Φωτιά Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση στην Αβγαριά - Οι φλόγες κύκλωσαν το χωριό

Φουντώνει το μέτωπο - Έκκληση για εναέρια μέσα

Τεράστια είναι η αναζωπύρωση στο χωριό Αβγαριά αλλά και στη Γαλατσώνα καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα τα σπίτια των χωριών.

Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό. Μάχη δίνουν οι δυνάμεις στο σημείο για να μην περάσει στην απέναντι πλαγιά γιατί τότε θα περικυκλωθεί από φλόγες η Ιστιαία. Αυτή την ώρα επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.

Νωρίτερα ρίψεις νερού πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφη και ελικόπτερα στον άξονα Φαράκλα – Σπαθάρι – Καλύβια – Τρούπι, όπου έδωσαν ολονύχτια μάχη 200 πυροσβέστες που ήρθαν από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, κάτοικοι της περιοχής που απασχολούνταν με τη συλλογή ρετσινιού και την περιποίηση δάσος και κατάφεραν όλοι μαζί να σταματήσουν το μέτωπο, ώστε να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία. 

Εύβοια: Καίγεται για έβδομη μέρα – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Στο χωριό Καματριάδες τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση. Δίνεται μάχη για να συγκρατηθούν οι φλόγες και να μην φτάσει η φωτιά πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια.  Μεγάλη αναζωπύρωση υπήρξε πριν από λίγο και στη Γερακιού. 

αναζωπήρωση Εύβοια

Στην Εύβοια οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς

Φωτιά Εύβοια - Νέος πύρινος εφιάλτης σε Γούβες, Πευκί και Αρτεμίσιο

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τη ρίψη νερού σε ευαίσθητα σημεία από τα εναέρια μέσα, καθώς οι καπνοί δεν καλύπτουν μόνο την Βόρεια Εύβοια αλλά έχουν φτάσει μέχρι το Βελούχι της Ευρυτανίας.

φωτιά Ευβοια

Μάχη δίνεται στα χωριά Γαλατσών, Μονοκαρυά και Αβγαριά

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό Ρουμανία και Ουγγαρία και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Αργύρης Λιάσκος. 

Φωτιές Ελλάδα: Η διεθνής βοήθεια που έφτασε στη χώρα μας

«Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε.

φλόγες Εύβοια

Οι φλόγες μαίνονται στην Εύβοια

Πρόσθεσε επίσης πως στα χωριά που πέρασε η φωτιά υπάρχουν συνεχώς αναζωπυρώσεις που είναι πολύ επικίνδυνες. 

Φωτιά Εύβοια: Έπιασαν δουλειά οι «πριονάδες»

Σύμφωνα με τον κ. Λιάσκο, ο μεγάλος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων πηγαίνει στον δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και γι’ αυτό ο δήμος Μαντουδίου – Λιμνης – Αγίας Άννας επιστράτευσε τους δικού του έμπειρους στη διαχείριση των δασών, τους λεγόμενους «Πριονάδες».

Φωτιές Ελλάδα: « Αν σκούπιζες πτώματα από τον δρόμο θα καταλάβαινες»

Είναι εκείνοι που συντηρούν το δάσος, μέσω του οποίου προκύπτει και το εισόδημά τους από τη συλλογή ρετσινιού. 

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τους “πριονάδες”. Αυτά τα παιδιά με τα πριόνια τους και τους φακούς τους δουλεύουν νύχτα-μέρα και σήμερα μπορώ να πω ότι αν δεν είχαμε και αυτούς πιθανά η φωτιά θα είχε φτάσει στα Ψαχνά», είπε ο αντιδήμαρχος.

Όπως τόνισε έκαναν παρεμβάσεις στις Κεχριές, στο Σπαθάρι, τα Καλύβια και σε άλλα χωριά και έχουμε σήμερα τις μικρότερες απώλειες. Ακόμη και χθες το βράδυ ήταν συγκεντρωμένοι και όταν προέκυψε πληροφορία για κάποια αναζωπύρωση έτρεχαν παρά την κούραση τόσων ημερών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top