποίθηση είναι πως τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο αυξημένος έλεγχος των μαθητών δεν είναι αρκετά για να υψώσουν τείχος προστασίας έναντι του κορωνοϊού και πως απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός των μαθητών 12 – 17 ετών. 

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους γονείς να σπεύσουν να θωρακίσουν τα παιδιά τους πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, κυρίως για την ατομική τους προστασία, αλλά και τη σωματική και ψυχική τους υγεία. 

Άνοιγμα σχολείων: Πού θα δοθεί το βάρος για ασφαλή επιστροφή των μαθητών

Χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις συγκεκριμένες ηλικίες. 

Όπως είπε, μέσα στις πρώτες έξι ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 2.158 κρούσματα που αφορούν ανηλίκους 0 - 17 χρόνων.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η αύξηση των νέων μολύνσεων δεν παρατηρείται μόνο τις τελευταίες μέρες, αλλά είναι διαρκής από τους θερινούς μήνες έως σήμερα. Μάλιστα τα κρούσματα σε ανήλικους αποτελούν το 12,2% του συνόλου των κρουσμάτων. 

Σχολεία: Δύο self test για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς έως τις 13/9

Συγκεκριμένα, από τις 6 Αυγούστου μέχρι και χθες, έχουν καταγραφεί 18.682 μολύνσεις σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Ο απολογισμός χθες ήταν 73.083 διαγνώσεις κορωνοϊού σε μωρά, παιδιά και εφήβους καθ’ όλο το διάστημα της επιδημίας. 

Δύο μήνες νωρίτερα, στις 6 Ιουλίου τα θετικά κρούσματα σε ανηλίκους ήταν 38.590 (ποσοστό 9,1% επί του συνόλου των κρουσμάτων). Η αύξηση που σημειώθηκε στις μολύνσεις του συγκεκριμένου πληθυσμού κατά τους δύο θερινούς μήνες αγγίζει το 90%.

Εμβολιασμοί: Τα στοιχεία για παιδιά και εφήβους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους:

  • Για την ηλικιακή ομάδα 18-24 το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%
  • Για την ηλικιακή ομάδα 15-17, το 20% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 23,1%. Και έχουν μέχρι στιγμή εμβολιαστεί 74.000 παιδιά, έφηβοι
  • Για την ηλικιακή ομάδα 12-14, το 9,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά

Κορωνοϊός: «Να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επικαλέστηκε στοιχεία από τις ΗΠΑ που δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα καθώς και ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν 10πλάσιες πιθανότητες να νοσηλευθούν, και υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδας συστήνεται για τέσσερις λόγους:

  1. Για την ατομική προστασία των εφήβων, για τη σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) και την ψυχική τους υγεία.
  2. Για τη θωράκισή τους κατά την επιστροφή στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες
  3. Για τη μείωση της διασποράς του ιού, ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας
  4. Για τη μείωση της πιθανότητας να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top