Φωτιά Βαρυμπόμπη: Ένα ενεργό μέτωπο - Μάχη για να οριοθετηθεί η πυρκαγιά

80 καμένα σπίτια και 371 απεγκλωβισμοί κατοίκων

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη Βαρυμπόμπη, η οποία πλέον έχει περιοριστεί σε ένα μέτωπο προς Βαρυμπόμπη και Κρυονέρι. Ωστόσο αυτή την ώρα υπάρχουν έντονες αναζωπυρώσεις και στο σημείο επιχειρούν επίγειες κι εναέριες δυνάμεις. 

Εικόνες που κατέγραψε το star.gr από τις καμένες περιοχές στη βόρεια Αττική

Δίνεται μάχη σε χαράδρες και τα σημεία όπου υπάρχουν ακόμη εστίες.

φωτιά Βαρυμπόμπη

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στην Βαρυμπόμπη

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Εφιαλτική η νύχτα σε τρία πύρινα μέτωπα

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, από χθες, δυνάμεις της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής επενέβησαν σε 371 περιπτώσεις για την απομάκρυνση κυρίως ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες και άλλων πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί στις φλεγόμενες περιοχές και τη μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία, γι’ αυτό και δεν υπήρξαν θύματα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η πυρκαγιά στην Πάρνηθα έχει προκαλέσει ζημιές σε πολλά σπίτια, κυρίως, στη Βαρυμπόμπη και τις Αδάμες και έχει καταστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι από το υπέροχο δάσος.

Βαρυμπόμπη

Οι καταστροφή από τη φωτιά στην Βαρυμπόμπη είναι τεράστια

Όλη τη νύχτα επιχειρούσαν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν τις εναέριες ρίψεις νερού 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Διακοπή υδροδότησης σε πολλές περιοχές της Αττικής

πυροσβεστής Βαρυμπόμπη

Τιτάνιες είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών να ελέγξουν τη μεγάλη φωτιά

Στις τέσσερις τα ξημερώματα ο δήμος Διονύσου ενημέρωσε μέσω Facebook ότι οι Πυροσβέστες μετά από τιτάνιες προσπάθειες κατάφεραν να σώσουν τον οικισμό στο Κρυονέρι. 

«Οι ηρωικές προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης φαίνεται ότι έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα, εμποδίζοντας το πέρασμα της φωτιάς στον οικισμό Κρυονερίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και επαγρυπνούμε μέχρι τον τελικό έλεγχο της πυρκαγιάς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε πυροσβέστες, εθελοντές και όσους επιχειρούν και συνδράμουν όλη τη νύχτα έως και αυτή την ώρα», αναφέρει η ανάρτηση.

Χρυσοχοΐδης για φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «Δε μας βρίσκει αποετοίμαστους»

κάτοικος φωτιά Βρυμπόμπη

Σε απόγνωση οι κάτοικοι σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι

Παρά την τεράστια έκταση της φωτιάς, δεν υπάρχει αναφορά για απώλεια ανθρώπινης ζωής, ενώ έξι άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα. 

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Πύρινη κόλαση - Κάηκαν σπίτια

Στις 03:32 εστάλη νέο κατεπείγον μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της Άνοιξης και του Κρυονερίου.

 

 

«Αν βρίσκεστε στην Οδό Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», ανέφερε το μήνυμα.

φλόγες

Οι φλόγες «κατάπιαν» σπίτια και δασική έκταση

Γύρω στις 06:15 ωστόσο, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ αρκετοί κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. 

Φωτιά Βαρυμπόμπη- Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Καμένα σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα 

Η καταστροφή από τη φωτιά είναι τεράστια. Ακόμα δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί η συνολική έκταση της, καμένης πλέον, δασικής περιοχής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καεί περίπου 80 κατοικίες και δεκάδες ακόμη κτίσματα, επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και αυτοκίνητα.

