Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κάρυστο - Εκκενώνεται το Μαρμάρι

Σε ετοιμότητα το Λιμενικό

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική τα ξημερώματα της Δευτέρας στη νότια Εύβοια, όταν ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Φυγιάς του δήμου Καρύστου.

Νότια Εύβοια: Φωτιά στο Θύμι Καρύστου – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες

Η φωτιά ξεκίνησε περίπου μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα και εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Οι κάτοικοι των οικισμών «Κοκκίνης» και του οικισμού του οικοδομικού συνεταιρισμού Ιατρών έλαβαν μήνυμα από το «112» να εκκενώσουν προς την Κάρυστο. Λίγο μετά τις 7 το πρωί, οι κάτοικοι στην περιοχή Μαρμάρι έλαβαν μήνυμα για εκκένωση.

Η ηλεκτροδότηση στις τρεις αυτές περιοχές, έχει διακοπεί. Παράλληλα, έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λεπούρων Καρύστου από τη διασταύρωση Στουπαίων έως τη διασταύρωση Μαρμαρίου.

Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες και 20 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ σημαντική είναι και η συνδρομή εθελοντών.

Την ίδια στιγμή, σε ετοιμότητα βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα στο Μαρμάρι σε περίπτωση που απαιτηθεί εκκένωση από θαλάσσης.

Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής που μίλησε στον ΑΝΤ1, η φωτιά έχει κάψει και σπίτια που βρίσκονταν στο δάσος. 

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα σε πέντε περιφέρειες

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της «έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Φωτιά Εύβοια: Ευχαρίστησαν τα εναέρια μέσα γράφοντας στην παραλία

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης «199».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top