Κεραμέως: «Δε θα δικαιολογείται απουσία μαθητή λόγω κρούσματος στην τάξη»

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια

Όσα είπε η Νίκης Κεραμέως για την επαναλειτουργία των σχολείων - Πηγή / Βίντεο: Σκάι

Με αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας και μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για χιλιάδες μαθητές την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η δια ζώσης λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ ήταν αρνητική στο οριζόντιο κλείσιμο σχολείων.

Σχολεία: Πώς θα λειτουργήσουν τη νέα χρονιά ανακοίνωσε το Υπ. Παιδείας

Μιλώντας στον Σκάι, η υπουργός επεσήμανε ότι σε περίπτωση κρούσματος, οι επαφές δεν μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα διενεργείται εργαστηριακός έλεγχος: «Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν rapid test δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον self test. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα χρειαστεί να κάνουν 2 self test. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη».

Άνοιγμα σχολείων: Πού θα δοθεί το βάρος για ασφαλή επιστροφή των μαθητών

Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται η διενέργεια εργαστηριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους καθηγητές, ενώ για τους ανεμβολίαστους μαθητές η διενέργεια δύο self test. Για τους εμβολιασμένους αρκεί απλώς η επίδειξη του  πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Κεραμέως: «Δε θα γίνεται οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων σε περίπτωση κρούσματος»

Για το σκεπτικό της απόφασης να μην κλείνει η σχολική τάξη με το που εντοπίζεται κάποιο κρούσμα, η Υπουργός δήλωσε: «Πλέον δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή την στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα.

Έτσι κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει τις εισηγήσεις των ειδικών, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δε θα δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη».

Κεραμέως: Τι είπε για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς, τόνισε ότι το 80% αυτών είναι εμβολιασμένο και ένα 10% περίπου έχει νοσήσει. 

Μόλις το 10% των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο και η Υπουργός τόνισε πως όσοι εξ αυτών δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με την διενέργεια εργαστηριακού τεστ, θα τίθεται υπό αναστολή εργασίας.

Κεραμέως: «Μόνο δια ζώσης η λειτουργία των πανεπιστημίων»

Όσον αφορά τα πανεπιστήμια, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα λειτουργήσουν μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση και δεν προβλέπονται εξ΄αποστάσεως μαθήματα.

Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοιποιητικά νόσησης . Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με τα δικά τους έξοδα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top