Ηλεία: Δύσκολη η κατάσταση στην Ολυμπία - Εκκενώνεται το Χελιδόνι

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο σημείο

Νέες αναζωπυρώσεις υπάρχουν αυτή την ώρα της φωτιάς στην Ηλεία, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Η φωτιά εξελίσσεται σε τρία μέτωπα στην Αρχαία Ολυμπία, στις Πέσκιες και στο Χελιδόνι. Ιδιαίτερο βάρος λεχει δοθεί στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι, ώστε να μην κινδυνεύσει η κοινότητα, ενώ έχει δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική να γίνει προληπτική εκκένωση. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για το χωριό Πέσκιες. 

Η φωτιά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή και να απειλήσει την κοινότητα Κρυονέρι.

Νωρίτερα υπήρξε αναζωπύρωση πίσω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά επιχείρησαν άμεσα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά οχήματα. Παράλληλα το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων βοηθούν οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν διανοιχθεί.

Από νωρίς σήμερα το πρωί έχει ενισχυθεί η ένταση των ανέμων, αν και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις κάτι τέτοιο αναμενόταν να συμβεί μετά τις 10:00 το πρωί.

Χθες το βράδυ σώθηκε την τελευταία στιγμή το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας από τις πύρινες φλόγες που ξέσπασαν στην Ηλεία και πλησίαζαν επικίνδυνα. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν αγώνα για να ανακόψουν την πύρινη λαίλαπα και τελικά τα κατάφεραν, αλλά φαίνεται πως η απειλή δεν έχει εξαλειφθεί.

Φωτιά Ηλεία: Μια ανάσα από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας οι φλόγες

Προληπτικά εκκενώθηκαν επίσης το πρωί τα χωριά Λατζόι, Λάλα και Μιράκα. 

φωτιά Ηλεία

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες για να σώσουν το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Η περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας μετατράπηκε σε φρούριο με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να παραμένουν εκεί από το φόβο αναζωπυρώσεων. 

Μεγάλη φωτιά στην Ηλεία: Κάηκαν σπίτια- Εκκενώθηκε η Αρχαία Ολυμπία

Αρχαία Ολυμπία φλόγες

Οι φλόγες έφτασαν στις παρυφές της Ακαδημίας της Αρχαίας Ολυμπίας

Η φωτιά έφτασε ως τις παρυφές της Ακαδημίας, όπου και δόθηκε μάχη για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης. Στον αρχαιολογικό χώρο βρισκόταν και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συντόνιζε τις προσπάθειες. 

Ευτυχώς στο σημείο επικρατούσε άπνοια και λειτούργησαν και οι γεννήτριες με αποτέλεσμα να υπάρχει ρεύμα, ώστε να λειτουργήσουν τα συστήματα πυρασφάλειας της Αρχαίας Ολυμπίας. 

πυροσβεστική Ηλεία

Εκκενώθηκαν επτά οικισμοί και ξενοδοχεία 

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, «δόθηκε ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μέχρι το πρωί, όταν θα ξεκινήσουν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν επίσης φθάσει «κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο».

Φωτιά Ηλεία: Κάηκαν τουλάχιστον 20 σπίτια - Εκκενώθηκαν οικισμοί

Όπως αναφέρει το ilialive.gr τουλάχιστον 20 σπίτια κάηκαν στα χωριά Πελόπιο, Πλάτανος και Καυκανιάς. 

κάτοικοι Ηλεία φωτιά

Οι κάτοικοι ξενύχτησαν βλέποντας τις φλόγες να απειλούν τα σπίτια τους

Χθες εκκενώθηκαν τουλάχιστον επτά οικισμοί και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία. 

Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι πολίτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Μουριά και Αρχαία Πίσα και προς την Ε.Ο. Τρίπολης- Ολυμπίας.

φωτιά Ηλεία

Η φωτιά μαίνεται στην Ηλεία και εναέρια μέσα ξεκίνησαν ρίψεις νερού

Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για το Λιντζόι, όπως και για το Λινάρι. Λεωφορεία μετέβησαν στην περιοχή, απομακρύνοντας πολίτες που δε διέθεταν δικό τους όχημα. Εκκενώθηκαν επίσης ξενοδοχεία, όπου διέμεναν τουρίστες. 

Πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχαν εγκλωβισμένοι στο Οινοποιείο Ολύμπια Γη στο Κοσκινά Αρχαίας Ολυμπίας, ωστόσο η Πυροσβεστική κατάφερε να τους απομακρύνει με ασφάλεια. 

φλόγες Ηλεία

Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη για τους πυροσβέστες

Στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν επίσης οι ρίψεις νερού από αέρος δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. 

φωτιά Ηλεία

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως στην Ηλεία εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα επτά φωτιές

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ενημέρωση για τις φωτιές, χθες το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην περιοχή της Ηλείας ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα επτά πυρκαγιές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top