φωτιά Βαρυμπόμπη 1

Κάτοικοι, πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια που απειλήθηκαν από τις φλόγες

Ασαφής παραμένει για την ώρα η αρχική αιτία της πυρκαγιάς. Πέραν των καιρικών συνθηκών, με την έντονη ξηρασία, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, και των αρκετά ισχυρών ανέμων, κυκλοφορούν πληροφορίες για μια έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ, ο οποίος βρίσκεται σε δυσπρόσιτο σημείο, μέσα σε περιβάλλον πυκνής δασώδους βλάστησης.

Φωτιά Βαρυμπόμπη: «Κάηκαν σπίτια- Δεν επαρκούν τα εναέρια μέσα»

Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στην Ανατολική Αττική

Σε πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης στην Ανατολική Αττική έχει προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ, με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, η υδροδότηση των περιοχών Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάντζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχών του Δήμου Διονύσου, έχει αποκατασταθεί πλήρως χάρη στην πλήρη και αποτελεσματική κινητοποίηση των συνεργείων της ΕΥΔΑΠ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Ώρες αγωνίες για να σωθούν ανθρώπινες ζωές

Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και πυροσβέστες πήγαιναν πόρτα – πόρτα στα σπίτια, ώστε να ενημερώσουν τους κατοίκους ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που αρνούνταν να εγκαταλείψουν την περιουσία τους και τελικά έφυγαν μετά από μεγάλη πίεση των αστυνομικών. 

φωτιά κάτοικοι Βαρυμπόμπη

Όλη νύχτα η αγωνία όλων για την εξέλιξη της φωτιάς είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της

Εκκενώθηκαν επίσης κατασκηνώσεις στην περιοχή, αλλά και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν άρον άρον τους χώρους εργασίας τους. 

φωτιά εκκένωση οικισμών

Εκκενώθηκαν οικισμοί για να σωθούν ανθρώπινες ζωές

Μεγάλη επιχείρηση επίσης εκτυλίχθηκε για τη διάσωση δεκάδων αλόγων των ιππικών ομίλων που βρίσκονται στην περιοχή. Αρκετά άλογα εθεάθησαν ελεύθερα στους δρόμους έξω από τους ιππικούς ομίλους της Βαρυμπόμπης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες και τελικά διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Μαρκόπουλο.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Εκκενώνονται οικισμοί - Πλησιάζει σπίτια η πυρκαγιά

Φωτιά: Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τα σπίτια. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή κι εκκενώθηκαν οι Αδάμες, το Ολυμπιακό Χωριό, η Βαρυμπόμπη, οι Θρακομακεδόνες και μεγάλο μέρος του Κρυονερίου. Υπήρξε επίσης ανησυχία για τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι. 

καταστροφές φωτιάς

Το μέγεθος της καταστροφής θα εκτιμηθεί σήμερα

Η Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχώρησε σε προληπτική μεταφορά κάποιων από τα χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται εντός του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

Φωτιά τώρα στη Βαρυμπόμπη: Εκρήξεις στο σημείο - Μήνυμα από το 112

Στα κτίρια του βασιλικού Κτήματος φυλάσσονται περίπου 100.000 κινητά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων συλλεκτικά αυτοκίνητα, βασιλικές άμαξες, πολύτιμα έργα τέχνης, έπιπλα - αντίκες, σπάνια βιβλία, σερβίτσια, ενδύματα κ.λπ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της φωτιάς 

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

κάτοικοι φωτιά

Αρκετοί κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα σε ξενοδοχεία ή σε συγγενικά σπίτια

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

  • ΤΑΤΟΪΟΥ ΑΠΟ Λ. ΚΥΜΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΟΔΟ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ.
  • ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ.
  • ΤΑΤΟΪΟΥ ΑΠΟ ΟΔΟ ΠΑΡΝΗΘΟΣ (ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ- ΤΑΒΕΡΝΑ ΛΑΜΠΡΟΣ).
  • Λ. ΚΥΜΗΣ ΑΠΟ Ν.Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΜΙΑΣ ΕΩΣ ΤΑΤΟΪΟΥ
  • Ν.Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ.
  • ΠΑΡΑΔΡΟΜΟΣ Ν.Ε.Ο ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ.

Αποκατάσταση της κυκλοφορίας:

  • Ν.Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΛΑΜΙΑ.
  • Ν.Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ.

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top